Hlavní obsah

Editorial: Jazyková editorka? Spása i postrach naší redakce

Foto: Greta Blumajerová

A co vy? Bdí nad vámi také nějaké pozorné oči?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Nad jazykovou čistotou našich textů už pár let bdí přísné oko naší editorky Jany. Za tu dobu mnoha lidem opravila jejich nevhodné lingvistické návyky, a také způsobila pár traumat.

Článek

Všichni hříšníci se scházejí před nástěnkou opatřenou nadpisem Jazykový koutek přísné tety Jany, kde tiše zpytují své duše. Na nástěnce je například kresba ženské postavy na botách, které mají na každé podrážce namalovaných deset oddělených, centimetrových podpatků – tato „celebrita na deseti centimetrových podpatcích“ je noční můrou módní redaktorky Jany :-)

Také tam visí mírně ironická poznámka, že „Veliký je jenom Petr, Alexandr a Karel. Všechno ostatní je VELKÉ“ :-) Tyhle malůvky jsou obklopené papíry potištěnými pravidly, v nichž jsou někteří členové redakce slabší. Janinou oblíbenou metlou jsou například „slovakismy" (to samé místo totéž, víc jak místo víc než). Kvůli nim už léta pronásleduje nejmenovanou kolegyni, u níž je přesvědčená, že jde o zakuklenou Slovenku.

Chudák Pavla už doma absolvovala několik upřímných rozhovorů s rodiči, a myslím, že kdyby měla v šuplíku rodokmen, už dávno visí na inkriminované nástěnce, ale Jana zůstává neoblomná.

Navíc Jana důkazy selhání svých kolegů dokonce potají sbírá! Po mém drtivém nátlaku byla pro potřeby tohoto editorialu ochotna vydat jen dva kusy – věty „Češky mají jednu z nejkrásnějších postav a chlapi je za to zbožňují“ a „Klobouk je také ozdoben ozdobnou ozdobou z kůže“.

Asi tedy chápete, jaká radost tu vypuká, když Jana sama vyrobí nějakou chybu. Stává se to zhruba jednou za dva roky a obvykle těsně před její dovolenou, ale i tak to stojí za to – tyhle seky jsou na nástěnce také. Na papíře nadepsaném Omyly krutopřísné tety Jany jsou přesně DVA! Když poznámkovala jeden z článků, napsala Jana slovo „vipadat“. A k druhému dopsala: „Opraveno, mírné zmněny“.

Jana bude mít dovolenou již brzy, a tedy s napětím čekáme, jestli si budeme moct připsat třetí zásek! Na druhé straně jsme ale Janě samozřejmě všichni vděční. Nejenže mnohé kolegyně pravidelně zachraňuje, ale občas si díky ní obohatíme slovník – v jednom komerčním textu například Jana odhalila legendární větu o tom, že máte s hubnutím začít radši hned, protože „pak vám s létem zaklepe na dveře vaše vytoužená postava!“. A vytouženou postavu tu od té doby všichni očekáváme s velkou nedočkavostí! :-)

Přeji vám krásné léto!

Reklama

Načítám