Hlavní obsah

Editorial: Rozhodli se mě přetáhnout na řepáckou víru!

Foto: Greta Blumajerová

Všude řepa. Co mám dělat?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

O tom, jak nám v redakci Káťa s Michalem vaří a jak je téměř nemožné udržet v jejich společnosti zdravý jídelní režim, už jsem psala mnohokrát. Teď nám ale do této poměrně pohodové symbiózy vstoupil rušivý prvek – řepa!

Článek

Červenou řepu nemám ráda. Byť jsem před pár lety uznala, že dobře upravená nechutná tak hnusně, jak jsem si pamatovala z těch několika málo měsíců, během nichž jsem docházela do školní jídelny (co se týče školního stravování, úspěšně jsem revoltovala už v první třídě), stejně mě nijak neoslnila.

S tím se ovšem Káťa odmítá smířit, a už několik měsíců se mě pokouší obrátit na řepáckou víru. Jde na to poměrně mazaně – ona totiž vaří fakt dobře. A tak jsem začala zjišťovat, že veškerá má oblíbená jídla postupně zčervenala.

Začalo to rizotem, jehož různé verze tvoří v podstatě základ mého jídelníčku. Jednoho dne mi Káťa strčila pod nos řepné rizoto s červeným vínem. Chtě nechtě jsem musela uznat, že není špatné, ale protestně jsem místo něj slupla celou porci pórkové varianty s ořechy a modrým sýrem. Káťa postupně přidávala plyn, v kuchyni se objevovaly různé hranolky z řepy, jednohubky z řepy, karbanátky z řepy…

K její smůle jsem řepu v jídle díky její barvě identifikovala poměrně rychle, a obratem jsem začala dělat cavyky. Káťa se na oplátku oháněla cenou (řepa je levná), tradicí (je česká!) a v kritických chvílích na mě vytahovala i antioxidanty, které údajně obsahuje. Nakonec se jí povedlo mě zlomit asi nejlepšími vegeburgery, jaké jsem kdy jedla. Jestli jste je prošvihli, určitě mrkněte do článku Vynikající domácí burgery? Zkuste je bez masa!.

V ten moment se moje pozice zhroutila. Od té doby mi nezbývá nic jiného než si tiše brblat pod fousy, kdykoli mě Káťa vyzve k nástupu do kuchyňky („Kamilo, je tu tvá oblíbená řepa!“). Abych si zachovala zbytek důstojnosti, jím řepné delikatesy potají. Například tenhle čokoládový řepový dortík jsem dokázala ignorovat půl dne, než jsem si kousek vzala (ten krém!!!).

Tento čtvrtek vychází oblíbený foodeditorial s těmi nejlepšími recepty na říjen. Mimo jiné v něm najdete i salát z pečené řepy a křenu. Já si ho samozřejmě nedám, ale Vám ho určitě doporučuju! Kdybyste pořád ještě nevěděli, proč se do něj pustit, Káťa vám to v článku jistě ráda zopakuje :-)

Přeji Vám příjemný týden

Reklama

Související témata:

Načítám