Hlavní obsah

Ekologické čističe na jarní úklid. Vše potřebné máte doma!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je v plném proudu, a tak se mnozí z nás jistě chystají i na jarní úklid. Pokud si nechcete do svého domova vpouštět nejrůznější chemikálie, jež obsahuje většina tradičních čisticích prostředků z obchodu, můžete si vyrobit stejně účinné, ale 100% přírodní čističe doma.

Článek

Nebudete potřebovat žádné speciální ingredience – většinu přísad na ekologické čisticí prostředky máte dávno doma ve spíži či v ledničce!

Koupelna a toaleta

Vany či sprchové kouty nás mohou potrápit především kvůli usazeninám a vodnímu kameni. Zbavit se jich ale není nijak složité.

Na odolné usazeniny použijte neředěný ocet, který pomocí rozprašovače aplikujte na znečištěná místa. Nechejte několik minut působit a poté opláchněte. Pokud se nepodaří usazeniny takto odstranit hned napoprvé, vydrhněte postižená místa houbičkou namočenou v octu (doporučujeme však rukavice).

Pro každodenní čištění sprchového kouty či vany smíchejte stejné množství vody a octa a nastříkejte na znečištěný povrch. Po pár minutách opláchněte teplou vodou.

Toaletu vyčistíte a vydezinfikujete nejlépe tak, že do mísy nasypete ½ šálku sody a 10 kapek esenciálního oleje (nejlepší je tea tree oil nebo citronový esenciální olej). Poté přilijte ¼ šálku octa. Nelekejte se, směs začne v míse pěnit. Toaletu vydrhněte jako obvykle.

Pro dezinfekci povrchu toalety můžete smíchat šálek octa s několika kapkami svého oblíbeného esenciálního oleje (zmírní pach octa), nastříkejte na toaletu, nechejte několik minut působit a poté setřete hadříkem.

Foto: Alexandra Fráňová

Kuchyň

Kuchyňský pult nejlépe vyčistíte a vydezinfikujete směsí stejných dílů octa a vody. Pozor si ale dejte, pokud máte pult z mramoru nebo jiného kamene – v takovém případě by na něj ocet neměl přijít. Nahradit jej můžete lihem (v případě nouze si vystačíte i s vodkou, ale to je docela škoda).

Pro vyčistění sporáku, trouby, ale i dřezu vám opět nejlépe poslouží ocet (na větší znečištění použijte neředěný), který aplikujete na povrch sporáku a poté otřete houbičkou. S pomocí octa a soli pak vyrobíte ekologický čisticí písek – čištěný povrch posypte solí a vydrhněte houbičkou namočenou v octě (pozor na povrchy náchylné k mechanickému poškození!).

Mikrovlnná trouba dokáže při jarním úklidu pořádně potrápit. Zkuste dát do mističky přibližně půl šálku octa a několik kapek citronové šťávy a ohřívejte v mikrovlnce na plný výkon asi 2 minuty. Poté ještě po dobu 5 minut nechejte zavřená dvířka trouby a pak uvolněné nečistoty jednoduše setřete houbičkou.

Zanesený odpad ve dřezu uvolníte tak, že do něj nasypete ½ šálku sody a přilijete stejné množství octa. Pozor, tyto látky spolu poměrně bouřlivě reagují, proto mějte přichystanou pokličku, jíž odpad ihned po přilití octa zakryjete. Až reakce zcela odezní, propláchněte odpad proudem teplé vody.

Dřevěné prkénko je nutné dezinfikovat pravidelně, aby se na něm nemnožily mikroorganismy z potravin. Skvěle vám pomůže obyčejný citron – prostě jej přepulte a prkénko s ním vyčistěte. Při větším znečištění nejprve prkénko posypte solí a teprve poté přetřete citronem.

Okna a zrcadla

Oknům – a vlastně všem skleněným povrchům v domácnosti – navrátíte čistotu a lesk tím, že smícháte 1 díl octa se 4 díly vody a šťávou z přibližně poloviny citronu (záleží jen na vás, přesné množství není stanoveno). Čistič aplikujte na sklo a to poté vyleštěte jako obvykle.

Nábytek

Vyleštěného nábytku dosáhnete tak, že smícháte ¼ šálku octa s ¾ šálku olivového oleje. Pomocí měkkého hadříku směs naneste na povrch nábytku a rozleštěte.

Pokud máte nábytek z masivu, použijte raději směs ¼ šálku citronové šťávy a ½ šálku olivového oleje. Postupujte jako v předchozím „receptu“.

Reklama

Načítám