Hlavní obsah

Emo, hip hop nebo punk?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hiphopový styl vyznává mnoho teenagerůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Češích se říká, že co se týče módy jsme přehnaně konzervativní. Neumíme se odvázat, chceme být co nejméně nápadní. Občasný „módní" úlet pak bývá považován za výkřik blázna. Zachrání nás mladší generace?

Článek

Oblečení našich teens v sobě nese jistou dávku drzosti a provokace, která souvisí s bezstarostností mládí. Hledají si svůj vyhraněný styl v rámci skupin, ve kterých se cítí dobře a s jejichž „filozofií" se ztotožňují. Udělejme si malý exkurz do stylů jejich oblékání.

EMO

Emaři nosí upnuté kalhoty v kombinaci s výraznými tričky, základ tvoří černá barva doplněná růžovou, bílou nebo světle modrou. Na oblečení se objevují potisky - lebky, kostky, proužky - nebo jen připíchnuté EMO placky s názvy oblíbených kapel. Výrazné doplňky, jako náramky, rukavice bez prstů, pásky s železnými pyramidkami a kravaty se vzorem, jsou nutné. Na nohou nosí barevné kecky. Účes mívají holky i kluci podobný, důležitá je patka přes jedno oko. Většina emařů má vlasy obarvené načerno, maximálně se světlými nebo jinak barevnými melíry. Make-up vidíte i u kluků, základem je nápadná černá oční linka, tmavé stíny, černé prodloužené řasy, výrazné rty a světlá přepudrovaná pleť.

HIP HOP

Hiphopery poznáte okamžitě. Rozkrok u kolen, volné oblečení XXXL, maxiteplákovky nebo basketbalové dresy až pod kolena, čepice s rovným kšiltem nasazená nakřivo, pod ní uvázaný třeba i šátek. Na nohou zásadně rozvázané tenisky, vždy značkové. Jako doplňky nosí zlaté a stříbrné řetězy, monstrózní náhrdelníky a třeba velký diamant v ušním lalůčku. Holky mají hiphopové styly dva. Buď kopírují styl kluků, nebo nakupují dívčí oblečení v hip hop shopech. Někdy nosí i upnuté džíny, normální trička s nápisy a obrázky, zlaté nebo stříbrné náramky, řetízky a náušnice. Rovný kšilt však nesmí nikdy chybět!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Emo styl je taktéž populárníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

PUNK

Pankeři vždycky záměrně šokovali okolí. Klasika - úzké potrhané džíny, vysoké „kanady", trička s provokujícími nápisy a obrázky nebo názvy punkových kapel. Typické jsou kožené nebo džínové bundy zdobené špendlíky, cvoky a plackami. Nikdy nesmějí chybět řetězy nebo visací zámky. Na hlavě mají nagelované, barevné a vyčesané „číro" a make-up používají jen velmi zřídka.

GOTHIC A METAL

Gothic a metal holky jsou nepřehlédnutelné. Za každého počasí nosí dlouhé krajkové šaty, sexy sametové topy, korzety, krátké a dlouhé sukně, síťované punčochy. Oblečení doplňují sametkami, krajkami a kůží v černé nebo krvavě rudé barvě. Na krku mívají stříbrné kříže a pentagramy, obojky a pásky s hroty, na rukou okované náramky s pyramidami a stahováky. Účes tvoří dlouhé, rovné, černé vlasy nebo ofiny do půl čela (mohou být i červené, fialové, blond). Líčení kombinuje černou, bílou a červenou, make-up bývá co nejsvětlejší, gotičky vypadají téměř jako chodící smrt. Metal kluci nosí černé kalhoty se cvoky, špendlíky a zipy, k nim pak trička a mikiny s fotkami oblíbených metal muzikantů. Nesmějí chybět maxi prsteny. Boty jsou vždy šněrovací a co nejvyšší, někdy okované nebo pomalované.

DISCO

Holky nosí světlé, džínové kalhoty nebo ultra krátké mini, upnutá trika v pastelových nebo křiklavých barvách, často zdobená blýskavými flitry, kamínky a výšivkami. Efektní světlé boty mívají roztodivně zdobené. Nosí pásky s velkými lesklými přezkami a sponami, třeba ve tvaru kytek a motýlů a ulítlé náušnice, náramky a řetízky z plastů, někdy i zlaté nebo stříbrné. Outfity jsou hodně barevné. Děvčata mívají delší vlasy se sponkami a čelenkami. Kluci se nebrání barevnému oblečení i botám, rádi prezentují módní značky. Vlasy nosí krátce, ale precizně střižené, nagelované a často odbarvené nebo melírované.

Reklama

Související témata:

Načítám