Hlavní obsah

Ex nemá zájem o děti. Mám ho k tomu nutit?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Žili jste spolu, založili rodinu, společně vychovávali děti. A pak to přestalo fungovat, přišel rozchod. To se bohužel stává. Vztahy se rozpadají, nicméně rodiči jste stále. Co když ale otec po rozchodu přestává o děti jevit zájem?

Článek

Bylo by krásné, kdyby láska byla nerozbitná. Jenže není. Vztahové krachy bývají náročné, obzvlášť ve chvíli, kdy jde o děti.

Bohužel se někdy stává, že tatínci se po rozchodu přestávají o své ratolesti zajímat, jakoby za svým starým životem udělali tlustou čáru. Sice na ně finančně přispívají, ale svůj čas už jim nevěnují. Co s tím? Má cenu je k zájmu o děti nutit?

Nikdy to nebyl dobrý táta

Pravda je, že ze starostlivých a milujících otců ani rozvod neudělá ze dne na den muže, kteří se na své děti vykašlou. „Je tedy otázkou, jak velkou pozornost muž dětem věnoval v době, kdy s nimi žil. Pokud se o ně po rozvodu nestará, nejspíš to nebyla žádná hitparáda ani předtím,“ tvrdí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Těžko můžete čekat, že ne příliš dobrý otec se po rozvodu změní v supertátu. Naopak, rozchod pro něj může být záminka, jak se povinností, které ho nikdy nebavily, zbavit úplně.

Proč ztratí muž o dítě zájem

Někdy ale ve vztahu k dětem ochladnou i muži, kteří před rozchodem jako otcové fungovali dobře. Nebývá to ze dne na den, spíš jde o postupné odcizení a omezování styku. To může mít několik možných příčin:

  • Nové rodinné prostředí - Ochladnutí často přichází ve chvíli, kdy si mužova ex najde nového partnera a jeho děti začnou žít s novým „tatínkem“. „Muž vnímá vliv nové mužské autority na děti, nevyhovuje mu být tím, kdo na ně nemá zásadní výchovný vliv a pod tíhou pocitu postupné ztráty vlastní hodnoty otce raději celou situaci vzdá,“ vysvětluje vztahový kouč a advokát, který se věnuje rodinnému právu, Jan Šulec.
  • Bolest z rozchodu - Za vším může být i nezpracovaná bolest z rozpadu vztahu. Děti mu pak svou přítomností tuto bolest vlastně připomínají, každá chvilka s nimi je pro muže jako přisypaná sůl do rány. „Raději se pak schová do ústraní, než aby čelil tvářím svých dětí, které vyvolávají bolestné vzpomínky,“ říká Jan Šulec.
  • Nová partnerka - A pak je tu samozřejmě možnost, že muž navázal nový vztah a jeho současná přítelkyně ho doslova pohltila. Možná s ní založil novou rodinu. „A bohužel neumí rozdělovat svou pozornost a neuvědomuje si, jak fatální chyby se dopouští,“ dodává Lenka Černá.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Důvodem nezájmu o dítě může být paradoxně pocit obrovské ztráty při pohledu na něFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nezájem otce dítě bolí

Každé dítě je jinak citlivé, ale nezájem otce bolí vždy. Neovlivní to jen jejich dětství, ale celkový emoční vývoj a dospělost (víme, proč právě vám se v lásce nedaří).

„Syn, kterého opustil otec, může kvůli zápisu této situace do podvědomí udělat jednou svým dětem to samé. Chlapský vzor bude takový, že muž je ten, co opouští rodinu,“ varuje Jan Šulec. A opuštěná dcera? „Získá podvědomé zápisy o tom, že zásadní mužský vzor, archetyp, ji opustil, nechal napospas. Může se jí v dospělém životě stávat, že ji budou permanentně opouštět partneři, zároveň může žít v podvědomém strachu z opuštění, tudíž si vytvoří obranný krunýř, který bude natolik silný, že nebude schopná partnerský vztah navázat.“

Jak dětem vysvětlit, že tatínek nepřijde

Pokud jsou děti svěřeny do péče matce, formálně vzato nelze otce ke styku s dětmi nijak nutit. „Má rodičovské povinnosti, které plní ve formě platby výživného, ale styk jako takový je jeho právem, nikoli povinností,“ vysvětluje Jan Šulec (alimenty neplatí 40 % rozvedených, jak se jich domůžete?).

A stejně by to nemělo cenu. „Na tlak totiž vždy reagujeme uzavřením a ještě větším zatvrzením se. Nechala bych muži svobodu a určitě bych mu jasně řekla, jak situaci vnímám, a jaké jeho jednání může mít následky. Poté už bych jej ale nechala, ať situaci zvládá sám a nese za to také následky,“ radí Lenka Černá.

Pokud jste spolu schopní rozumně mluvit, možná by stálo za to, pokusit se zjistit, proč váš ex s dětmi nechce být, a případně najít pro oba snesitelnou podobu styku.

Pokud je ale neoblomný, vy jako matka můžete pro své děti udělat jediné. Dát jim dostatek lásky a pozornosti, a citlivě jim vše vysvětlit. Zásadní je mluvit pravdu. Pokud nevíte, proč otec nemá o děti zájem, řekněte jim, že tomu sama nerozumíte. Pokud důvod znáte, řekněte ho i jim, a klidně to doplňte úvahou, že tatínek dělá chybu, a že si ji třeba jednou uvědomí. Musí vědět, že stále mají zázemí, a že nic z toho, co se kolem nich děje, není jejich vina.

Děti ale neopouštějí jen muži. Tohle jsou 4 důvody, proč to dělají ženy.

Reklama

Související témata:

Načítám