Hlavní obsah

Alimenty neplatí 40 % rozvedených! Jak se jich domůžete?

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete být velmi tolerantní, ale pokud vám partner pravidelně neplatí výživné na děti, pak byste si to neměli nechat líbit. Zvlášť proto, že zákon stojí na vaší straně a nabízí hned několik možností řešení takové situace!

Článek

Neplatit alimenty je „normální“ pro skoro čtyřicet procent rodičů z rozvedených či jinak rozpadlých rodin. Jestli se to týká i vás a zatím to svému „ex“ tolerujete, měli byste se hned pokusit s tím něco udělat. Může ho to totiž dostat i do vězení!

Kolik platit a jak dlouho

Alimenty čili výživné jsou brány jako povinnost rodičů postarat se o nezaopatřené nezletilé dítě, a to bez ohledu na to, zda rodiče byli, či nebyli sezdáni. Na částce by se měli partneři dohodnout a v rámci rozvodového řízení ji pak soud jen akceptuje. Nejsou-li však domluvy schopni, určí ji soud. Doporučuje se, aby byla soudně určena i v případě nesezdaných rodičů – pro případné vymáhání či změnu výše.

Nemáte o výši výživného vůbec žádnou představu? Nápovědu najdete v podpůrných tabulkách. Určují procenta z čisté mzdy „povinného rodiče“, a to podle věku dítěte – rozmezí se pohybuje mezi 11 až 25 %. Tyto údaje ale nejsou normou, soud vychází především z příjmů a majetkových poměrů obou rodičů.

Výživné se nedaní, kdybyste však žádali o nějakou sociální dávku, pak ho musíte zahrnout do svých příjmů. Alimenty by měly dorazit každý měsíc – a to předem. Do osmnácti let rodiči, který má dítě svěřené do péče, od osmnácti pak dítěti. Zásadní je vědět, že výplata výživného nekončí ve chvíli, kdy potomek přestane chodit do školy, ale až po podání návrhu na zrušení vyživovací povinnosti a po rozhodnutí soudu. V občanském zákoníku není uvedena žádná věková hranice, jíž by byla vyživovací povinnost rodičů k dětem omezena. Při změně poměrů je možné výši alimentů upravit – tedy zvýšit i snížit.

Foto: Twin Design, Shutterstock.com

Orientační výši alimentů najdete v doporučujících tabulkách, které vytvořilo ministerstvo spravedlnostiFoto: Twin Design, Shutterstock.com

Co když alimenty neplatí

Může se stát, že plátce alimentů postihne nenadálá situace – nemoc, ztráta zaměstnání a podobně. Druhého rodiče by měl se situací urychleně seznámit a připravit ho na to, že mu budou v rozpočtu chybět peníze. Pak by si expartneři měli domluvit splátkový kalendář nebo jakkoli jinak situaci řešit a rozhodně být ve spojení.

Co ale dělat, když protistrana nekomunikuje a na výzvy o zaplacení výživného neodpovídá? Pak je čas využít zákonné prostředky. V podstatě máte dvě možnosti.

Kdy zvolit exekuci

Exekuce může zajistit strhávání částky z platu, obstavení účtu, ale má i další možnosti. „Výživné je ze zákona takzvanou přednostní pohledávkou. To znamená, že v případě, kdy je proti rodiči vedeno více exekucí, musí být přednostně uspokojena pohledávka na výživném a teprve po jejím uspokojení mohou přijít na řadu ostatní pohledávky,“ uvádí veřejná ochránkyně práv Mgr. Anna Šabatová, Ph.D. Služby exekutora však nejsou zadarmo – jeho odměna se připočte k dluhu a vymáhá se od dlužníka. V případě, že se jedná o alimenty pro nezletilé děti, nemusíte platit nic předem jako zálohu.

Exekutor lépe zvládne i situace, které jsou pro „normálního smrtelníka“ skoro neřešitelné, tedy když dlužník třeba nemá trvalé bydliště. „Někde se pravidelně zdržovat musí, a pokud se o tom exekutor dozví, může postihnout jeho majetek i tam – například když bydlí u rodičů, přítelkyně či nové manželky... Exekutor navíc může dlužníkovi zabavit řidičský průkaz, což je pro většinu dlužníků dostatečná motivace začít dluh splácet,“ uvádí Petr Sýkora, autor programu Vaše výživné a předseda Asociace neúplných rodin.

A jestli si na jednání s exekutorem sami netroufáte, lze se obrátit na některý z projektů, který nabízí asistované vymáhání výživného (například Alimenty dětem a Vaše výživné) – jen dodáte patřičné podklady a doklady a zbytek necháte na nich. Spolupracující odborníci dostávají odměnu, až když jsou úspěšní, tedy když své pohledávky dostanete. Náklady spojené s vymáháním hradí dlužník, takže pro vás je to zdarma. A když se alimenty vymoci nepodaří, neplatíte také nic.

Za alimenty do vězení

Druhou možností je trestní oznámení pro podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy. Na policii sdělíte, že není nejméně čtyři měsíce po sobě plněna vyživovací povinnost, a tento fakt doložíte. Nepředstavujte si však, že vám policie peníze vymůže – když se čin prokáže, skončí dlužník u soudu a může jít „sedět natvrdo“. Toto riziko slouží víc jako strašák a motivace dluhy uhradit než jako řešení. V mnoha případech totiž nástup do vězení znamená, že odsouzený nemá z čeho splácet – pokud tedy za mřížemi nemá práci, za kterou by pobíral mzdu, a z ní vám byla určitá částka na alimenty zasílána.

To, že nedostáváte alimenty, byste samozřejmě měli oznámit na „sociálku“, kde vám také poradí.

Máte zkušenosti s vymáháním alimentů? Napište nám!

Související témata:

Načítám