Hlavní obsah

Fígle, jak mít doma pořád uklizeno

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Neohlášená návštěva? Nemusí se vždy hodit, zvlášť když víte, že už zase máte doma binec. Pokud závidíte kamarádkám, jak mají doma pořád uklizeno, máme pro vás několik tipů, jak to zvládnete taky! A nečekaný host vás nepřekvapí.

Článek

Zmocňuje se vás panika pokaždé, když vám někdo zavolá, že se za chvíli zastaví na kafe? Překotně se pouštíte do rychloúklidu, bezmyšlenkovitě poschováváte věci povalující se na židlích či křeslech a nádobí nacpete do myčky. Poradíme vám, jak se tohoto stresu můžete snadno zbavit. Stačí se držet několika pravidel a budete mít domácnost pořád jako ze škatulky!

1. Řiďte se týdenním harmonogramem

Týdenní plánování zní sice hrozně, ale v reálu to nic tak strašného není. Základem stále uklizené domácnosti je totiž stabilní týdenní harmonogram. Co to znamená? Úklid si rozdělte na jednotlivé dny v týdnu. Jeden den věnujte například utírání prachu a umývání podlahy. Další den vyperte prádlo, jiný den si vyhraďte na úklid koupelny a WC, příště zas vyluxujte.

2. Vyhněte se horám špinavého nádobí

Zvláštní péči věnujte kuchyni. Linka plná špinavého nádobí působí prostě odpudivě. Proto si raději běžte o pár minut později lehnout, ale dodržujte zásadu, že ještě večer nádobí umyjete nebo naskládáte do myčky. Vždyť když vás ráno přivítá čistá a uklizená kuchyň, určitě začnete den daleko příjemněji, než kdybyste se museli prokousat horou špinavého nádobí, abyste našli čistý talířek a hrníček na kávu nebo čaj.

Foto: Ingrid Balabanova, Shutterstock.com

Kuchyň plná špinavého nádobí vám start do nového dne rozhodně nezpříjemníFoto: Ingrid Balabanova, Shutterstock.com

3. Schovejte zbytečnosti

Jedním z velmi účinných fíglů, díky němuž působí byt čistě a uklizeně, jsou prázdné plochy. Tím máme na mysli, abyste udržovali stoly, pracovní desky i kuchyňské ostrůvky, ale třeba i opěradla sedacího nábytku, čisté a nenechávali na nich přebytečné předměty. Žádné povalující se noviny a časopisy, kořenky, miska s oříšky, svetr přes židli a kdoví co ještě.

Všechno se samozřejmě schovat nedá, některé věci potřebujete mít po ruce, a ne je každou chvíli vyndávat ze šuplíku nebo ze skříně. Nicméně mějte na paměti, že když nic není na svém místě, působí to chaoticky. Kam to všechno dát?

4. Určete věcem vlastní místo

Klíčové je všem drobnostem, které potřebujete mít na očích, přidělit nějaké místo. Pokud tomu tak není, bývají velmi často právě ony zdrojem permanentního nepořádku. Typické je to pro klíče, mobilní telefon, ovladače na televizi nebo brýle. Věci, které s „oblibou“ neustále hledáte.

Co s tím? Klíče nepohazujte na botník v předsíni, ale pořiďte pro ně háček. Ovladače nepovalujte po obýváku, ale odkládejte je do speciálního stojánku nebo k tomu určené krabičky apod. Přibyla vám nová věc? Hned jí přidělte místo.

Foto: Maryia_K, Shutterstock.com

Volně položené klíče patří mezi časté předměty hledáníFoto: Maryia_K, Shutterstock.com

5. Každý den všechno zkontrolujte

Nepořádek velmi často začíná drobnostmi. Pár poházených věcí vede obvykle k celkové rezignaci na úklid. Vždyť už je tu stejně binec, tak proč uklízet pohozený svetr nebo misku od buráků? Jenže když to tak necháte, za pár dní bude v bytě takový zmatek, že už nenajdete ani nabíječku k telefonu.

Proto se vyplatí obětovat denně pár minut, projít celý byt a dát všechny věci na své místo. Je to jen chvilka, takže to můžete udělat kdykoli. Ráno před odchodem z bytu, po obědě, po návratu z práce anebo večer před spaním. Uvidíte sami, že když se vám podaří těchto pár zásad dodržovat, bude váš domov působit nejen uklizeně, ale hlavně se v něm bude dobře žít.

Reklama

Související témata:

Načítám