Hlavní obsah

Nejúčinnější způsob, jak se zbavit stresu, je velmi snadný

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Věda se zabývá ledačím a mnohdy ověřuje i možnosti, které bychom zařadili do kategorie „babské rady“. Že pobyt v přírodě léčí stres? Ačkoli se to zdá jako banální myšlenka, potvrdila to řada významných studií. Jedna z posledních dokonce vyčíslila, kolik času denně musíte v zeleni strávit.

Článek

Je tolik módních návodů, jak se účinně zbavit stresu – od meditace v kanceláři přes různé dechové techniky, jógu, speciální omalovánky až po konzumaci antistresových potravin, jako jsou banány, avokádo a podobně. Neříkáme, že to nemůže fungovat. Nejlepší řešení je ale možná snazší, než se zdá: vyrazit do přírody. Mezi krásy zeleně…

Zeleň jako lék těla a posilovač imunity

Chůze divokou zelenou přírodou je nejpřirozenější způsob odpočinku, napsal v jedné ze svých esejí americký filozof Henry David Thoreau (1817–1862). Chůze podle něj existuje od počátku lidské existence, stejně jako divoká příroda. Proto lidské kroky samozřejmě směřují do lesů a luk spíše než do měst a na nákupní třídy.

Co dříve byly „jen“ myšlenky filozofů, dnes dokládá věda. Jedna velmi rozsáhlá studie na toto téma probíhala mezi lety 2004 a 2012 v Japonsku. Ve výzkumu, na který tamní úřady vynaložily přes čtyři miliony dolarů, se ověřovala účinnost japonské terapie zvané lesní koupel (šinrin-joku).

Profesor Qing Li z Japonské lékařské školy v Tokiu se svým týmem dokázal, že pobyt v přírodě, zejména pak v lese, prokazatelně posiluje imunitu. Při pobytu mezi lesními dřevinami a zelení v těle dochází k posílené produkci spektra látek, které bychom mohli nazvat zabijáky rakoviny. Děje se to zejména proto, že vzduch je zde plný fytoncidů, tedy látek, jimiž se rostliny brání před škůdci a prospívají i lidem.

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Stres je skrytý zabiják a přitom je tak snadné se ho zbavit. Stačí jen chtítFoto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Zeleň jako lék duše a bojovnice proti úzkosti

Zmíněná studie se zabývala nejen vlivem na fyzické zdraví, ale i na psychiku. U zhruba 500 dobrovolníků se porovnávalo jejich rozpoložení ve dnech, kdy si dopřáli pobyt v přírodě, a ve dnech, kdy nikoli. Vcelku nepřekvapivě došli vědci k závěrům, že pobyt mezi stromy a zelení snižuje podrážděnost, stres i úzkost. Z toho důvodu nazvali les terapeutickým prostorem.

20 minut přírody denně

Vlivem zeleně na psychiku se zabýval i poměrně nedávný výzkum Michiganské univerzity, který pracoval se vzorkem 36 dobrovolníků. „Mnoho studií už prokázalo pozitivní dopady pobytu v přírodě na lidské zdraví a psychickou pohodu. Nicméně co dosud jasné nebylo, kolik času a v jaké frekvenci je třeba v přírodě pobývat, aby se pozitivní výsledky dostavily,“ uvedla vedoucí výzkumu MaryCarol Hunter.

Účastníci studie chodili do přírody několikrát týdně a brzy se zjistilo, že po pouhých 20 minutách významně poklesne hladina stresového hormonu kortizolu. Největší efekt má přitom prvních 20–30 minut, kdy kortizol skutečně klesá velmi rychle. Při delším pobytu v zeleni se sice hladina snižuje i nadále, avšak už mnohem pomalejším tempem.

Reklama