Hlavní obsah

3 jídla, na která vám stačí mikrovlnka. Zn.: Hotovo za 15 minut

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Chystáte jídlo jen pro sebe a nechce se vám proto pouštět do velkého vaření? Neodbývejte se studenou večeří ani polotovary a uvařte si jednu z dnešních rychlovek z mikrovlnky! I v ní totiž připravíte báječná jídla.

Článek

Nebojte se, nebudeme vám nutit legendární smažák z hrníčku známého televizního „gurmeta“, ale spíš si ukážeme, že i s minimem náčiní a času můžete uvařit chutné jídlo – na všechny dnešní recepty vám totiž stačí jen mikrovlnka a patnáct minut času.

Mikrovlnná trouba má kromě toho, že v ní uvaříte rychleji než ve vodě či v klasické troubě, i tu výhodu, že se jídlo prohřívá víceméně rovnoměrně – většinou stačí jen jednou zamíchat a máte vystaráno. Pozor si dávejte jen na veškeré nádobí s kovy, které do ní nesmí, a vajíčka či zeleninu v celku, kde zase hrozí riziko exploze (v takovém případě ale najdete snadnou pomoc v článku o fíglech na čištění spotřebičů).

Zapečená sladká brambora z mikrovlnky

Na 1 velkou porci potřebujete: 1 batát, sůl, pepř, lžičku olivového oleje, lžíci kysané smetany, žervé nebo mléka, hrst kukuřice, špetku chilli, ½ paprikové klobásy, 1–2 jarní cibulky, 2 lžíce strouhaného sýra, oblíbený dresink

Foto: Greta Blumajerová

Místo batátů můžete úplně stejně naplnit i obyčejné bramboryFoto: Greta Blumajerová

Postup: Odrhnutou sladkou bramboru ze všech stran propíchejte vidličkou, naolejujte, osolte a opepřete. Zabalte do navlhčené papírové utěrky (jinak by špičky zeleniny zbytečně vyschly) a dejte na deset minut na nejvyšší výkon do mikrovlnky. V polovině otočte. Nechte chvilku vychladnout, poté podélně nařízněte (nebo rovnou rozpulte) a lžičkou vydlabejte dužinu. Tu v misce ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, špetkou chilli nebo sladké papriky a vmíchejte smetanu, kukuřici (mrazenou můžete propláchnout teplou vodou nebo v mikrovlnce rozehřát) a nasekanou jarní cibulku.

Klobásu pokrájejte na kostičky, na talířku překryjte papírovou utěrkou, aby prskající tuk nezašpinil troubu, a asi 30 vteřin ji ohřívejte na nejvyšší výkon, až bude krásně křupavá. Vmíchejte do bramborové směsi, vše vraťte do slupky, posypejte sýrem a ještě asi minutu prohřívejte. Můžete pokapat dresinkem (my jsme jen smíchali lžičku majonézy se lžičkou kečupu) a posypat další jarní cibulkou.

Míchaná vajíčka s křupavou slaninou

Na 1 porci potřebujete: lžíci másla, 2 vejce, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, pažitku, několik plátků slaniny

Foto: Greta Blumajerová

Křupavou slaninu a vláčná míchaná vajíčka (proto dávejte pozor, abyste je nepřesušili) si odteď můžete dopřávat i ve velmi provizorních podmínkáchFoto: Greta Blumajerová

Postup: V misce nechte asi půl minuty na střední výkon rozpustit máslo, přidejte vejce a mléko, osolte a opepřete, vidličkou prošlehejte a na 45 vteřin vraťte na největší výkon do mikrovlnky. Přidejte pažitku nebo jarní cibulku, znovu promíchejte a nechte prohřívat ještě 30 až 45 vteřin, až vejce téměř zatuhnou. Plátky slaniny zabalte do dvou vrstev papírové utěrky a ohřívejte 1,5 minuty na nejvyšší výkon, až je slanina pěkně zlatavá a křupavá, v případě potřeby přidejte dalších 30 vteřin. Papír vsákne přebytečný tuk a prskající sádlo nezašpiní troubu. Podávejte s čerstvým pečivem.

Tip: K vajíčkům přidejte nasekanou papriku nebo nastrouhaný sýr.

Blesková rýže s brokolicí

Na 1 velkou porci potřebujete: ½ hrnku rýže, 1 hrnek vody, 1/4 lžičky soli, pepř, ½ lžičky sušeného česneku, ½ brokolice, ½ hrnku vody, hrst oblíbeného sýra (čedar, niva, gouda)

Foto: Greta Blumajerová

Věděli jste, že v mikrovlnce uvaříte i rýži? Toto jednoduché jídlo z čerstvých ingrediencí vám navíc nezabere víc než 15 minutFoto: Greta Blumajerová

Postup: Ve větší vysoké míse, aby vám rýže při vaření nepřetekla, smíchejte propláchnutou rýži, hrnek vody, sůl, čerstvě mletý pepř a česnek a přetáhněte přes ni potravinářskou fólii, kterou nožíkem propíchněte, aby mohla unikat pára. Dejte na sedm minut na nejvyšší výkon do mikrovlnné trouby. Mezitím si očistěte a na malé kousky pokrájejte brokolici a nastrouhejte sýr. Brokolici pak s dalším půlhrnkem vody vmíchejte k rýži, znovu zakryjte a nechte dalších sedm minut prohřívat. Nakonec přidejte sýr a máte hotovo!

Tip: Jídlo dochuťte sójovou omáčkou nebo přidejte kukuřici, kostičky šunky či rozšlehané vejce, kterému pak stačí už jen jednu až dvě minuty ohřevu na to, aby se uvařilo.

Průvodce mikrovlnnými troubami

Foto: Archiv firem

Moderní mikrovlnné trouby mají mnohem vychytanější funkce než dříve: např. Samsung přichází s technologií HotBlast pro šťavnatý propečený vnitřek a přitom pěkně křupavý povrch jídel. Na foto (zleva): Samsung MC32K7055CT/EO, 7990 Kč; Electrolux, 3990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Co si budeme povídat, i u mikrovlnných trub vybíráme částečně podle vzhledu. V redakci milujeme retro! Na foto (zleva): Gorenje, 3990 Kč; Daewoo, 1990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

V některých mikrovlnkách můžete i grilovat a používat automatické funkce pro zdravé vaření. Na foto (zleva): Samsung MG23F301TAK, 2679 Kč; Candy EGO-G 25D CW, 2440 KčFoto: Archiv firem

Ulehčujete si někdy vaření použitím mikrovlnné trouby, nebo v kuchyni důvěřujete pouze tradičním postupům?

Reklama

Načítám