Hlavní obsah

Fokus už přes třicet let pomáhá lidem s duševními potížemi

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes 30 let se Fokus Praha věnuje podpoře lidí s vážnými psychickými problémy a onemocněními. Kromě toho se snaží vzdělávat odborníky i veřejnost a snaží se, aby se postoje společnosti k lidem s podobnými problémy zlepšovaly.

Článek

Fokus Praha se již od roku 1990 intenzivně věnuje podpoře lidí s vážnými psychickými problémy a onemocněními. Těmto lidem nabízí komplexní sociálně zdravotní služby v jejich přirozeném prostředí – komunitě. Ve spolupráci s dalšími organizacemi provozuje nově vznikající centra duševního zdraví, základní pilíř probíhající celostátní reformy péče o duševní zdraví.

Kromě služeb zaměřených na psychické zotavení se soustředí i na sociální podporu klientů v oblastech bydlení či pracovních příležitostí. Významnou součástí činnosti je rovněž vzdělávání odborné i laické veřejnosti a participace na osvětových projektech zaměřených na duševní zdraví a destigmatizaci osob s duševním onemocněním.

Komu jsou služby Fokusu určeny

Klienty Fokusu jsou lidé s dlouhodobými vážnými problémy v oblasti duševního zdraví. Často přicházejí po několikáté hospitalizaci v psychiatrické nemocnici a v důsledku duševního onemocnění mají mnohdy přiznaný invalidní důchod. Služby využívají také lidé, kteří se nečekaně dostali do krizové situace nebo prožili traumatický zážitek. Životní příběhy jsou ale jinak velice pestré, těžko se pro ně hledá jednotící prvek – krom společné zkušenosti s duševním onemocněním. Organizace spolupracuje i s jejich rodinami, přáteli a nejbližším okolím.

V jakých konkrétních situacích se na Fokus může člověk obrátit pomoci?

Sociální pracovníci, psychologové, psychoterapeuti, pracovní konzultanti a další pomáhající profese se snaží především o to, aby lidé s duševním onemocněním mohli žít plnohodnotný život se svou rodinou, přáteli, kolegy. Aby i přes svůj momentální hendikep dobře zvládali běžné životní situace, dokázali se o sebe postarat a v ideálním případě s postupem času služby již nepotřebovali. Některé programy, např. Blázníš? No, a! nebo dostuduj.fit, se zaměřují také na podporu mladých lidí, kteří poprvé zažívají psychickou nepohodu a jejich potíže se mohou dále prohlubovat.

Kam se může zájemce obrátit o pomoc?

Přehled všech služeb v Praze a Středočeském kraji včetně kontaktů najdou zájemci na webu www.fokus-praha.cz. Ozvat se mohou také přes centrální telefonní číslo 233 553 303 či e-mail fokus@fokus-praha.cz.

Jak mohou pomoci ostatní?

Kdo by rád podpořil aktivity na podporu lidí s duševním onemocněním, může tak učinit hned několika způsoby – zasláním dárcovské SMS (DMS FOKUS 30, DMS FOKUS  60 nebo DMS FOKUS 90 na číslo 87 777), platbou na náš bankovní účet nebo třeba nákupem přes náš charitativní e-shop fokushop.cz. Podrobnější informace jsou na webu v sekci Podpořte nás.

Co může Fokus díky darům dělat?

Hmotné a finanční dary využívá na další rozvoj služeb a konkrétní materiální pomoc pro klienty. Duševní onemocnění totiž bohužel často vede k sociálnímu vyloučení a hmotné nouzi v důsledku ztráty zaměstnání a nájemného bydlení.

Reklama

Související témata:

Načítám