Hlavní obsah

Psychika v době konfliktu trápí i lidi mimo válečné zóny: jak se udržet v pohodě a nezhroutit se

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše země není v první bojové linii, přesto válku na Ukrajině silně prožíváme. Lidé umírají jen pár set kilometrů od hranic, denně k nám proudí tisíce válečných uprchlíků a zdá se, že to nemá konec. Jak si v této těžké době udržet psychickou pohodu a nepodlehnout zmaru?

Článek

Nejde jen o to, že je válka jen kousek od nás a agresorem je Rusko, s nímž máme nepříjemnou historickou zkušenost, a že velká část válečných uprchlíků míří k nám. Nejtěžší pro psychiku je spíš zjištění, že mír, který jsme pokládali téměř za samozřejmost, samozřejmý není. Jak si tedy i v těžkých dobách udržet klid, rozvahu a psychickou pohodu?

Jak mluvit o válce s dětmi? Poslechněte si podcast Ivy Frühlingové s psychiatričkou Alinou Kulakovskou: 

Pojmenujte svoje pocity a jednejte

Každý je jiný, a proto i krizové situace každý prožívá po svém. „Někdo cítí strach, bezmoc, úzkost či lítost. Jiný vztek, zlobu, nenávist. Může přicházet panika, hysterie, agrese, ale naopak i lhostejnost, nezájem a uzavírání se do sebe,“ vyjmenovává životní koučka Lucie Königová s tím, že emoce se mohou i různě mísit.

Hledejte, co přesně vás nejvíc trápí, a zkuste se tomu postavit. Pojmenujte, co cítíte, a snažte se pochopit proč. Máte strach – z čeho konkrétně? Cítíte nenávist – vůči komu přesně? Jste plni lítosti – čeho přesně je vám líto? Jakmile to pochopíte, pracujete s konkrétní emocí a můžete se podle ní zařídit.

Máte strach, že válka přijde sem a vy nebudete schopní postarat se o sebe a blízké? Možná vám pomůže, když budete mít doma základní věci potřebné k přežití. Někomu mohou zásoby trvanlivých potravin připadat přehnané, jiného mohou trochu uklidnit. Jste plni lítosti nad válečnými uprchlíky? Zkuste jim pomoci, samozřejmě podle vlastních sil.

Jak být psychicky v pohodě

Na někoho může stres dopadat už po pár dnech, jiný v sobě dokáže pocity víc tlumit, ale možná o to silněji na něj dolehnou později. Ať je to jakkoliv, hrozba psychických problémů je dnes více než reálná. Zásadní je vybalancovat tenkou hranici mezi tím, jak udržet běžný život, ale nezavírat přitom oči před zlem, a nenechat se negativními zprávami pohltit. Odborníci radí následující.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jste na zhroucení? Není divu. Pandemie ještě úplně neskončila, začaly výrazně růst ceny základních surovin a potřeb a do toho přišla neuvěřitelná pohroma – válkaFoto: fizkes, Shutterstock.com

1. Zprávy ano, ale s rozumem

Předstírat, že se nic neděje, je nejen nemožné, ale ani rozumné. Mít přehled může pomoci, protože nevědomost přináší nejistotu. Ale nepřehánějte to. „Vymezte si čas na sledování zpráv a nenechte se pohltit negativními informacemi,“ radí životní koučka Lenka Procházka. Pustit si každý den večerní zpravodajství je v pořádku, neodlepit se celé dny od televize velká chyba.

2. Žijte jako jindy

Neochromujte svůj běžný život a neměňte zajetý rytmus. Plňte povinnosti vůči rodině, práci, sobě, přátelům... Jsou to vaše záchytné body. „Můžete si sepsat denní, týdenní a měsíční úkoly. Ty je potřeba plnit, abyste jejich zanedbáním ještě víc nezkomplikovali již dostatečně složitou situaci sobě, rodině, ale i společnosti,“ vysvětluje Lucie Königová.

3. Věnujte se rodině

Jestli něco v krizových situacích opravdu pomáhá, je to láska, zázemí a pocit jistoty. A tak doma rozvíjejte láskyplné prostředí. Věnujte se partnerovi i dětem, travte spolu volný čas, dotýkejte se, dávejte si najevo, jak se máte rádi.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Važte si lásky a kamarádství a užívejte si čas strávený s blízkými lidmiFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Mluvte a naslouchejte

O svých pocitech mluvte. S blízkými, rodinou, ale třeba i s přáteli, kteří mají podobné smýšlení. A klidně i plačte! A také naslouchejte svému okolí – sdílení pomáhá a uvolňuje. Přitom respektujte, že jsou lidé, kteří o sdílení a svěřování nestojí. Pokud se cítíte špatně a vaše trápení se prohlubuje, nebojte se říct si o pomoc.

5. Věnujte se sobě

Najděte si každý den chvilku jen pro sebe a dělejte, co vás baví. Jděte si zacvičit, zalezte si s knížkou do postele, pusťte si oblíbenou komedii, zajděte na kávu s kamarádkou. Duševní hygiena a schopnost odreagovat se je v těžkých chvílích opravdu zásadní.

6. Pomáhejte

Zvažte svoje možnosti, ale je potvrzeno, že aktivní pomoc psychice prospívá. Cítit se potřebně a užitečně skvěle pomáhá na pocity bezmoci. „Když něco dělám, mohu mít ze sebe dobrý pocit. Když ze sebe vydáváte dobré, jste na pozitivní pocitové vlně a ta se vám vrací zpět třeba jako poděkování nebo radost druhého,“ upřesňuje Lenka Procházka.

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc: poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Reklama

Související témata:

Načítám