Hlavní obsah

Příběh Saši (59): Od dětství trpí duševní poruchou

Foto: Archiv Fokus Praha

S paní Sašou se osud nemazlíFoto: Archiv Fokus Praha

Příští rok oslaví šedesátiny. Osud jí vepsal do tváře mnoho vrásek a připravil mnoho smutných zkušeností kvůli duševní poruše, kterou trpí od dětství. Přesto zůstává paní Saša vděčná a dobrosrdečná, protože jí přátelé i nadace Fokus pomáhají.

Článek

Nelehký osud jí snad byl dán do vínku. Narodila se devatenáctileté mamince, která tehdy čelila svým vlastním problémům. V Sašiných třech letech se rozvedla s jejím otcem a výchova dítěte byla nad její síly. Možná i proto se u Saši začaly objevovat první úzkosti a duševní potíže, které vyústily v obsedantně-kompulzivní poruchu, pro kterou jsou typické úzkosti, vtíravé myšlenky a nutkání k opakovanému jednání nebo pohybu. A tak se stalo, že byla v pubertě umístěna do psychiatrické léčebny. Od svých šestnácti let tady prožila neskutečných šest let.

S invalidním důchodem

Po propuštění z psychiatrické léčebny se Saša pokusila o učení na zahradnici, bydlela na internátu. V 18 letech ale dostala plný invalidní důchod, který jí v době socialismu sice zaručoval příjem, ale zcela vylučoval možnost pracovní aktivity. Dodnes se s tímto faktem úplně nevyrovnala, protože pracovat chtěla a přála si žít normální život.

Bez domova i bez dcery

Bohužel si kvůli invalidnímu důchodu nikdy nevydělala na pořádné bydlení. A tak se celoživotně potýká i s hledáním domova. Putuje mezi ubytovnami, azylovými domy, noclehárnami i samotnou ulicí. Jejím velkým snem je mít vlastní bydlení, které by si mohla dovolit a kde by ji mohli navštěvovat její přátelé. Další ranou osudu byl fakt, že jí jako člověku se závažnou psychickou diagnózou odebraly úřady dceru, kterou měla ve dvaadvaceti letech. Ani se s ní nemohla stýkat, což dodnes těžce nese a tato jizva na duši zůstává nezhojená.

Foto: Archiv Fokus Praha

Psychická nemoc jí znemožnila pravovat, v 18 letech dostala plný invalidní důchodFoto: Archiv Fokus Praha

S přáteli a podporou

Saša si ale nakonec dokázala vydobýt své místo v životě, i přes všechny handicapy. V současné době, jak sama říká, se jí daří lépe. Nejraději tráví čas se svou nejlepší kamarádkou Alenkou. Někdy spolu zajdou na polévku, kterou vaří charita. Některá odpoledne tráví v Domě u Libuše, což je klub, který provozuje pro lidi s duševním onemocněním organizace Fokus Praha.

Organizace také paní Saše pomohla najít zaměstnání v podobě úklidu. Za tuto brigádu je moc ráda, cítí se užitečná, dostává odměnu za odvedenou práci a zaměstnavatel se k ní chová hezky. Saše se také podařilo najít cestu zpátky ke své mamince, za což je nesmírně vděčná, a říká, že jí odpustila. Je nemocná, a tak jí Saša různě pomáhá. Prohlížejí si spolu fotografie, povídají si a snaží se najít ztracený čas. Saša tyto chvíle prožívá jako momenty, na které celý život čekala. Ráda by jednou takto mluvila i se svou dcerou, kterou se sice snažila kontaktovat, ale ona nijak nereagovala. Přesto Saša věří, že se to jednou povede a i celkově bude líp.

Foto: Archiv Fokus Praha

Hodně času tráví Saša se svou nejlepší kamarádkou Alenkou (vlevo)Foto: Archiv Fokus Praha

Jak můžete pomoci vy?

Kdo by rád podpořil aktivity neziskové organizace Fokus Praha, která se věnuje podpoře lidí s vážnými psychickými problémy a onemocněními, může tak učinit hned několika způsoby – zasláním dárcovské SMS, platbou na jejich bankovní účet nebo třeba nákupem přes charitativní e-shop Fokushop.cz.

Podrobnější informace jsou na webu v sekci Podpořte nás.

Reklama