Hlavní obsah

Maková babka: tradiční kynutý koláč s čokoládou

Hodnocení:
(80)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Vláčná kynutá babka pochází z židovské kuchyně. Můžete ji naplnit mákem, čokoládou, jablky, skořicovým cukrem, nutelou nebo třeba džemem a upéct jako pletenec. Část těsta je možné také pokrájet na šneky, které pak jednoduše naskládáte do koláčové formy. Recept jsme pro vás připravili hezky krok za krokem, takže je vhodný i pro pekaře začátečníky.

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 15 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 70 ml vlažného mléka
  • 320 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 100 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 25 g cukru krupice
  • 50 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce džemu
  • 1 lžíce rumu
Něco navíc
  • ovoce
  • mandlové lupínky
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Vejce by mělo mít pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto klidně udělejte z dvojnásobné dávky a z poloviny upečte šneky

Krok 2: Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a míchejte do rozpuštění. Vmíchejte polovinu teplého mléka a asi dvě lžíce mouky a nechte v teple vzejít.

Foto: Jakub Jurdič

Droždí se po smíchání s cukrem během chvilky rozpustí

Krok 3: Mezitím v jiné, větší míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, citronovou kůru a vajíčko. Přidejte vzešlý kvásek a na závěr rozpuštěné máslo.

Foto: Jakub Jurdič

Zbylé suroviny na těsto smíchejte a přidejte vzešlý kvásek

Krok 4: Rukama pak směs asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Pokud máte stolního robota s hnětacími háky, neváhejte ho při zadělávání použít.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto pořádně prohněťte, ať už ručně, nebo robotem, až bude hezky hladké a elastické

Krok 5: Těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple 40 až 60 minut kynout. Já na to používám lehce vyhřátou (ale už vypnutou) troubu. 

Foto: Jakub Jurdič

Zadělané těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout

Krok 6: Mezitím si připravte náplň. Já jsem udělala čokoládovo-makovou, ale použít můžete i jen džem nebo lískooříškový krém.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace máku, skořice a čokolády je skvělá

Krok 7: Mák na náplň povařte za občasného míchání asi 10 minut s mlékem a cukrem, pak v něm rozmíchejte čokoládu, džem (použila jsem domácí meruňkovou marmeládu), skořici a rum a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Náplň dochuťte domácím džemem a trochou rumu

Krok 8: Vykynuté těsto vyválejte na čtverec, potřete náplní, srolujte jako roládu a dejte na 10 minut do mrazáku nebo alespoň do lednice, aby trochu zpevnilo.

Foto: Jakub Jurdič

Rozválené těsto potřete náplní a zarolujte

Krok 9: Naplněný váleček pak můžete buď podélně rozříznout, zaplést a dát do formy na biskupský chlebíček (resp. klidně jen na plech, pak ale počítejte s tím, že výsledek bude celkem placatý), nebo ho pokrájet na kolečka a vzniklé šneky klást do formy vedle sebe.

Foto: Jakub Jurdič

Ztuhlý váleček podélně rozřízněte a spleťte

Krok 10: Podle stavu domácích zásob můžete babku ještě posypat drobným ovocem (já jsem dala mrazený rybíz), sekanými ořechy nebo plátky mandlí. Nechte dalších 20 až 40 minut kynout a poté pečte asi 40 minut při 180 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Před pečením můžete přidat čerstvé či mrazené ovoce nebo třeba nasekané ořechy

Foto: Jakub Jurdič

Vláčné kynuté těsto a výrazná maková náplň jsou léty osvědčená kombinace

Tip: Aby koláč vydržel déle vláčný a byl hezky lesklý, ihned po upečení ho potřete sirupem svařeným z půl hrnku vody a půl hrnku cukru.

Jestli se vám nechce pouštět do kynutého těsta, makovou náplň si užijete i v makovém závinu z jogurtového těsta nebo vláčném makovém štrúdlu se zakysanou smetanou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek