Hlavní obsah

Svatební koláčky bez kynutí

Hodnocení:
(328)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jestli na svatbě na něčem opravdu nemá smysl šetřit, pak to jsou koláčky. Dlouhodobě lobbuji za ty, které voní po másle a rumu a mají příznivý poměr náplně ku těstu, takže nikomu ze svatebčanů nehrozí zadušení…

Ingredience pro:
150 kusů
Na těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 350 g rozpuštěného másla
  • kůra z jednoho citronu
Na makovou náplň
  • 250 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce džemu
  • 3 lžíce rumu
  • loupané mandle
Na ořechovou náplň
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 4 lžíce rumu
  • 100 g dětských piškotů
Na tvarohovou náplň
  • 500 g jemného tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rozinky namočené v rumu
Na drobenku
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka mleté skořice
Článek

Loni jsem pro vás sepsala recept na klasické vázané koláčky, které připomínají miniaturní šátečky, ale letos je svateb tolik, že musíme postup trochu zjednodušit. Proto jsem zvolila jemné máslové těsto, které je sice s droždím, ale kromě kvásku nekyne, a snadnější přípravu – nečeká vás žádné potírání máslem a rumem, takže výroba půjde pěkně od ruky. A jak voní!

Postup

Krok 1: Do mísy si odměřte mouku. Droždí rozdrobte, posypejte cukrem a míchejte do rozpuštění. Přidejte ohřáté mléko a asi tři lžíce mouky z mísy, až vznikne hladké těstíčko. Dejte do tepla na 10 až 15 minut vzejít.

Krok 2: Mezitím k mouce přidejte sůl, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Přidejte vzešlý kvásek a rukama zpracujte hladké těsto. Dejte do lednice asi na hodinu zpevnit.

Krok 3: Zatím si připravte náplně: mák, cukr, skořici a sůl vsypte do vroucího mléka, za stálého míchání chvilku povařte a nakonec vmíchejte džem (skvělá jsou i povidla) a rum. Nechte vychladnout. Stejně postupujte s ořechy, které s mlékem a cukrem chvilku povařte, dochuťte rumem a zahustěte rozmixovanými piškoty. Z másla, mouky, cukru a skořice vytvořte drobenku. Tvaroh (ten v alobalu, ne ve vaničce) rozmíchejte s cukrem, vajíčkem, pudinkem a vanilkou. Rozinky do rumu namočte buď den předem, nebo je s ním na sporáku nebo v mikrovlnce zahřejte do bodu varu, rychle tak nabobtnají.

Krok 4: Je-li těsto už dost pevné, oddělte z něj asi třetinu a zbytek zatím nechte v lednici. Na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka a vypichujte malá, asi 3cm kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a na každé dejte pomocí cukrářského sáčku poctivou dávku náplně. Makové pak ozdobte loupanou mandlí, ořechové drobenkou a tvarohové rozinkou namočenou v rumu. Pečte ihned v troubě vyhřáté na 200 °C jen pár minut dozlatova a stejně pokračujte se zbytkem těsta.

Krok 5: Vychladlé koláčky pocukrujte a uchovávejte v uzavřené krabici. Dobré vydrží až pět dnů, ale to se vám nejspíš stejně nepodaří ověřit – tyto koláčky totiž až záhadně rychle mizí!

Tip: Jednou z nejoblíbenějších náplní je hrušková. Buď ji připravte jako v receptu na hrušková povidla z trouby, nebo povařte sušené hrušky, dochuťte a rozmixujte. Návod najdete v receptu na frgály.

Přiznejte se, také vždycky nenápadně vyjídáte jen ty koláčky, které mají vaši oblíbenou náplň?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama