Hlavní obsah
3,0
(323)
 

Tato perla francouzské kuchyně si svoji největší chvilku slávy u nás sice odbyla už před lety, když šel v kinech stejnojmenný film, ale na chuti jí to nijak neubírá. Voňavá omáčka, čerstvé bylinky a kopa letní zeleniny tvoří společně skvělé bezmasé jídlo. S čerstvou bagetou a sklenkou dobrého vína nám chutná nejvíc.

25 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • 5 g soli a pepře
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Zelenina
  • 6 ks rajčat
  • 2 ks cukety
  • 2 ks lilku
Na potření
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1/2 lžičky chilli
  • 3 g soli a pepře
  • 2 stroužky česneku
Článek

Postup

01.

Začněte omáčkou: na olivovém oleji nechte změknout nadrobno pokrájenou cibuli a papriku, pořádně osolte, přidejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět a zalijte rajčaty.

02.

15 až 20 minut povařte, než si připravíte zbytek. Na závěr omáčku opepřete, přidejte čerstvou bazalku, a jestli máte raději hladké omáčky, tyčovým mixérem ji rozmixujte. Vlijte do koláčové formy nebo menšího pekáčku.

03.

Pokud si potrpíte na řád a pořádek, zeleninu si vybírejte s co nejpodobnějším průměrem, aby vám různě veliké plátky nedělaly v jídle neplechu. Vše pokrájejte ostrým nožem nebo mandolínou na tenké plátky. Přidat můžete i žluté cukety, červenou či bílou cibuli nebo třeba lehce předvařené brambory.

04.

Plátky pak střídavě jako ve videu skládejte na omáčku. Jestli vám nějaká zelenina zbude, použijte ji třeba do kuskusového salátu se sýrem nebo jen tak upečte s trochou olivového oleje, soli a bylinek.

05.

Naskládanou zeleninu potřete olejem smíchaným s čerstvým tymiánem, nasekanou petrželí nebo jinými bylinkami, prolisovaným česnekem a chilli vločkami dle chuti. Osolte a opepřete, překryjte alobalem a pečte asi hodinu doměkka při 190 °C. Na závěr můžete péct odkryté, aby se zelenina opekla.

Láká vás celé menu po francouzsku? Začněte francouzskou cibulačkou nebo sýrovým quichem, pokračujte s coq au vin (kohoutem či kuřetem na víně), a jestli vám ještě zbude místo, dejte si crème brûlée!

Reklama

Načítám