Hlavní obsah

Voňavé ratatouille z cuket, lilků a rajčat

Hodnocení:
(214)
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina 15 minut
Náročnost
nízká

Tato perla francouzské kuchyně si svoji největší chvilku slávy u nás sice odbyla už před lety, když šel v kinech stejnojmenný film, ale na chuti jí to nijak neubírá. Voňavá omáčka, čerstvé bylinky a kopa letní zeleniny tvoří společně skvělé bezmasé jídlo. S čerstvou bagetou a sklenkou dobrého vína nám chutná nejvíc.

Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat
  • 1 červená paprika
  • sůl a pepř
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Na zeleninu
  • 6 rajčat
  • 2 menší zelené cukety
  • 2 lilky
Na potření
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • čerstvý tymián
  • hladkolistá petržel
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
Článek

Postup

Krok 1: Začněte omáčkou: na olivovém oleji nechte změknout nadrobno pokrájenou cibuli a papriku, pořádně osolte, přidejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět a zalijte rajčaty.

Krok 2: 15 až 20 minut povařte, než si připravíte zbytek. Na závěr omáčku opepřete, přidejte čerstvou bazalku, a jestli máte raději hladké omáčky, tyčovým mixérem ji rozmixujte. Vlijte do koláčové formy nebo menšího pekáčku.

Krok 3: Pokud si potrpíte na řád a pořádek, zeleninu si vybírejte s co nejpodobnějším průměrem, aby vám různě veliké plátky nedělaly v jídle neplechu. Vše pokrájejte ostrým nožem nebo mandolínou na tenké plátky. Přidat můžete i žluté cukety, červenou či bílou cibuli nebo třeba lehce předvařené brambory.

Krok 4: Plátky pak střídavě jako ve videu skládejte na omáčku. Jestli vám nějaká zelenina zbude, použijte ji třeba do kuskusového salátu se sýrem nebo jen tak upečte s trochou olivového oleje, soli a bylinek.

Krok 5: Naskládanou zeleninu potřete olejem smíchaným s čerstvým tymiánem, nasekanou petrželí nebo jinými bylinkami, prolisovaným česnekem a chilli vločkami dle chuti. Osolte a opepřete, překryjte alobalem a pečte asi hodinu doměkka při 190 °C. Na závěr můžete péct odkryté, aby se zelenina opekla.

Láká vás celé menu po francouzsku? Začněte francouzskou cibulačkou nebo sýrovým quichem, pokračujte s coq au vin (kohoutem či kuřetem na víně), a jestli vám ještě zbude místo, dejte si crème brûlée!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.