Hlavní obsah

Funkční prádlo: V čem sportovat?

Foto: Craft

Pro sport je funkční prádlo to nejlepšíFoto: Craft

Reklama

Sjezdovky, běžky, snowboard, zkrátka zimní sporty se blíží! A s nimi i otázka, co na sebe... Sportovní oblečení se hodí při různých volnočasových aktivitách. Když se ovšem rozhodnete dát si opravdu do těla, je dobré začít přemýšlet o tom, co si na sebe v té chvíli oblečete. Protože zdaleka ne všechno prádlo, které má visačku sportovní, je i funkční.

Článek

Co je to membrána a proč tam vůbec je? Jak vypadá funkční prádlo a jak ho správně vrstvit? To vše se dozvíte!

První vrstva – druhá kůže

Aby vám opravdu nebyla zima, jedna vrstva vám určitě stačit nebude. Celkem se rozlišují tři a může jich být i více. „První vrstva je ta, která je přímo v kontaktu s vaší pokožkou. Má za úkol odvod vlhkosti a napomáhá stabilizaci tělesné teploty,“ radí specialistka na funkční prádlo Martina Hrušková, marketingová manažerka firmy Vavrys. Je zároveň srdcem vašeho oblečení a od ní se odvíjí, jak se budete cítit.

Jeho funkcí je kromě pohodlí především odvod potu. Kdyby tam totiž zůstal, brzy byste prochladly. Aby byla tato funkce splněna, musí se při jakémkoli pohybu prádlo dotýkat kůže. Je třeba ho tedy důkladně vyzkoušet.

Rada:Stejně jako na první vrstvě záleží i na těch dalších. Funkční materiály s membránou byste neměly nikdy kombinovat s přírodními, protože byste zničily jejich funkčnost. Například pokud si na funkční prádlo vezmete bavlněnou mikinu, na odvod potu zcela zapomeňte a připravte se na brzké prochladnutí.

Foto: Craft

První vrstva musí těsně přiléhat k těluFoto: Craft

Druhá vrstva – jak kdy!

Druhá vrstva by měla být tepelně izolační a také musí odvádět pot (vlhkost) směrem ven od těla. Mikroskopické částice tedy pot přenesou po hladkých vláknech směrem ven, kde se odpaří nebo přejdou do další vrstvy, tou může být například fleecová mikina. Druhá vrstva se doporučuje při teplotách pod bodem mrazu, tedy v létě ji nevyužijete.

Třetí vrstva – na povrchu těla

Poslední vrstva může a nemusí obsahovat membránu. Pokud ji obsahuje, pot se zadržuje a přes membránu neprojde stejně jako vnější vlivy, například kapky deště, které se zase nedostanou dovnitř. Bundy s membránami je vhodné mít v případě, že sportujete rekreačně a jde vám spíše o ochranu proti vnějšímu prostředí. Pokud se pohybujete aktivně, je lepší, když membránu nemají a pot je odváděn ven, odkud se pak odpařuje. Tento efekt můžete pozorovat právě v zimě, kdy část přeneseného potu namrzá na povrchu oblečení. Přestože je tělo v suchu, oblečení je mokré a tato svrchní vrstva může i namrzat.

Foto: CraftPříklad správného vrstvení

Jak si dobře vybrat?

„Při výběru funkčního prádla je nutné vědět, jakou aktivitu v něm budete provozovat a v jakém prostředí se budete pohybovat,“ upozorňuje Martina Hrušková. Dále, kdy budete prádlo nosit. Teď v zimě by měly hřát a dobře odolávat větru, dešti a sněhu. Vybrané zboží si osahejte. Musí vám být příjemné na omak. Vždy je lepší se poradit s odborníkem na místě. Zvažte i fakt, jestli nejste náhodou alergické na umělé materiály. „Alergikům doporučuji stoprocentní polyester,“ říká Hrušková.

Dalším kritériem je tvarová stálost neboli elasticita. Na první pohled se to bohužel nezjistí. Je dobré si nechat poradit třeba od zkušenějších přátel a kupovat značky na doporučení. Na oblečení musí být speciální visačky podle norem Evropské unie i podle České obchodní inspekce. Podle toho se dají zjistit například tyto parametry:

  • Voděodolnost – je testována po dobu 24 hodin ve speciálních laboratořích, určuje ji sloupec vody, na kterém je vyznačena stupnice, ze které vyčtete, na kolik je materiál odolný proti dešti.
  • Prodyšnost – to je údaj, který vám řekne, zda materiál dostatečně propouští pot.
  • Přítomnost membrán – údaj, který vám pomůže rozhodnout se, zda si zboží pořídit. Když chcete třeba bundu pro dítě, je vhodné, aby měla membránu. Ta není propustná, takže dítě nepromokne. Když budete chtít v takové bundě třeba běhat, membránu by mít neměla, protože potřebujete dostat vlhkost od těla ven.
  • Oděruvzdornost – je parametr, který se vyplatí sledovat zejména u dětského oblečení. Některé specializované firmy ji uvádí. Měří se na speciálním hrubém válci, kde se oblečení odírá.
  • Každá značka má svá specifika. Můžete tak najít třeba i parametr funkčnosti, který udává, je-li na oblečení dostatek zipů, kapes a jiných detailů, které vylepšují funkčnost.
  • Zateplení (tento parametr udává materiál, kterým je oblečení zateplené)
  • Sledujte také upozornění týkající se údržby oblečení a vždy se chovejte podle toho, co uvádí výrobce. Často varuje před praním v aviváži a naopak se doporučují speciální prací prostředky. Vyplatí se do nich investovat!
Foto: Hervis

Pro zimní aktivity by prádlo mělo i hřátFoto: Hervis

Jaké materiály pro danou intenzitu sportování?

Rekreační sportovkyně – Chodíte rády na procházky, občas si zaběháte nebo vyrazíte do hor? Právě pro vás je vhodné funkční prádlo s obsahem dutého vlákna nebo polyamidů či s příměsí vlny (takové prádlo nabízí například firmy Craft nebo Icebreaker).

Aktivní sportovkyně – Možná ale běháte více než jednou týdně, nebo dokonce trénujete na nějaký závod a podobně. „Vám by v předchozím oblečení bylo příliš teplo,“ upozorňuje Martina Hrušková. Proto byste měly sáhnout po materiálu zaměřeném zejména na odvod potu. Jsou to například polyester, Coolmax a podobně.

Vhodné oblečení pro děti

Pokud hledáte vhodné oblečení pro nejmenší sportovce, pozor! Děti sice jsou mnohem aktivnější než my dospělí, ale i přes neustálé pobíhání se potí méně než my. Oblečení nesmí hlavně promoknout a profouknout a musí zahřát. Důležitá je hlavně první vrstva, která by měla odvádět pot. „Druhou vrstvu bych doporučila dětem tak do osmi let," upozorňuje Martina Hrušková. S třetí vrstvou je ale prý problém, protože na trhu není příliš velký výběr. Ideální je, když je dostatečně zateplená. Doporučený materiál je duté vlákno.

Moderním technologiím a materiálům se vyplatí důvěřovat, pokud si vyberete ty správné. Věřím, že teď už vás počasí při sportování nepřekvapí!

Reklama

Související témata:

Načítám