Hlavní obsah

Bytoví zahrádkáři, zbystřete! Takhle jednoduše si vypěstujete vlastní zázvor

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky ujíždíte na zázvoru? Zbožňujete zázvorovou limonádu a v zimě vás zahřeje jedině zázvorový čaj? Pak by to chtělo mít pořádnou zásobu. Nevíte, jak na to? Prostě si ho vypěstujte.

Článek

Zázvor je skvělou ingrediencí nejen do teplých a studených nápojů, ale i do různých pokrmů, kterým dodává charakteristickou chuť a vůni. Ze sladkostí jsou asi neznámější vánoční zázvorky, někdy se přidává i do perníku. Nastrouhaný čerstvý či sušený zázvor se používá také při úpravě různých druhů mas (zkuste naše japonské masové knedlíčky gyoza) a je důležitou složkou populární směsi koření kari.

Zbaví vás chřipky i nadbytečných tuků

Ačkoli zázvor svým vzhledem rozhodně neupoutá, jeho složení vás hned dostane. Je plný minerálů, jako jsou vápník, sodík, draslík, hořčík, fosfor a železo, navíc jsou v něm vitaminy A, B1, B2, C a E a za vynikající štiplavou chuť mohou esenciální oleje.

S konzumací zázvoru jsou odpradávna spojovány léčivé účinky – asi nejznámější jsou ty antibakteriální a protizánětlivé, kterých se nejčastěji užívá při prevenci a léčbě viróz. Tento přímo zázračný oddenek ulevuje také od bolestí hlavy a ranních nevolností v těhotenství, uklidňuje žaludek (např. při kinetóze) a je účinným pomocníkem při zácpě a nechutenství. Navíc když smícháte kávovou lžičku nastrouhaného zázvoru se stejným množstvím mleté skořice a třemi polévkovými lžícemi bílého jogurtu, stane se báječným spalovačem tuků!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Léčivé účinky zázvoru jsou nejčastěji využívány při virózách a nachlazení, ale prospěje i při žaludečních nevolnostech různého původuFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pro sazenici do zeleniny

Zázvor zasazený v květináči (na rozdíl třeba od pažitky či bazalky) v supermarketech nekoupíte. A nikde není psáno, že na čerstvý zázvor narazíte pokaždé, když ho budete potřebovat – je tedy lepší pěstovat ho doma. Jen tak získáte záruku, že budete mít tuto zázračnou rostlinu stále po ruce.

V kterémkoli obchodě se zeleninou si vyberete vhodnou sazenici – zázvorový oddenek, který tentokrát nespotřebujete, ale zasadíte. Pořádně si ho prohlédněte: je důležité, aby nebyl vyschlý a aby na něm rašily pupeny! Protože je však vaše sazenice pravděpodobně chemicky ošetřená, což brání klíčení, namočte ji nejdřív na 24 hodin do vody, která by měla mít po celou dobu alespoň 25 stupňů. Mezitím si připravte správný květináč. Nemusí být nijak hluboký – zázvor roste horizontálně, takže je důležité, aby byl dostatečně široký (minimálně 30 cm).

Nesmíte samozřejmě zapomenout ani na zeminu. Vhodná je taková, která dobře propouští vodu. Nejlepší je smíchat univerzální substrát s rašelinou v poměru 3 : 1. A pak se už můžete pustit do sázení.

Nepřímé slunce, pravidelná zálivka

Namočený zázvor s rašícími pupeny dejte do květináče vysypaného zeminou tak, aby pupeny směřovaly vzhůru. Ty potom zakryjte hlínou. Nádobu se zasazeným zázvorem dejte na teplé místo, například na okenní parapet nebo do zimní zahrady, a půdu udržujte stále vlhkou, nikoli však přemokřenou. Znamená to, že musíte rostlinu zalévat pravidelně, ale málo. Nikdy ji nevystavujte přímému slunečnímu světlu, protože by ji mohlo spálit.

Až zázvor vyklíčí a dozraje, můžete ho průběžně sbírat: odhrábnete hlínu, kousek si utrhnete a opět zahrnete. Zhruba po deseti měsících začne zázvor usychat. Neznamená to pro vás nic jiného, než že si stejným způsobem vypěstujete zázvor nový.

Foto: dedek, Shutterstock.com

Sázení zázvorových oddenků není nic složitéhoFoto: dedek, Shutterstock.com

Uvařte si čaj nebo ho usušte

Zázvor musíte před kuchyňskou úpravou oloupat a potom ho můžete buď nakrájet na kousky, nebo nastrouhat: stane se tak ideální surovinou pro přípravu čaje. Ten lze připravit různými způsoby. Obecně platí, že na litr vody je potřeba asi 5 cm nastrouhaného zázvorového oddenku. Pak už záleží jen na vaší chuti, zda zázvor povaříte 15 minut ve vodě a ještě teplý vypijete, nebo jestli ho vroucí vodou jen přelijete a necháte 10 minut louhovat. Každopádně jeho léčivé účinky podpoříte lžičkou medu a štiplavou chuť zmírníte několika kapkami citronové či pomerančové šťávy.

Budete-li mít časem přebytek zázvoru, můžete ho usušit – stačí jen oloupat, nakrájet na kolečka a rozložit na plech. Sušte ho na světlém, suchém místě klidně i několik dní, poté uchovávejte v plátěných sáčcích. Můžete ho rozemlít a přidávat do různých pokrmů.

Nepředávkujte se

Pamatujte, že všeho moc škodí, a to platí i v tomto případě. Denně byste neměli spotřebovat víc než čtyři gramy čerstvého zázvoru, sušeného si můžete dopřát maximálně gram každý den. Dětem do dvou let a osobám s chronickým onemocněním, jako jsou například diabetici, byste neměli zázvor podávat vůbec. Opatrní buďte i v případě, že užíváte dlouhodobě nějaké léky.

Víte, že ze zázvoru, citronu a bezového květu si můžete vyrobit úžasný lék proti nachlazení?

Reklama

Související témata:

Načítám