Hlavní obsah

Lék proti nachlazení si vyrobíte sami. Stačí vám květy bezu, zázvor a citron

Foto: Sushitsky Sergey; Shutterstock.com

Foto: Sushitsky Sergey; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty kolem nuly jsou typickým počasím, které doprovází nachlazení. Organismus je po zimě oslabený, méně odolný proti nemocem. Pomoci mu můžete třeba čajem z černého bezu, zázvoru a citronu

Článek

Ne nadarmo sbíraly vaše babičky či prababičky různé bylinky, květy či plody v přírodě rostoucích stromů. Mnoho z nich má při správném používání pozitivní účinky na zdraví nebo pomáhá při různých nemocech.

Nastává předjaří, ideální počasí pro chřipkové epidemie a nachlazení. Když vás začne otravovat začínající rýma či škrábání v krku, dříve, než se začnete dopovat chemickými pastilkami z lékárny, vyzkoušejte sílu přírody. Černý bez, zázvor a citron jsou silnými bojovníky při nachlazení. Podívejte se, jaké mají účinky a jak je při nachlazení můžete použít.

Zázvor posílí imunitní systém

Zázvor je půldruhého metru vysoká, původně asijská rostlina se žlutými květy, z obchodu však znáte pouze její oddenky. Ty mají typickou pikantní chuť, kterou způsobuje celkem 640 různých chemických látek. Zázvor se hojně využívá nejen v kuchyni ale i v medicíně.

Zdravotních účinků má mnoho, mezi jeho nejvýznamnější patří podpora trávení, posílení imunitního systému a údajně má i afrodiziakální účinky. Můžete ho konzumovat mnoha způsoby: znát ho asi budete především v sušené podobě jako koření, neznámý vám jistě není ani v podobě čaje, jíst se však dá i jako kandovaný či nakládaný.

Bez sníží horečku a vyplaví bacily

Zatímco zázvor je v posledních letech propagovaný poměrně hodně, o černém bezu se příliš nemluví. Je to škoda, už staré přísloví říká „Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni". Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.

Bez regeneruje jaterní buňky, a napomáhá tak detoxikaci organismu. Navíc je močopudný a podporuje pocení, díky čemuž vám pomůže rychleji vyloučit škodlivé látky z těla. Uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání a rozpouští hleny, a tak ho oceníte při kašli a chrapotu. Snižuje také horečku. Roste skoro na každém rohu, jeho léčivé květy si tedy v průběhu léta můžete natrhat do libosti. Nechte je uschnout a uchovejte v zavírací sklenici na tmavém místě.

Foto: Ingrid Balabanova; Shutterstock.com

Foto: Ingrid Balabanova; Shutterstock.com

Citron pomůže organismu bojovat

Citron posiluje obranyschopnost organismu, podporuje tvorbu kolagenu, tedy látky, které se podílejí na stavbě pojivové tkáně, a pomáhá při hojení nejrůznějších poranění.

Obsahuje i karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápník, dvojmocné železo a další stopové a minerální prvky. A také tzv. flavonoidy mající antioxidačními vlastnosti, které preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Kromě toho je citronová šťáva i skvělým pomocníkem v domácnosti.

Čaj ze silné trojky zažene nachlazení

A co tedy s těmito třemi pomocníky máte udělat, aby z nich získali léčivé účinky a porazili jejich pomocí chřipku či nachlazení? Je to velmi jednoduché.

Kousek zázvoru nakrájejte na drobné kousky nebo nastrouhejte. Čím drobněji ho nakrájíte, tím více účinných látek se z něj vylouhuje. Přidejte 4 čajové lžíce usušených květů bezu a směs zalejte půl litrem vroucí vody. Přikryjte a nechte louhovat asi 10 minut.

Poté sceďte a přidejte vymačkanou šťávu z poloviny citronu, můžete klidně i s dužinou. Pokud by vám výsledný čaj připadal příliš kyselý nebo díky zázvoru pálivý, můžete si ho osladit kvalitním domácím medem.

Čaj pijte vždy čerstvý, teplý, ideálně 3x denně. Začněte hned, když budete mít pocit, že na vás, jak se říká, něco leze. Uvidíte, že vám kombinace léčivých účinků zázvoru, bezu a citronu opravdu pomůže.

Načítám