Hlavní obsah
3,8
(10)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Losos se smetanou a špenátem je oblíbená kombinace do těstovin. Zkuste ji s domácími bramborovými noky. Nebudete litovat!

45 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g lososa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks cibule
  • 200 ml bílého vína
  • 200 g listového špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
Gnocchi
  • 500 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte v osolené vodě. Oloupejte je, ještě když jsou vlažné, nastrouhejte nebo propasírujte lisem na brambory na vál. Přidejte prosátou mouku, 1/4 lžičky soli, udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce a spojte v těsto. 

02.

Z těsta ihned vytvořte stejnoměrné válečky. Z válečků tvarujte gnocchi libovolných tvarů a vkládejte je do osolené vroucí vody. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.

03.

Filety z lososa osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a takto připravenou rybu nechte alespoň hodinu v chladnu odležet. Filety poté orestujte v pánvi na rozehřátém oleji a dejte stranou.

04.

V pánvi rozehřejte máslo, na kterém zpěňte na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený  česnek, podlijte bílým vínem, které nechte odpařit. Poté přilijte naběračku vody, ve které jsme vařili gnocchi. 

05.

Přiveďtek varu, přidejte překrájený špenát, osolte a jakmile se voda zredukuje, přidejte smetanu. Uvařené gnocchi zlehka promíchejte se špenátem a kousky lososa.

Reklama

Načítám