Hlavní obsah

Hádky o topení. Vážně může vztah zkrachovat, protože máte doma zimu?

Foto: Thinkstock

I taková banalita jako teplota v bytě může způsobit vážné partnerské neshodyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vám je zima, partnerovi vedro. Hádáte se o to, na kolik vytopit, a i když stáhnete topení na minimum, doma je dusno k zalknutí. Co s tím? Radši na topení nešetřete!

Článek

Jak moc a na jakou teplotu doma topit? Podle nedávného průzkumu, který zveřejnil britský deník Daily Mail, se přesně o tohle hádá více než polovina partnerských párů, přesně 55 procent. To, jaká hodnota bude nastavena na termostatu, nebo zda v noci otevřít okno, či nikoli jsou velmi časté důvody, proč je doma dusno. A prý na tom může celý vztah i ztroskotat, nejde totiž o nic menšího než o pohodlí!

Ženy mrznou

Ženy prý devětkrát častěji trpí na problém se studenýma rukama a nohama než muži. Různé studie potvrzují i to, že jsou citlivější na teplotní výkyvy a chlad. Takže tam, kde je ženě fajn, muž se potí a pokouší se o něj infarkt. A samozřejmě naopak. Je-li příjemně muži, žena drkotá zuby. Koneckonců 35 procent dotazovaných přiznalo, že teplota, kterou navrhuje jejich partner, jim nikdy nevyhovuje.

Rozhodně se vyplatí učinit v tomto směru nějakou dohodu a na topení raději nešetřit. Žena, která se třese zimou, je jak hladová tygřice. Ale na druhé straně, je potřeba najít teplotu, při níž nebude váš partner kolabovat. Nemělo by to být zas tak složité, ale praxe ukazuje opak.

Foto: Thinkstock

Ženy jsou obecně zimomřivější než mužiFoto: Thinkstock

Vědci nyní sice přišli s tím, že znají ideální teplotu, která by měla vyhovovat oběma pohlavím. Vypočítali, že při dvaadvaceti stupních Celsia by měl být hádkám konec. Je to prý dokonalý kompromis, jakási ideální hodnota mezi tím, po čem touží muži a po čem ženy. Jenže tak jednoduché to bohužel není. Jakmile jde o pohodlí, málokdo je totiž ochoten dělat kompromisy.

Co na to odborníci?

Vztahoví odborníci jsou ale přesvědčení, že ve výsledku nejde ani tak o topení nebo o otevřené okno. Spory o teplotu v bytě jsou podle nich spíš jen jakýmsi startovacím problémem, záminkou, přes niž můžete přepasírovat všechny své ostatní nespokojenosti ve vztahu.

„Topení samo o sobě není tím skutečným problémem. Je jím spíše neschopnost komunikovat o věcech, a když už partneři komunikují, ukazuje to spíše na neschopnost pochopení, empatie či kompromisu,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Foto: Thinkstock

Jak jde o pohodlí, málokomu se chce ze svých potřeb ustupovatFoto: Thinkstock

Podobně to vidí i kouč partnerských vztahů Lenka Černá. „Samotné topení určitě nebude hlavní příčinou případného rozpadu vztahu. Je to jen ukazatel toho, že partneři neumí komunikovat, a hlavně si nejsou schopni vyjít vstříc v základních oblastech života. Partnerský vztah by měl být o vytváření synergie mezi partnery a respektování tužeb toho druhého,“ říká Lenka Černá.

Pokud se nedokážete shodnout na něčem tak základním, těžko zvládnete opravdu zásadní vztahové věci. „V životech rodin se mohou odehrávat daleko složitější témata, jako je nemoc partnera či dítěte nebo ztráta zaměstnání, která jsou daleko náročnější na emoční i komunikační stabilitu. Pokud tedy partneři nezvládají dohodnout se na základním chodu domácnosti, jakým topení bezesporu je, budou jistě postupem času vyplouvat na povrch jiná témata, která neschopnost domluvy odrážejí,“ dodává Kateřina Matláková.

Jak je to u vás? Máte o topení jasno?

Reklama

Načítám