Hlavní obsah

Hádky v rodině, krize: Zkuste být šťastní díky rodinným konstelacím

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Trable s blízkými i vám pomohou vyřešit rodinné konstelace. Slyšeli jste o nich?Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z vás to zřejmě zažil. Komunikace v rodině mnohdy vázne, každý očekává něco jiného a ať děláte, co děláte, k řešení to nevede. Chtěli byste to změnit? Zkuste to s rodinnými konstelacemi.

Článek

Martina je atraktivní třicátnice, má dobrou práci, po svém boku skvělého muže a mohlo by se zdát, že ji nic netrápí. Až na jedno – nerozumí si se svou mámou. „Často je mezi námi dusno a přitom příčinou není nic konkrétního. Prostě mám z jejích reakcí už dlouhé roky pocit, že všechno dělám špatně. Ráda bych pochopila, kde je problém, a nejen to, plánujeme děti a nechci, aby měly takový vzor vztahu mámy s dcerou,“ vysvětluje Martina důvod, proč se přihlásila na rodinné konstelace.

Zrcadlo, zrcadlo, kdo za to všechno může?

Rodinné konstelace nejsou bezvýznamnou hrou, ale psychoterapeutickou metodou. Je to prožitková a sebepoznávací metoda, která vám pomůže odhalit vlivy skrytých sil v rodinných systémech a otevře vám prostor pro pochopení a nalezení řešení. Nevyřeší samozřejmě všechny spory, ale nabízí jeden z pohledů na nevědomou rodinnou dynamiku.

„Konstelace jsou metoda osobního rozvoje. Umožňují podívat se na vztahy a události jiným způsobem a díky tomu mohou vést k řešení věcí, které nikam nevedly a někdy se v rodině táhly i více generacemi," vysvětluje terapeutka a koučka Pavlína Strnadová.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Dávné rodinné problémy často dopadají i na současné vztahy jejích členů...Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Postavte si model rodiny

Rodinná konstelace spočívá v sestavení jakéhosi „modelu“ rodiny, případně vztahu, pomáhající vám pochopit souvislosti a vztahy mezi jednotlivými členy. Principem ani cílem není analytický návrat do minulosti a už vůbec ne snaha jinak prožít nebo změnit něco, co jste už dávno prožili a změnit se to nedá. Konstelace fungují více jako zrcadlo, a proto jsou svým způsobem postaveny na odvaze podívat se sami na sebe v současnosti.

„Na rozdíl od klasické rodinné terapie přichází na konstelace obvykle jen jeden člen rodiny," doplňuje Pavlína Strnadová.

Zkuste porozumět vztahům a vlivům

Na terapii se nemusíte nijak zvlášť připravovat. Je ovšem dobré vědět, jaké velké křivdy či neštěstí se ve vaší rodině staly, a to i dvě až tři generace nazpět. Při terapii samotné nemusíte zmiňovat žádná konkrétní jména ani podrobnosti či data, stačí obeznámit terapeuta se základními fakty.

„Terapeut, který stavění konstelace vede, pomůže s pomocí dalších účastníků semináře sestavit rodinný či jiný systém. V něm se začnou projevovat určité pocitové reakce, často až překvapivě autentické a silné. Tomu už ale těžko porozumíte, pokud jste to nezažili na vlastní kůži," vysvětluje, jak konstelace probíhají, Pavlína Strnadová.

Pozorováním reakcí, například kdo je kým ovlivňován, jak se kdo v rodině cítí, kde dochází k disharmonii a tak dále a dotazováním se tak dostanete řadu informací o systému a procesech, které pod jeho povrchem probíhají.

Foto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

Na budoucí potíže se nejčastěji zadělává již v dětstvíFoto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

Nejdůležitější součástí terapie je, abyste důvěřovali svým pocitům, pozorně je vnímali a snažili se sami sobě nelhat. „Právě to, co je na rodinných a systemických konstelacích tak fascinující, je znovuobjevení těch procesů, jež probíhají pod povrchem viditelného a které často negují vaše individuální touhy, přání a představy," popisuje zakládající člen České asociace systemických konstelací Jan Bílý.

„Byla jsem velmi překvapená, když žena představující v konstelaci moji matku cítila jako hlavní emoci závist. Záviděla mi, že mám v životě možnosti, které ona jako dítě v chudé rodině nikdy neměla. A nejen možnosti, ale i pozornost otce," popisuje Martina z úvodního příběhu.

Vybírejte pečlivě

Jako je to se vším, co se stalo moderním a žádaným, i rodinné konstelace jsou v některých případech nabízeny nekvalifikovanými „terapeuty" v rámci různých esoterických seminářů. Terapeuta, kterému své soukromí a i peníze svěříte, tedy vybírejte pečlivě. Nejlepším doporučením mohou být osobní zkušenosti někoho z vašich přátel, kdo tuto terapii absolvoval. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemáte, pomůže vám internet.

Co na to říkáte?

Reklama

Načítám