Hlavní obsah

Hádky ve vztahu: Chceme vyhrát, o omluvu nám nejde!

Foto: thinkstock

Dokážete definovat, o co přesně vám vlastně při hádce jde?Foto: thinkstock

Reklama

Co opravdu chcete, když se s partnerem hádáte? Aby vám dal zapravdu? Nová studie tvrdí, že hlavní cíl je jasný. Ale je to i boj o moc! Myslíte si to taky?

Článek

Správně se hádat není jednoduché. Taková výměna názorů by měla být konstruktivní, věcná, a pokud možno ne přehnaně emotivní. Ale co je jejím cílem? Napadlo vás někdy, že se lidé hádají proto, aby nad druhým v boji o moc vyhráli? Nová studie texaské Baylor University tvrdí, že omluva je druhořadá, partneři především soupeří o vítězství! Jak na to výzkumníci přišli?

Po čem lidé touží?

Vědci pod vedením profesora psychologie a neurovědy na zmíněné univerzitě Keitha Sanforda v prvním experimentu požádali 455 účastníků (50 párů a 355 jednotlivců), aby přemýšleli o poslední hádce ze své partnerské minulosti. Poté byli muži a ženy vyzváni, aby sami sebe popsali během hádky a konkretizovali, co jejich partner může udělat pro vyřešení konfliktu. Tři výzkumní asistenti dekódovali tyto otevřené odpovědi do jedné z osmadvaceti různých kategorií, jako například „přestaň obviňovat“, „více se mnou komunikuj“, „buď ochotný(á) ke kompromisu".

Tyto kategorie pak byly rozděleny do šesti základních tužeb: zastavit nepřátelské chování, vzdát se moci, vytvářet partnerské investice, více komunikovat, dávat lásku a omluvit se. Z nich se vycházelo dál.

Foto: isifa

Spory nejsou dost dobře možné zcela bez emocí, ale držte je co nejvíc na uzděFoto: isifa

Co ukončí hádku?

Ve druhém experimentu výzkumníci předložili dotazník sestavený z výše uvedených kategorií z prvního výzkumu, přičemž každý ze 498 nových účastníků, kteří nebyli přítomni v prvním kole, identifikoval současný konflikt s partnerem. Výsledky byly v souladu s prvním kolem, tedy většina lidí odpověděla, že touží po tom, aby se jejich partner vzdal moci a zastavil vůči nim jakékoli provokativní chování. Zjednodušeně řečeno, lidem jde hlavně o to, aby hádku vyhráli, po omluvě netouží.

„Je běžné, že partneři jsou citliví na to, jak se podělit o moc a kontrolu při rozhodování v jejich vztahu," řekl vědec Keith Sanford. „Vždycky je příjemné, když po hádce s přítelkyní cítím uspokojení a vím, že jsem měl pravdu. Ještě lepší ale je, když ona přizná to, že já tu pravdu měl,“ podotýká čtenář Vláďa. No dobře, výhra jako bonus je jistě příjemná, ale spoléhat se na ni už dopředu vztahu nesvědčí. Stejně jako časté hádky bez závěrů.

Konflikt ano, ale...

Výzkum z Brigham Young University v americkém Utahu, který byl zveřejněn v časopise Journal of Marriage and Family, potvrzuje že páry, které se nehádají (takovým tím ošklivým a mnohdy ponižujícím způsobem) žijí déle.

Foto: thinkstock

O omluvu jde překvapivě často až v druhé řaděFoto: thinkstock

„Z toho vyplývá, že manželský konflikt je rizikovým faktorem pro zdravotní stav párů, které spolu bojují nebo se hádají příliš často. Takovým partnerům by se mělo dostat odborné pomoci k úpravě jejich konfliktního chování, protože to ovlivňuje jejich zdraví,“ nechal se slyšet profesor Rick Milller, hlavní autor studie.

Naučte se spolu mluvit

Při hádce by se každá ze stran měla nejprve zamyslet nad tím, jak uklidnit druhého, teprve pak se přistupuje k návrhu o vyřešení problémů. Přesně tohle je správný postup, žádné výbuchy ani potlačování návrhů. „Lidé, kteří nechají svoje problémy v partnerství bujet, se mohou připravit na duševní i fyzické zdravotní problémy, které mohou vyžadovat lékařský zásah, neboť konflikt a nepřátelství vedou ke zhoršení zdraví,“ uvádí Rick Miller.

No, a všichni víme, že prudkou hádku může vyvolat i naprostá maličkost. Jak je to ale s omluvou? Zakládáte si na ní? Nebo snad partner? A kdo z vás dvou chce pokaždé spor vyhrát?

Reklama

Načítám