Hlavní obsah

Hazard, nebo hrdinství? Extrémní sporty v těhotenství

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle „mamina“ je v luxusní formě. Posledních pět let se věnuje extrémním sportům a nepřestala s nimi ani v těhotenství. Pro jedny je hrdinka, která dokazuje, že těhotenství není nemoc, pro druhé nezodpovědně hazarduje se zdravím miminka. Co si myslíte vy?

Článek

Posledních pět let je život čtyřicetileté Švédky Anny-Lee Markstedt ve znamení extrémních sportů. Miluje horolezectví, surfování, extrémní posilování, akrobatické cvičení, šnorchlování, ale hlavně extrémně těžké běžecké závody s překážkami. A nezastavilo ji ani těhotenství, i v devátém měsíci si dopřávala velkou fyzickou zátěž.

Všechno jde

Před těhotenstvím trénovala Anna-Lee dvakrát denně pětkrát týdně. Když zjistila, že čeká své druhé dítě, intenzitu mírně snížila, ale i tak se sportu věnovala pětkrát týdně (ve třetím trimestru pak ještě o něco ubrala).

Svoje fotky, kde se s velkým těhotenským břichem potápí, leze na horolezecké stěně, dělá stojku či jiné akrobatické cviky, pravidelně zveřejňovala na sociálních sítích. „Chtěla jsem ostatním nastávajícím maminkám ukázat, že těhotenství není nemoc a že není potřeba se vzdávat toho, co vás baví a naplňuje,“ vysvětluje Anna-Lee.

Poslední běžecký závod s překážkami dokonce absolvovala v sedmnáctém týdnu těhotenství. „U překážek, kde jsem si nebyla jistá, mě ale vždy někdo jistil. A vynechala jsem jednu rampu, jejíž překonávání pro mě bylo riskantní,“ vzpomíná Anna-Lee.

Foto: Profimedia.cz

Švédka dokazuje, že ani v pokročilém stadiu těhotenství se není třeba vzdát věcí, které vás bavíFoto: Profimedia.cz

Obdivuhodné nebo lehkovážné?

Její fotky samozřejmě vyvolaly dvě základní reakce veřejnosti. Jedni Annu-Lee obdivují a podporují, druzí ji ale obviňují z lehkovážnosti a její sportování pokládají za čirý hazard se zdravím miminka.

Kritikům ale Anna-Lee vzkazuje, že jejich názor pramení z neznalosti a nedostatku informací. „Extrémnímu sportu se věnuji pět let, umím své tělo poslouchat,“ říká Anna-Lee s tím, že cvičení samozřejmě těhotenství uzpůsobila. Každé tři týdny chodila na lékařské kontroly a vždy měla ona i její tehdy ještě nenarozené dítě skvělé výsledky. „Při cvičení jsem si na doporučení lékařů držela tepovku vždy pod 140, takže jsem měla jistotu, že miminko má vždy dostatek kyslíku. Neprováděla jsem žádné skoky či cviky s dopady, nezatěžovala jsem nadměrně břišní svaly,“ vyjmenovává Anna-Lee.

Říká, že pro netrénované ženy není dobré začínat sportovat právě v těhotenství, ale nečinnost a nedostatek pohybu je také špatně. Každopádně ať už si o Anně-Lee a jejím sportování v těhotenství myslíte cokoli, konec příběhu je šťastný. Na začátku května přivedla totiž tahle Švédka na svět krásnou a zdravou holčičku.

Foto: Profimedia.cz

Box v těhotenství? Pro Annu-Lee žádný problémFoto: Profimedia.cz

Co si o velké fyzické zátěži v těhotenství myslíte vy?

Související témata:
Švédové

Načítám