Hlavní obsah

Hit: Ivana Chýlková v Hello, Dolly!

Foto: archiv Studio DVA

V roli Dolly Leviové exceluje Ivana ChýlkováFoto: archiv Studio DVA

Reklama

Hello, Dolly! je nesmrtelný evergreen. A Ivana Chýlková je pro titulní roli tohoto světoznámého muzikálu jako stvořena. Její nepřehlédnutelná, vysoká, přitom však žensky vyvedená postava, kterou propůjčila suverénní dohazovačce Dolly, v představení logicky dominuje. Však také hraje bez alternace. A daří se i o ostatním!

Článek

Jednoduchý „americký“ příběh diváka stále zajímá

Příběh vdovy Dolly Leviové je jednoduchý. Dolly se živí jako dohazovačka a jednoho ze svých zákazníků – mrzoutského, ale dobře situovaného starého mládence – přiměje svým šarmem a ženskými kouzly změnit se v milého, galantního muže. Jakkoli tato typicky americká přeměna zla v dobro s hmotným efektem je celkem očekávatelná (a příběh notoricky známý), muzikál, který začal drtit broadwayské rekordy již před 47 lety, má divákovi stále co říci. Jistě k tomu výrazně přispívá geniální hudba Jerry Hermana. Vždyť ústřední písni v minulosti neodolal ani Louise Armstrong. A slavná filmová verze s Barbrou Streisand obletěla celý svět!

Vyvedené letní osvěžení

Předlohou k muzikálu Hello, Dolly! byla fraška Thorntona Wildera dnes známá pod názvem Dohazovačka, kterou zpracoval Michael Stewart. Muzikál měl premiéru 16. ledna 1964 v New Yorku. Švandovo divadlo na pražském Smíchově ve spolupráci se Studiem DVA se rozhodlo pro červencovou premiéru, což není v letní divadelní „mimosezoně“ věc zcela obvyklá. Již dnes lze však konstatovat, že se v tomto případě dobře obsazená muzikálová klasika stala příjemným osvěžením, a snad i hitem pražského kulturního léta.

Foto: archiv Studio DVA

Horáce Vandergeldera ztvárnil Josef CardaFoto: archiv Studio DVA

Herce to baví a daří se jim!

Režisér Ondřej Sokol se rozhodl pro živý orchestr, který představení nejen velmi svědčí, ale je dokonce přímou součástí důmyslně uspořádané dvoupatrové scény. Ivana Chýlková zvládá svoji roli skvěle a dlouhý letní řetěz představení hraje bez alternace. V premiérovém představení se v roli „polepšeného“ starého mládence  úspěšně představil Josef Carda. V dalších rolích se dařilo Kryštofu Hádkovi, Janu Medunovi, Mojmíru Maděričovi i dalším. Zcela mimořádný úspěch a potlesk na otevřené scéně sklidila Yvonne Přenosilová v roli Ernestiny Money. Její bravurně odehraný výstup byl jedním z vrcholů představení, upozornil na doposud ne zcela známý komediální talent této výborné zpěvačky a vyvolal salvy smíchu i zasloužený dlouhotrvající bouřlivý potlesk.

Není to Dolly ze zaprášené krabice!

Představení má švih a energii, a tak se splnilo přání režiséra Sokola, který sliboval: „Nechci nabízet Dolly v léty zaprášené krabici, chci jí naopak nabrousit hrany a pustit ji do světa čerstvou a mladou…" Určitě mohu s čistým svědomím návštěvu Hello, Dolly! doporučit, a nejen proto, že zhlédnutí této muzikálové klasiky patří k bontonu. Budete se dobře bavit, a pak si ještě dlouho pobrukovat známé a krásné nesmrtelné melodie. Představení se hraje nejen celý srpen, ale i v dalších měsících (program www.svandovodivadlo.cz, cena vstupenky 899 Kč).

Reklama

Související témata:

Načítám