Hlavní obsah

Michal David slaví 60. Znáte dobře jeho hity?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovaný i nenáviděný. Pro jedny je muzikant Michal David, který dnes slaví 60. narozeniny, obdivovaný hitmaker, pro druhé dinosaurus ze socialistických dob. Ať tak, nebo tak, jeho hity zná celý národ, a to včetně mladé generace. Nebo snad ne? Otestujte si svoje znalosti slavných písní!

Článek

Ačkoli pochází z cirkusové rodiny Kludských, Vladimíra Štancla to vždy táhlo k hudbě, nikoli do manéže. Michal David je totiž umělecký pseudonym, který hudebníkovi vymyslel producent František Janeček (75).

Hity, filmy, muzikály

Michal David vystudoval pražskou konzervatoř, hrál a zpíval se skupinou Kroky Františka Janečka a nakonec se vydal na sólovou dráhu. Je zpěvák, hraje na klávesy a skládá nejen melodické písně, ale i celé muzikály a jeho hudbu můžete slyšet také třeba ve filmu Láska z pasáže (1985) a v obou dílech Discopříběhu (1987, 1991).

A soukromí? Svůj život spojil s bývalou tenistkou Marcelou Skuherskou (59). Měli spolu dvě dcery – Kláru (31) a Michaelu († 9), která však bohužel jako dítě podlehla leukemii. Po jedné hříšné noci s fanynkou má ještě nemanželského syna Petra (38). V posledních letech dělá hudebníkovi velikou radost vnuk Sebastian (10).

Že znáte hity Michala Davida nazpaměť? Ověřte si to v našem testu.

1. Plastová céčka byla v 80. letech naprostý fenomén, a tak o nich v roce 1985 zpíval i Michal David. Píseň je o lásce k dívce, kterou chce zamilovaný zpěvák okouzlit právě céčky. Jenže ta nejsou k sehnání a v tom je ta léčka, zní v refrénu, který znáte asi všichni. Ale co tenhle verš, dokončíte ho správně? „Může být z nás dvou světový pár…“
2. Určitě víte, že Michal David nazpíval v roce 1983 úvodní píseň Létající Čestmír ke stejnojmennému pohádkovému seriálu. Autorem hudby je Karel Svoboda († 68) a text složil Zdeněk Rytíř († 69). V první sloce se zpívá: „Létající Čestmír létá tam a zpět. Nám na zemi zbývá jen mu závidět.“ Ale jak zní začátek druhé sloky?
3. Píseň Poupata, na kterou v roce 1985 cvičily na poslední spartakiádě starší žákyně, se stala jakousi spartakiádní hymnou a symbolem doby. Michal David svou hudbu spojil se sportem i v roce 1998, kdy složil píseň na uvítanou českým hokejistům, kteří na olympiádě v Naganu vyhráli zlato. Jak se song jmenuje?
4. V roce 2000 složil Michal David jednu veleúspěšnou píseň i pro Helenu Vondráčkovou (73), text napsala Hana Sorrosová (61). Song tehdy kraloval všem diskotékám. Víte, který to je?
5. Říká se, že píseň Každý mi tě, lásko, závidí je zpěvákovým milostným vyznáním jeho ženě. Zpívá se v ní o dívce stojící v dešti, kterou schoval pod deštník, aby už dál nemokla. Vzpomenete si, co měla dívka na sobě?
6. Jestli se z některé písně Michala Davida stal opravdový hit, bez kterého se neobejde žádný večírek či diskotéka, je to song Non stop. Písničku proslavil hlavně film, ve kterém v roce 1982 poprvé zazněla. Jak se snímek jmenuje?
7. „Colu, pijeme colu, není to náhoda, že u jednoho stolu.“ I tuhle píseň asi určitě znáte. Víte, jak pokračuje první sloka dál?
8. Hudebník si na konto může připsat i duet s Karlem Gottem († 80). Jde o song, který nezapomenutelnému slavíkovi složil Michal David k 60. narozeninám a text k němu napsal Zdeněk Borovec († 69). Jak se jmenuje?
9. „Byl jsem vždycky trochu horší žák, tys’ říkala mi co a jak, když zoufale jsem u tabule stál. Tohle dodneška ti zůstalo a máš odvahu nemalou, když chceš mi radit ve všem stále dál.“ Tohle je první sloka písně, s níž Michal David v roce 1981 okouzlil diváky i porotu na hudebním festivalu Intertalent, a stala se z něj skutečná popová hvězda. Vzpomenete si na název hitu?
10. Michal David je autorem nebo spoluautorem mnoha muzikálů. Jistě znáte Kleopatru, Tři mušketýry, Angeliku či Děti ráje. Víte ale, jaký je zatím jeho poslední muzikál, jehož premiéra se uskutečnila v roce 2017?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Michal David se chce fanouškům líbit. Jakou část těla svěřil estetickému chirurgovi?

Načítám