Hlavní obsah

Děti? Nikdy! Slavné ženy, které se rozhodly zůstat bezdětné

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Nemít děti. Rozhodnutí, nad kterým možná někteří nevěřícně kroutí hlavou. Tyto slavné ženy zůstaly bez potomků, byť jejich důvody jsou různé. Vždy jsou ale dostatečné – každá žena má na výběr, zda se matkou stane, či nikoliv.

Článek

Nejednou si vyslechly, že jsou sobecké, když práci upřednostňují před rodinou. A některé z nich to ani nepopírají – naopak přiznávají, že skutečně raději nebudou mít děti, než aby je pak třeba zanedbávaly, protože svoji práci milují a nechtějí se jí vzdát. Jindy za tím, proč nejsou mámy, stojí úplně jiný důvod. Bez ohledu na to všechno, žádná žena by neměla být pro tuto volbu kritizována. Mít děti není povinnost jen proto, že je tomu ženské tělo přizpůsobeno. A tyto slavné osobnosti to vědí.

Helen Mirren

Helen Mirren je vzorem pro mnoho žen. Je vitální, šarmantní, její moudra člověka baví poslouchat. A vzorem by jistě mohla být i pro všechny ženy, které se rozhodly zůstat bezdětné. „Miluji děti. Jsou legrační a tolik roztomilé! Ale nikdy jsem je nechtěla,“ řekla v rozhovoru pro magazín Sunday Times Culture. Od roku 1986 je jejím partnerem režisér Taylor Hackford, který má dva syny z předchozího manželství a po Helen Mirren nikdy další potomstvo nechtěl. Herečka přiznala, že svého rozhodnutí jednou litovala. Bylo to prý ale asi jen dvacet minut při sledování filmu „Rodičovství“ (1989).

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirren má děti ráda, ale jen ty cizíFoto: Profimedia.cz

Oprah Winfrey

Snad nejznámější moderátorka světa Oprah Winfrey neměla příliš hezké dětství a to zásadně ovlivnilo i její další život. Vyrůstala v nuzných poměrech a ve čtrnácti otěhotněla. Ne však z lásky, Oprah byla zneužita. Její otec prohlásil, že by ji raději viděl mrtvou, než aby porodila spratka, a tak se chudák dívka pokoušela dělat všechno možné, aby potratila. To se sice nestalo, ale syn se narodil předčasně a po pár dnech zemřel. Později řekla, že by nebyla dobrá matka, že nemá trpělivost a raději bude pečovat o všechny děti světa. Je mecenáškou a pomáhá například budovat školy.

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfrey je prý matkou všech dětí světa, proto podporuje spousty organizací spojených s pomocí dětem Foto: Profimedia.cz

Renée Zellweger

V posledním, třetím snímku o zmatené třicátnici Bridget Jonesové si Renée Zellweger zažila, jaké to je mít dítě, ale v reálném životě nikoliv. A vypadá to, že se toho ani nikdy nedočká. Herečka totiž po mateřství nijak zvlášť neprahne. Vždycky prý byla otevřená tomu, co jí život připletl do cesty, ale potomci to nebyli. „Nemám pocit, že pro to, abych byla šťastná, musím mít děti,“ řekla v rozhovoru pro magazín Us Weekly.

Foto: Profimedia.cz

I když ve filmu Dítě Bridget Jonesové (2016) si mateřství vyzkoušela, v reálném životě nemá pocit, že by jí to snad chybělo ke štěstí Foto: Profimedia.cz

Katharine Hepburn

Rozhodnutí nemít děti ale není nějakým moderním výdobytkem. I v minulosti se našly ženy, které se na mateřství prostě necítily. Třeba krásná herečka Katharine Hepburn, která rozhodně neměla nikdy nouzi o muže. Ve své autobiografii dokonce napsala: „Děti? Ovšemže ne! Byla bych hrozná matka, jsem totiž hrozně sobecká.“ Možná k tomu přispěl i fakt, že jejím dlouholetým partnerem byl herec Spencer Tracy, který byl ale ženatý a nikdy se nerozvedl. A Katharine Hepburn to po něm prý ani nechtěla.

Foto: Profimedia.cz

Katharine Hepburn byla prý příliš sobecká, než aby měla děti Foto: Profimedia.cz

Kim Cattrall

Bezdětná zůstala také hvězda Sexu ve městě Kim Cattrall. Představitelka sexuchtivé Samanthy to přisuzuje trochu právě i zmíněnému seriálu. Když se v roce 1998 potřetí vdala a vzala si Marka Levinsona, chvíli přemýšlela o umělém oplodnění. Nakonec si to ale rozmyslela – vzpomněla si, jak bylo natáčení „Sexu ve městě“ hektické: na nohou byla i devatenáct hodin denně, brzy vstávala a málo spala. Jak by tenhle denní režim mohla zvládat, kdyby měla dítě, nota bene když jí už bylo čtyřicet? Namísto toho se rozhodla stát se matkou-mentorkou mladším hereckým kolegům a svému synovci a neteři, kterým nejednou pomohla.

Foto: Profimedia.cz

Touha po dětech se objevila až po čtyřicítce, ale Kim Cattrall si to rychle rozmyslela. Bála se, že by nezvládla mateřství i natáčení najednouFoto: Profimedia.cz

Jennifer Aniston

Jednou z nejznámějších bezdětných celebrit je Jennifer Aniston, která se v souvislosti s mateřstvím dostává do hledáčku dost často. Když ji opustil Brad Pitt, bylo to prý kvůli tomu, že on chtěl děti a ona nikoliv. Od té doby se několikrát spekulovalo, zda herečka je, či není těhotná.

Veškeré diskuze o ní a o mateřství vnímala herečka dost negativně. „Nelíbí se mi tlak, který je na mě jakožto na ženu vyvíjen. Nemám pocit, že bych jako žena selhala jen proto, že nemám děti,“ řekla před pár lety v jednom rozhovoru. A mnohokrát se na toto téma vyjádřila velice podobně. Jennifer Aniston zastává názor, že nemusí mít děti jen proto, že je žena.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Aniston nikdy necítila příliš velkou potřebu mít děti. Podle ní to není jediný úděl ženy na tomto světěFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám