Hlavní obsah

Historie hranolků: Víte, že existují už od 18. století?

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hranolky patří mezi nejoblíbenější a nejkonzumovanější jídla vůbec. Milují je miliony lidí po celém světě. Tahle smažená pochoutka, dnes typická pro fastfoody, má opravdu zajímavou historii. Věděli jste, že nejde o produkt moderní doby, ale že vznikly už před několika staletími?

Článek

Historie jídla, které dobylo svět, je zahalena tajemstvím. Zatímco si velká část populace hranolky spojuje s americkými řetězci rychlého občerstvení, evropské národy se přou, kdo je vlastně vymyslel. Každý je připravuje, podává i konzumuje jinak. A některé úpravy mohou být dokonce zdravější než vařené brambory!

Historie hranolků

Zatímco brambory se dostaly do Evropy v 16. století díky objevům Kryštofa Kolumba (1451–1506), o pár století později přivezli Evropané do Ameriky na revanš hranolky. Jak a kde přesně vznikly, však není úplně jasné. Spory o tom vedou hlavně Francie s Belgií, ale některé zdroje uvádějí, že se bramborová pochoutka zrodila ve slunném Španělsku.

Hádky o původ

Podle francouzské legendy usmažil takzvané pommes de terre frites poprvé francouzský kuchař Marie-Antoine Carême (1784–1833), který chtěl z nešťastné lásky spáchat sebevraždu. Protože je nadzemní část rostliny lilek brambor jedovatá, myslel si, že jsou jedovaté i její hlízy. Nakrájel tedy brambory na hranoly a osmahl na pánvičce. Místo smrti mu však zachutnaly a zajistily věčnou slávu.

Také Belgičané mají svou historku. Tamní obyvatelé prý běžně smažili malé rybky na oleji. Když ale přišla tuhá zima a hladinu řek pokryl led, začali na pánev místo ryb házet kousky brambor. Ať tak, nebo tak, Belgičané prohlásili hranolky za své národní jídlo, což platí dodnes. V Bruggách dokonce najdete i první muzeum hranolků na světě.

Foto: Fischer Food Design, Shutterstock.com

Hranolky s omáčkou patří k nejvyhlášenějším pochoutkám světaFoto: Fischer Food Design, Shutterstock.com

Belgické národní jídlo

V Belgii jsou na hranolcích doslova závislí. Jedí je k naprosté většině pokrmů a stánky, kde prodávají kornouty plné této smažené lahůdky, potkáte na každém rohu. Průměrný Belgičan údajně zkonzumuje 75 kilogramů hranolků ročně, což je o třetinu víc než Američan.

Brambory se v Belgii krájejí na větší kusy ostrým nožem, aby byly řezy pěkně hladké – prý se tak zamezí většímu vstřebání oleje, než když jsou na nich nerovnosti. Používá se přitom jediná, speciální odrůda brambor Bintje. Smaží se výhradně v živočišném tuku a ne v oleji, jak je běžné jinde – ve fastfoodech se hranolky koupou v rostlinném oleji (často přepáleném) a někdy dost dlouhou dobu. Navíc jsou menší než ty belgické, a proto do sebe nasají mnohem více tuku.

Belgičané svůj národní poklad smaží krátce, zato nadvakrát: poprvé při 135 stupních a zhruba po desetiminutové pauze ještě jednou, při teplotě 160 až 170 °C. Podávají se po odkapání mírně vychladlé, osolené, ve velkém kornoutu s několika druhy omáček. Belgické hranolky jsou opravdu specifické a velmi chutné, mezi nejzdravější přípravu brambor však nepatří.

Foto: Reinhard Tiburzy, Shutterstock.com

Belgické hranolky se smaží dvakrát a prodávají se v kornoutuFoto: Reinhard Tiburzy, Shutterstock.com

Zdravější než vařené brambory

Ačkoli většina lidí má smaženou dobrotu spojenou se spoustou přepáleného tuku, ve skutečnosti mohou být hranolky zdravější než obyčejné vařené brambory. Brambory totiž obsahují spoustu vitaminů a živin – hlavně vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík a vlákninu. Všechny tyto látky se však loupáním a dlouhým vařením značně znehodnotí.

Když ovšem brambory osmažíte správně, tedy při vysoké teplotě a rychle, zůstane v nich nejen více důležitých živin, ale zároveň nestihnou nasáknout příliš oleje a jsou tím pádem i méně kalorické. Důležitou roli hraje také velikost hranolků – větší kusy jsou vůči tuku ze smažení odolnější a tolik ho do sebe nepropustí.

Péct, nebo fritovat?

Nejzdravější variantou je nakrájet větší kusy brambor se slupkou a osmažit je či ofritovat při 180 °C. Olej se nepřepálí a hranolky tolik nenasáknou. Dejte pozor, abyste do friťáku nehodili najednou příliš velkou dávku – teplota oleje by výrazně klesla, a než by opět stoupla na ideálních 180 °C, „vypily“ by hranolky zbytečně moc oleje. Raději je proto fritujte po menších porcích.

Pokud si pomfrity nechcete připravovat sami doma, kupujte kvalitní předsmažené určené do trouby. Obsahují málo oleje: pět až osm procent. Hranolky pečené v troubě mají ve 100 gramech necelých 700 kJ, což není daleko od energetické hodnoty vařených těstovin: 560 kJ. Dušená rýže má ještě o něco víc (830 kJ), a houskový knedlík obsahuje dokonce 890 kJ. Takže i u hranolků platí, že při správné přípravě a rozumném množství mohou být součástí vyváženého jídelníčku.

Hranolky se ale nedělají jen z brambor. Tyhle jsou vhodné i při dietě!

Reklama

Související témata:

Načítám