Hlavní obsah

Strategie proti obezitě i mrtvici: Jak usmažit hranolky, či řízky bez oleje?

Foto: Groupe SEB

Znáte to. Milujete je, ale bráníte se jim, jak jen to jde. Protože přece nejsou zdravá, tloustne se po nich a bůh ví co všechno ještě dalšího. Přitom tak dobře chutnají! Ano, řeč je o smažených jídlech. Taky s tím bojujete? Už nemusíte, naučíme vás smažit takřka bez oleje!

Článek

Hranolky, řízky, smažená masa i zelenina, o tom všem odborníci na výživu mluví jako o zlu. Není se čemu divit. Smažené jídlo je chutné a křupavé, ale také má vysoký obsah tuku a kalorií, takže bohužel zvyšuje riziko mnoha zdravotních problémů. Přitom pokud se chcete zdravě stravovat, musíte kromě zdravých potravin zvolit také jejich zdravou přípravu.

Příliš mnoho oleje ničí zdraví

Při klasickém fritování je celá potravina ponořena do horkého oleje, příprava je rychlá a dochází k rovnoměrnému opečení. Už jen při té představě se vám asi sbíhají sliny v puse, má to však své ale. Pokud budete jíst smažené potraviny pravidelně, pravděpodobně budete tloustnout, neboť podle výzkumů konzumace smaženého jídla více než čtyřikrát týdně zvyšuje riziko obezity o 50 %. Zvyšuje se i riziko cévní mozkové příhody neboli mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky. Ze všech výzkumů zkrátka jednoznačně vychází, že jídla připravovaná ve velké vrstvě oleje, ať už na pánvi nebo ve fritovacím hrnci, sice potěší vaše chuťové buňky, ale jinak vám nic dobrého nepřinesou.

Smažte horkým vzduchem

Doby, kdy jediným způsobem smažení byla vrstva oleje na pánvi nebo klasický friťák s připáleným olejem, jsou dávno pryč. Hitem poslední doby jsou horkovzdušné fritézy, tedy takové fritovací hrnce, kde díky horkovzdušné technologii můžete „fritovat“ pouze na minimálním množství oleje, kterým povrch jídla potřete. Součástí takových kuchyňských pomocníků je vysoce výkonná turbína, díky níž se jídlo nepřipravuje ponořené v oleji, ale v horkém vzduchu, který proudí uvnitř. Na přípravu potravin je tak potřeba jen minimální množství oleje.

Foto: Archiv firmy

Fritéza Tefal Actifry Express XL AH950030 je vybavena novou exkluzivní patentovanou technologií, která připravuje pokrmy snadným a zdravým způsobem. Součástí je vysoce výkonná turbína, díky níž probíhá fritování formou horkého vzduchu. Tato metoda je nejen zdravější pro lidský organismus, ale je také úspornější pro vaši peněženku. Cena 7499 Kč

Foto: Archiv firmy

Horkovzdušná fritéza SENCOR SFR 5320WH představuje zdravou alternativu klasické fritézy, trouby a mikrovlnné trouby. Můžete v ní smažit, grilovat, péct a restovat snadným a čistým způsobem. Cena 2499 Kč

Foto: Archiv firmy

DeLonghi FH 1173/2 Multifry Classic Touch je multifunkční hrnec a fritéza pro smažení pouze s jednou lžící oleje, s funkcí automatického vypnutí a LCD displejem. Pokud milujete hranolky, zkuste ji, pro usmažení 1 kg brambor potřebujete pouze 14 ml oleje. Cena 6390 Kč

Foto: Archiv firmy

DOMO Airfryer DO469FR je fritéza, s níž pomocí horkého vzduchu lehce připravíte chutné i zdravé jídlo. Frituje se pouze pomocí horkého vzduchu bez přebytečného oleje, proto není tolik cítit a je ideální i pro použití v menších bytech. Cena 2990 Kč

S jídlem plavoucím v oleji nezhubnete

„Pokud vás přepadne chuť na nějaké jídlo, které není z nejzdravějších, je horkovzdušná fritéza ideálním řešením. Například hranolky v ní připravíte za méně než 30 minut, a to s pouhou jednou lžící oleje. Fritéza zajišťuje jemné a pomalé pečení, které zachovává zdraví prospěšné vitaminy a přírodní aroma čerstvých surovin,“ vysvětluje Dušan Holec, produktový manažer elektrických spotřebičů Tefal. A možnost přípravy jídla s minimem oleje je – zvláště pokud chcete hubnout – důležitá.

„I z nutričně naprosto vynikající suroviny se dá nevhodnou přípravou udělat dokonce i zdraví nebezpečný pokrm. Při nevhodné úpravě mohou vznikat škodlivé látky a naopak se při přípravě ztrácejí některé cenné látky, například vitaminy. Pro hubnutí je také určitě rozdíl, zda zvolíte úpravu smažením, při kterém se pokrm stává často kalorickou bombou, nebo způsobem, při němž do pokrmu nepřidáváte zbytečně velké množství tuku," říká Iva Málková ze STOB.

Foto: Archiv firmy

FZ710038 Tefal Fry Delight 800 g je horkovzdušná fritéza pro bezolejové smažení, kapacita přibližně 4 porce, 30min časovač, nastavitelná teplota: mechanické nastavení od 150 °C do 200° C. Bez zápachu oleje, Air pulse technology. Vhodné do myčky, příkon: 1450 W. Cena 2999 Kč

Foto: Archiv firmy

Horkovzdušná fritéza AF-600EC od značky Fagor v černé barvě je vybavena časovačem a deseti různými programy. Připravíte v ní zdravým způsobem různé pokrmy a to snadno a lehce a samozřejmě s minimem oleje. Cena 3790 Kč

Foto: Archiv firmy

Klarstein VitAir je futuristicky působící horkovzdušná fritéza s inovativním přístupem ke klasickým kulinářským technikám, jako jsou fritování, grilování či pečení. Pomocí halogenového infračerveného topného tělesa umožní rekordně rychlou a zdravou přípravu masa, ryb a zeleniny. Cena 3259 Kč

Hranolky i maso v jednom? Jde to!

Příprava jídel v horkovzdušné fritéze se pohybuje na hranici mezi smažením a pečením. Připravovat v nich můžete téměř všechna svá oblíbená jídla: zmiňované hranolky, maso, zeleninu, plody moře, korýše, mražené výrobky, ale dokonce i omáčky nebo dezerty. Zvládnete v ní i jednoduché omáčky či nejrůznější směsi. Navíc jednotlivé potraviny nemusíte dělat zvlášť, například maso se zeleninou můžete připravovat najednou, což vám ušetří spoustu času.

Foto: Archiv firmy

Horkovzdušný fritovací hrnec HT-AF3.1 zvládne připravit třeba i obalované kuřecí nugetky s hranolkami – a to vše jen horkým vzduchem. Čas vám nezabere ani údržba, po dokončení díla jednoduše umístíte vnitřní košík a zasunovací přihrádku do myčky. Cena 4999 Kč

Foto: Archiv firmy

V multifunkčním hrnci a fritéze pro smažení pouze s jednou lžící oleje DeLonghi FH 1373/2 připravíte hranolky, pizzu, koláče, dorty, maso, omáčky i rizota. Má přehledný LCD displej a funkci automatického vypnutí. Cena 4595 Kč

Jednoduchost až na prvním místě

Ovládání je velmi jednoduché: potraviny vložíte do fritézy, přidáte jednu lžíci oleje a případně koření a přístroj zapnete. Inteligentní systém kvalitních horkovzdušných fritéz se postará o udržení optimální teploty, o rovnoměrné rozmístění oleje se zase postará míchací lopatka, která potraviny jemně promíchává. Do fritování tak nemusíme prakticky vůbec zasahovat. Díky časovači si snadno nastavíte dobu, po kterou chcete, aby se jídlo fritovalo a přístroj vás zvukovým signálem upozorní, že je vše hotové. Určitě oceníte i jednoduché čištění fritézy, u většiny přístrojů na trhu jsou všechny odnímatelné části snadno omyvatelné a vhodné dokonce i do myčky.

Jasně, chce to trochu cviku a času, než vychytáte, jak horkovzdušnou fritézu využít nejlépe. Ale kromě přínosu pro vaše zdraví mají ještě jedno kouzlo: díky absenci přepáleného oleje už nebudete informovat všechny vaše sousedy o tom, že se u vás doma smažilo! Žádná okna hodinu dokořán, aby se vyvětraly nepříjemné pachy. To za to stojí, ne?

A co vy, uvažujete o koupi horkovzdušné fritézy?

ynezorPumanzeSaNyknalC