Hlavní obsah

Hitem jsou „bosé“ boty! Pro koho se hodí?

Foto: Ahinsa shoes

Foto: Ahinsa shoes

Reklama

Aktualizováno

Jak se otepluje, většina lidí odhazuje svršky. A někteří i boty. Chodit bosky je stále populárnější, ale nevycvičeným nohám hrozí snadnější poranění. Alternativou, která umožní chodit naboso, a přitom zůstat obutý, jsou takzvané barefoot boty.

Článek

Špatné boty ničí nohy – a zvláště ženám, které dávají přednost kráse před pohodlím. Na to reagovali výrobci barefoot obuvi: vycházeli z předpokladu, že bosá chůze, kterou tyto speciální boty zdárně napodobují, nohám velmi prospívá.

Rizika normálních bot

A proč vůbec běžné boty odložit? Zvýšená pata zkracuje šlachy a způsobuje nadměrné zatížení klenby, které může vyústit až v její zborcení, podpora klenby zase vede ke zlenivění svalů. Nevhodný či příliš úzký tvar zase deformuje prsty.

Prevence inkontinence i pořádná masáž

Chůze naboso tyto nevýhody nemá. Nutí nohu správně pracovat, což se odrazí na celém pohybovém aparátu. Chození bez bot může být účinné v prevenci i léčbě ploché nohy či vbočeného palce. Pomáhá i při bolestech zad a kloubů a zlepšuje funkci pánevního dna – aktivuje ho, zapojuje a udržuje ve správném postavení, což je důležité v prevenci inkontinence. Masáž chodidel, kterou vám dopřeje nerovný povrch, stimuluje nervovou soustavu.

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Chodit bosky je zdravé, ale musí se to dělat správněFoto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Barefoot: zdravá chůze i v botách

Pomineme-li hledisko společenské, má chůze naboso i dvě nevýhody: špínu a riziko poranění. A ty eliminují právě boty barefoot. Jsou skvělé, když chcete využít zdravotní benefity chůze naboso, ale netroufáte si vyrazit úplně bez obutí. Mají extrémně tenkou podrážku, takže v nich ucítíte každý kamínek, jsou velmi ohebné, lehké a stejně široké po celé délce. Vyrábějí se ve sportovním i společenském vzhledu.

Posilovna pro celé tělo

„Tyto boty splňují vše, aby mohlo chodidlo pracovat. Prsty mají prostor, chodidlo vnímá stimuly prostředí. Zároveň plní funkci ochrannou a nehrozí, že se zraníte třeba střepem. Chůzi naboso nebo v barefoot doporučuji na procházkách mimo město jako posilovnu pro nohy a vlastně celé tělo,“ říká Veronika Morstein Matulová z Podologického a estetického centra v Praze.

I podiatrická zdravotní sestra Monika Štefcová z Centra péče o nohu považuje chůzi naboso za prospěšnou, ale nic se podle ní nemá přehánět. Tento druh pohybu posiluje svaly chodidla, a proto je nutné k němu přistupovat jako k jiným druhům tréninku. „Bosá chůze je samozřejmě zdravá a přirozená, ale lidstvo se vyvíjí a v současnosti nejsou nohy na nepřetržitou bosou chůzi nastavené. Boty barefoot v podstatě simulují cvičení, a proto jsou vhodné pouze na časově omezenou dobu, nejlépe v nerovném terénu, na zahradě, v písku, v kamínkách, v lese,“ uvádí sestra.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sandály Kolhapuri Chestnut/Hide, 2390 Kč. Sandály Playbag Sandaal Red Diy, 690 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Baleríny Ananda Bare, 2990 Kč. Prodyšné boty Sundara Bare, 3290 Kč. Obojí prodává Ahinsa shoesFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Společenská obuv Ahinsa Shoes Ananda, 2590 Kč. Společenská obuv Sundara Bare, 3390 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dětské Vivobarefoot Primus, 1585 Kč. Balerínky Vivobarefoot Jing Jang, 2470 KčFoto: Archiv firem

Nejdřív se naučte chodit

Chcete dát chodidlům svobodu? Má to jedno trochu nečekané úskalí: chodit bos či v barefoot botách musíte umět, jinak hrozí zranění. Dopad nohy nic netlumí, a proto si prudkým nárazem o zem můžete třeba poškodit patní kosti.

A jak by měla vypadat ideální chůze? Jemně a tiše došlapujte na tři body: pod patou, pod malíčkem a pod palcem. Používejte i prsty – při chůzi se jimi mírně odrážejte. Důležitý je rovný trup, vzpřímená hlava a pokrčená kolena, chodidla by měla směřovat rovně ve směru chůze.

Začínejte raději zvolna

„Rozhodně doporučuji kupovat si barefoot obuv v kamenném obchodě a konzultovat s odborníky, jak v ní správně chodit. Není to úplně snadné a všechny naučené špatné stereotypy chůze se v ní násobí,“ radí Veronika Morstein Matulová. Přechod by měl být postupný a vyžaduje trénink. Zpočátku to asi nebude lehké – v běžné obuvi jste přirozenému pohybu odvykli a po krátké procházce ucítíte svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte.

Pro koho to není

Pozor, někteří lidé by měli zůstat u klasických bot, popřípadě bosou chůzi konzultovat s odborníkem. „Barefoot obuv bych nedoporučila lidem s těžkými ortopedickými vadami, které je nutné řešit obuví na míru. Dále mohou mít potíže ti, které trápí problémy s patní ostruhou, a diabetici s neuropatií,“ uzavírá Veronika Morstein Matulová.

Chodíte někdy naboso?

Reklama

Související témata:

Načítám