Hlavní obsah

Do obchodu až po obědě a vyberte o půl čísla větší! Jak koupit boty, aby vás nebolely nohy?

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dokonalému image patří lehká a svižná chůze. To ale většinou nejde bez splnění základního předpokladu: vhodné obuvi, v níž pro vás nebude každodenní pohyb žádný problém.

Článek

Výběr obuvi rozhodně nepodceňujte – v žádném případě se totiž nejedná pouze o módní záležitost. Když si pořídíte správné boty, budou se v nich vaše nohy cítit dobře, což pozitivně ovlivní průběh celého dne. Důležité je celý pár si v klidu vyzkoušet a udělat v něm alespoň pár kroků.

1. Šířka nohy rozhoduje

Nejde jen o to, abyste zvolili správnou velikost. Musíte brát v potaz také tvar a šíři chodidla a podle toho se rozhodnout, zda jsou pro vás vhodnější spíše boty úzké, označované písmenem F, nebo ve standardní šířce G. Máte-li chodidlo širší, bude vám vyhovovat typ H, zatímco v případě oteklých nohou a zborcené klenby pro vás budou nejpohodlnější boty, na nichž najdete písmeno K.

2. Vycházková obuv do města i kanceláře

Předem si dobře rozmyslete, kam chcete v nových botách vyrazit. Nejběžnější je obuv vycházková, která má poměrně pevnou konstrukci a podpatek vysoký maximálně čtyři centimetry. Jak už název napovídá, tato obuv je určená k běžnému nošení po městě i v místnostech, například v kancelářích. K dostání je v pestré škále materiálů i barev, vyzkoušet můžete třeba sametové mokasíny nebo tenisky s výšivkou.

Protože jsou ve vycházkové obuvi nohy většinu dne, raději, dámy, zapomeňte na vysoké podpatky, které vedou ke špatnému držení těla. Abyste v nich udržely stabilitu, musíte se více zaklánět a to negativně ovlivňuje nejen postavení páteře, ale i pánve. Časté nošení bot na vysokých podpatcích může také vést k vybočení palce u nohy. Ten se totiž v tomto případě stává jediným bodem, který nese celou váhu těla.

3. Co nepatří na procházku?

Lidé často zaměňují obuv společenskou a vycházkovou. Smiřte se s tím, že společenské boty se do „terénu“ prostě nehodí, a to ani na městskou dlažbu. Většinou jsou lepené a mají tenkou podešev, proto jsou určené pouze do interiéru. Podobné je to s domácí obuví: sice je většinou hodně pohodlná a lehká, ale nebývá příliš odolná ani proti hrubým povrchům, jako jsou například kamínky, ani nepříznivému počasí, a proto byste v ní měli chodit opravdu jen doma.

Nejpevnější konstrukci má obuv volnočasová. V ní se můžete klidně vydat na delší procházky, nenáročné túry nebo si jít zasportovat. Do této kategorie ale rozhodně nepatří baleríny ani žabky, které mají rovnou a tenkou podrážku, a bývají proto častou příčinou zborcené klenby.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Mezi typy obuvi dobře rozlišujte, jinak vás čekají problémyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Nákup bod správně načasujte

Na nákup obuvi je lepší vyrazit až po obědě, kdy bývá noha unavená, mírně nateklá a mívá trochu povolené vazy. Kvůli tomu je nejen širší, ale může být i o něco delší. Tudíž – když si koupíte boty ráno, večer vám mohou být těsné, nebo dokonce malé. Abyste se tohoto nemilého překvapení vyvarovali, kupte si raději obuv o půl centimetru větší, než je vaše obvyklá velikost. Poznáte to tak, že v ní budete moci bez problémů zahýbat palcem. Před zkoušením si navlékněte tak silné ponožky či punčochy, jaké v nich budete nejčastěji nosit. Jistotu, že vám boty dobře sedí, však získáte jedině tak, že se v nich projdete.

Podiatrovi ukažte nejen nohy, ale i boty

Jste-li si jisti, že nosíte vhodnou obuv, ale přesto vás trápí časté bolesti nohou, raději vyhledejte odborníka – podiatra. Ten zjistí, zda příčinami vašich potíží nejsou například špatné posazení pánve, odchylky v postavení kotníků, různé deformity prstů nebo mozoly či zarůstající nehty.

Řešením pak mohou být speciální vložky do bot zhotovené na míru, případně vhodná fyzioterapie. Aby však byla vaše návštěva u podiatra úspěšná, vezměte si s sebou pár bot, v nichž chodíte do práce, i ty, které si obouváte na túry nebo kondiční běh.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Těžká a bolavá lýtka mohou značit potíže se žílamiFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Proti křečovým žilám se braňte pohybem

Trpíte-li častými křečemi dolních končetin, může to být vinou nevhodně zvolené obuvi, ale také třeba špatným pitným režimem, nedostatkem minerálů ve stravě, přemírou alkoholu či nedokonalým prokrvováním. Když vás vezme křeč, je nejlepší bolest „rozmasírovat“ a postižený sval se snažit co nejvíce protáhnout.

Běžným onemocněním dolních končetin bývají křečové žíly, tzv. varixy. Ideální prevencí proti nim je co nejvíce různorodého pohybu. Když už však na nohách varixy objevíte, musíte být ve sportu opatrnější – věnujte se především plavání, chůzi či jízdě na kole. Při nich na rozdíl od sportů se statickou zátěží nedochází k omezení žilní cirkulace. Křečovým žilám nesvědčí ani kouření a kombinovaná hormonální antikoncepce s estrogeny. Od bolesti či nepříjemného tlaku vám sice na chvíli uleví střídavé sprchování studenou a teplou vodou, ale přesto byste raději měli vyhledat lékaře a podstoupit cévní vyšetření.

Vybíráte si boty, aby byly pohodlné, nebo je pro vás nejdůležitější, jak vypadají?

Reklama

Související témata:

Načítám