Hlavní obsah

Hitparáda přezdívek: Která je vaše?

Foto: Thinkstock

Je váš Kocourek také tak přítulný?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou přezdívky, které získáváme v dětství a někdy se jich nezbavíme po celý život. A pak jsou také ty, které nám přidělil náš partner či partnerka. A tak se z nás na čas stávají Kočičky a Kocourci, Sandokani a Lentilky nebo Pistole, Měkkýšové a Ranveje...

Článek

Kočičky a Kocourci, Myšky a Myšáčci, Broučci a Berušky

Mám-li být upřímný, tyto přezdívky mi přijdou inflační a nudné. Svědčí o nedostatku fantazie a pozorovatelského talentu. Jejich univerzalita může být ku prospěchu promiskuitním jedincům, kteří, pokud si takto univerzálně pojmenují všechny sexuální partnery, nemohou se ukecnout. Ale i promiskuité mohou být kreativnější. Můj polygamní kamarád své dívenky oslovuje Háďátko. Všechny do jedné se cítí při tomto oslovení býti nezaměnitelným originálem, aniž by tušily, že budou vyměněny dřív, než z nich vyrostou zmije.

Ivan a Nastěnka, Krakonoš a Liška, Sandokan a Lentilka

Tyto přezdívky mých kamarádů a známých se mi líbí už tím, že zpravidla hezky vyjadřují na jedné straně chlapství a na druhé ženské vlastnosti, ať už krásu, křehkost, sladkost či vykukství. Je otázka, jak bude vypadat Sandokan v pětaosmdesáti, ale na druhou stranu Nastěnky a Lentilky na tom nebudou o mnoho lépe. Znám Štaflíka a Špagetku, kteří své přezdívky drží už léta a vůbec neřeší skutečnost, že jejich tělesné schrány nabraly tak úctyhodných rozměrů, že se ocitly zcela mimo dimenze kresleného předobrazu.

Sklepník a Housenka

To je docela ideální manželství mých sousedů. Sklepník je úctyhodný vědec se třemi tituly a ke své přezdívce přišel tak, že si udělal pracovnu mezi garáží a kotelnou, ze které vychází jednou denně, když dostane hlad, a pak ještě pozdě v noci, když přestane zkoumat. Housenka se mi svěřila, že se snažila vždy, když se Sklepník odebere na nějaký zahraniční kongres, uklidit v jeho pracovně, ale vzhledem k tomu, že při všech pokusech byla zavalena hromadami knih a nejrůznějších měřicích přístrojů, již od těchto snah z obav o své zdraví ustoupila. Housenka je logicky štíhlá a drobná holka, ale jinak se housence vůbec nepodobá. Když jsem naposledy seděl se Sklepníkem na hromadě skript v jeho noře, nedopalky jsme odhazovali do nedojedené konzervy a pili rum z lahve, zeptal jsem se, proč své ženě říká Housenka. „Páč po mně furt lezla, redaktore, ale to už je dávno!“ dostalo se mi lapidární odpovědi.

Foto: Thinkstock

Tento pár může být třeba Pérák a LosiceFoto: Thinkstock

Utajené „outdoorové“ přezdívky

Existují i přezdívky, které zásadně nepoužíváme ve styku s naším partnerem, ale ve styku s jinými lidmi, především kamarády a kamarádkami. Při hodnocení mnohaletých manželství pak daleko častěji slyšíme namísto Kočiček a Myšek slova jako Pistole, Chobotnice, Saň, Polednice, Lednička, Blizna, Havárka. Někteří bystří muži však dokáží vymyslet zdánlivě neutrální přezdívku, která dostává ten správný význam až po vysvětlení. Cibule (chce se mi z ní brečet), Ranvej (nemá prsa), Krize (kéž bych za ni dostal alespoň šrotovné), Koroze (je zrzavá, stará a protivná). Jakkoli se jako muž jen málokdy dostanu k hovorům žen o svých mužích, i tak jsem zaslechl několik obdobných výrazů: Pinochet, Bahno, Měkkýš, Hever, Lechtítko, Viagra, Gripen…

Berme to s nadhledem!

Abych to ukončil nějak vesele a smířlivě. Když si dá někdo práci s tím vymyslet pro nás přezdívku, pak mu minimálně za to přemýšlení stojíme. Vždyť ty s láskou vymyšlené přezdívky jsou mnohdy krásnými metaforami, které nám připomínají období zamilovanosti a rozletu často až do smrti, které dokáží otupit naše hádky. I ty outdoorové přezdívky, které doma nepoužíváme, často nejsou myšleny vůbec tak brutálně. Mají něžně pozlobit, případně okomentovat nějaký ten drobný nedostatek, pro který bychom toho svého/tu svoji rozhodně neopustili. A jakou já mám přezdívku? Indoorovou neprozradím a outdoorovou neznám! Fakt ne! Ledaže by to na mne práskla ta moje nová Jezina.

Jak mu říkáte vy? A jak on vám? Pochlubte se svými přezdívkami do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám