Hlavní obsah

Hluk z chodby nebo z ulice? Víme, jak se ho zbavit!

Foto: THINKSTOCK

Máme pro vás rady, jak se nepříjemného hluku z ulice zbavit!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Třeští vás z všudypřítomného hluku hlava, jste unavení, podráždění a ve stresu? Máme pro vás rady, jak si udělat alespoň doma oázu klidu. A s některými metodami vám pomůže i zákon.

Článek

Celý život trávíte uprostřed hluku. Jste jím obklopeni doma, slyšíte jej ze společných prostor bytového domu, z ulice, obtěžuje vás venku. Někdy se s ním ale rozhodně dá něco dělat a můžete jej zásadně omezit.

O hluku v bytě, o němž ani nemusíte mít představu, jsme psali zde. Co dělat, když máte neúměrně hlučné sousedy, jsme vám zase radili v tomto článku a co s hlukem v paneláku, už jsme také řešili. Jak si ale poradit, když se ozývá rachot se staré výtahové šachty, ze světlíku, sklepu nebo z chodby domu?

Foto: Vekra

Dostatečnou izolaci nabízí např. třívrstvá oknaFoto: Vekra

Pokud máte podezření, že hluk ze společných prostor přesáhl únosnou míru, můžete si domů pozvat hygienika, který prověří množství decibelů. „Stačí písemně či osobně oslovit příslušnou stanici ve vašem kraji, a asi do 14 dnů přijedou měřiči se svými přístroji. Překročí-li zkoumaný hluk stanovenou normu, pak bude majitel domu vyzván k nápravě. Občanský zákoník mu to ukládá jako povinnost,“ vysvětluje JUDr. Václav Václavek.

Foto: Dveře Hanák

Zvukově izolační mohou být jakékoli dveře se speciální úpravou, a to dokonce i dveře prosklenéFoto: Dveře Hanák

Majitel bude muset vyměnit vadné technologie v domě nebo na vlastní náklady zrealizovat zvukovou izolaci vaší stěny, která se společnými prostory sousedí, a to častěji z venku než zevnitř. Můžete po něm také chtít zvukově izolační vstupní dveře do bytu. Takto izolované dveře mohou být i standardní dveře s dodatečnou izolační vrstvou. Příplatky za izolaci se pohybují mezi 2000 či 3500 korun.

Foto: Ekospol

Novostavby musí splňovat přísné hygienické normy. Ve starých domech ale může být s hlukem problémFoto: Ekospol

Zvukotěsnost dveří, rozhodující je takzvaná hodnota útlumu. Podle ní vybírejte izolační úpravu:

Když je hluk v normě, ale přesto vám vadí

V takovém případě jste odkázáni jen na své vlastní finance. Jedna možnost je pak provést vlastními náklady izolaci stěny sousedící se společnými prostory. Musíte získat povolení od majitele domu, jinak porušíte zákon. „Izolaci provede jakákoli stavební firma, dosažený efekt je až 70 % snížení hlučnosti a počítejte velmi zhruba s náklady kolem 2000 korun za m2 izolované plochy,“ upřesňuje Ing. arch. Tomáš Holý.

Foto: Akson

Intenzita hluku se měří drobnými přístroji, které se používají nejen pro interiéry, ale také pro okolí domů. Podobnými jsou vybaveni i měřiči z hygienické staniceFoto: Akson

Pokud si jste jisti, že hluk pochází ze světlíku, nezbude vám nic jiného než si za vlastní peníze koupit zvukotěsné okno. Je jich nesčetné množství druhů. Ta nejlevnější „zvukotěsná“ či „zvukově izolační“ se s ohledem na standardní velikost světlíkových okenních otvorů pohybují kolem 6000 korun a jsou z plastu.

Foto: Okna – Dveře – Kerda

Obkládáním starých umakartových jader mnoho nevyřešíte. Lépe je malou koupelnu v paneláku vyzdítFoto: Okna – Dveře – Kerda

Nedá se vydržet hluk z venku?

I zde máte dvě podobné možnosti. Buď opět na základě vašeho přičinění či pod tlakem hygienické stanice zasáhne majitel, anebo si, budou-li naměřené hodnoty v normě, budete muset pomoci sami. „Dělat zvukovou izolaci stěn je komplikované, a vzhledem k tomu, že většinou jsou stěny sousedící s venkovním prostranstvím opatřeny okny, soustředil bych se především na jejich výměnu. Záleží na rozměrech, na způsobu otevírání a na tepelněizolačních vlastnostech. Orientačně ale počítejte s částkou okolo 12 000 korun za jedno okno,“ radí Ing. arch. Jiří Novotný.

Foto: Výtahy Děčín

Problém může být také výtahová šachta a strojovna. Její zvuková izolace je vždy na majiteli domuFoto: Výtahy Děčín

V případě, že v okolí vašeho domu probíhá například stavba domu či dálnice a vy máte dojem, že hluk je neúnosný, pak můžete kontaktovat odbor hygieny na příslušném krajském úřadě a domáhat se satisfakce, třeba v podobě postavení provizorní protihlukové stěny či výměny oken za okna protihluková. Pokud si před tím sami vyžádáte měření od krajské hygienické stanice, a teprve pak přijdete s alarmujícími výsledky na krajský úřad, máte větší šanci na úspěch. Zákon sice řeší kvalitu životního prostředí, ale přesně nespecifikuje způsob, jak jeho zhoršení kompenzovat.

A co vy? Máte s hlukem kolem sebe problémy? A už jste je nějak řešili? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám