Hlavní obsah

Zdraví: Je lepší hnědý cukr než bílý? Poznejte pravdu!

Foto: Thinkstock

Chcete si udržet zdraví? Pak se vyhýbejte cukru, ve skutečnosti totiž není zdravý žádný!Foto: Thinkstock

Reklama

Je opravdu zdravější vysypat z cukřenky bílý cukr a nahradit ho tmavým? Poradci zdravé výživy mají zcela jasno!

Článek

Jaký je vůbec rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem? Rafinovaný bílý cukr prošel chemickým procesem, při kterém z něj byla odstraněna melasa a byl vybělen. Tmavý cukr melasu obsahuje proto, že rafinováním neprošel, nebo do něj byla následně znovu přidána.

Právě melasa obsahuje vitaminy a minerály – například vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Jsou v ní i aminokyseliny. „Nedělejte si ale iluze. Faktický rozdíl mezi cukrem tmavým a světlým v podstatě není, melasy je v něm málo. Jde vždy o jednoduchý cukr, který okamžitě zvedne glykemický index a tělu neprospívá,“ říká odbornice na zdravou výživu Jarka Kučmášová.

Z řepy, nebo třtiny?

V obchodě můžete najít několik druhů hnědého cukru. Přímo pod názvem „hnědý cukr" najdete bílý rafinovaný cukr, který výrobce znovu obarvil melasou nebo karamelem. Melasa pak neprostupuje celým krystalkem cukru, ale zůstává na jeho povrchu, takže si z ní vitaminů a minerálů opravdu moc neužijete. Pak platí, že čím jemnější krystalky, tím je melasy víc.

V případě, kdy výrobce dobarví cukr karamelem, pak lze jeho výživové hodnoty srovnat s cukrem bílým, jen má výraznější chuť. To v podstatě platí i v případě, kdy jsou v takovém cukru obě složky – tedy melasa i karamel. Většinou se nedozvíte poměr těchto látek, ale přítomnost třtinové melasy je vždy lepší.

Foto: Thinkstock

To, že mají kostky hnědou barvu, ještě nemusí nic znamenat...Foto: Thinkstock

„V nabídce cukrů je nejzdravější variantou cukr třtinový. Obsahuje zdraví prospěšnou melasu, která tam není dodatečně přidávána. Na etiketě takového výrobku je uvedeno ,vyroben z cukrové třtiny'. Pak máte určitou záruku, že kupujete pravý třtinový cukr. Ale pozor, všeho s mírou. Jak u bílého, hnědého, tak třtinového cukru platí zákon střídmosti. Nejlépe je se cukru vyhýbat," říká Ing. Martin Škába, výživový specialista a kouč zdravého životního stylu. Množství melasy v něm ovlivní barvu – čím tmavší, tím víc jí je a tím lépe.

V nabídce cukrů najdete i ten s názvem přírodní cukr – pokud u toho není současně označení třtinový, pak jde o nerafinovaný řepný cukr. Má zcela charakteristickou chuť a vůni a může mít také různou intenzitu zabarvení, podle množství melasy.

Je tmavý cukr zdravější?

„Bílý cukr je nazýván bílým zabijákem století. Je jen kalorickou bombou, tloustne se po něm, způsobuje mnoho civiluzačních chorob, jeho nadměrnou konzumací si můžete časem přivodit cukrovku II. typu, též rozvoj plísní ve vašem těle," varuje Ing. Martin Škába, výživový specialista a kouč zdravého životního stylu.

Příklad cukrů na našem trhu

Hledali jsme v regálech různé typy tmavých cukrů a seřadili jsme je pro vás podle ceny za 100 g.

Reunion Cukr třtinový very dark

Foto: Archiv redakce

Hrubozrnný tmavý cukr bez chemických látek a přísad, nerafinovaný. Energie asi 1700 kJ/100 g podle tabulek, výrobce neuvádí. Cena: 39,90 Kč/400 g, tedy 9,98 Kč/100 gFoto: Archiv redakce

Přírodní třtinový cukr Tereos

Foto: Archiv redakce

Přírodní třtinový cukr, energetická hodnota podle tabulek asi 1600 kJ/100 g, výrobce neuvádí. Cena: 41,90 Kč/500 g, tedy 8,38 Kč/100 gFoto: Archiv redakce

Korunní hnědý cukr

Foto: archiv redakce

Je získán ze sirupu cukrové řepy, obsahuje hnědý sirup z karamelového a třtinového cukru. Výrobce uvádí energetickou hodnotu 1692 kJ/100 g. Cena 500 g za 39,90 Kč, tedy 7,98 Kč/100 gFoto: archiv redakce

Přírodní cukr Druid

Foto: archiv redakce

Řepný cukr s jemnými krystalky. Energetická hodnota podle tabulek asi 1600 kJ/100 g, výrobce ji neuvádí. Cena: 33,90 za Kč/500 g, tedy 6,78 Kč/100 gFoto: archiv redakce

Golden sugar

Foto: archiv redakce

Hnědý třtinový cukr nerafinovaný, výrobce uvádí energetickou hodnotu 1683 kJ/100 g. Cena: 19,90 Kč/500 g, tedy 3,82 Kč/100 gFoto: archiv redakce

Pokud chcete sladit opravdu zdravě, pak to nebude cukrem bílým ani tmavým, ale například sladěnkou z ječmene, medem a podobně. Jestliže ale volíte mezi cukrem bílým a hnědým, pak je lepší volbou ten hnědý s melasou, v níž jsou alespoň nějaké přínosné látky, i když ne moc. Cukr hnědý může nahradit ten bílý při slazení kávy i pečení, pokud ovšem přijmete specifickou chuť, kterou má a pro kterou ho často lidé hlavně vyhledávají.

Kupujete tmavý cukr proto, že jste přesvědčeni o tom, že je zdravější, nebo vám jen víc chutná? Napište nám!

Reklama

Načítám