Hlavní obsah

Velký horoskop republiky na rok 2024: Mohlo by být konečně lépe

Foto: Natali _ Mis, Shutterstock.com

Foto: Natali _ Mis, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí vývoj politické a ekonomické situace v Česku může být hádankou pro politology, sociology, ekonomy i politiky. Ve hře jsou mnohé, jen těžko předvídatelné okolnosti. Možná nám ale o dějích budoucích může něco napovědět astrologické nebe. Jak se nám bude žít v naší republice v roce 2024 podle jejího horoskopu?

Článek

Jako každý člověk tak i země, města a státy mají svůj horoskop. Česká republika podědila ten československý, který pracuje s datem „narození“ 28. října 1918, 19 hodin SEČ, Praha. Někteří astrologové používají k předpovědím také horoskop vzniku České republiky po rozpadu společného státu se Slovenskem, tedy 1. ledna 1993.

  • Astrologie, která se zabývá horoskopy států a zemí, má název mundánní a v našich krajích se jí věnují například Jiří Kubík, Antonín Baudyš ml. nebo Eva Prokešová. Nestorem české mundánní astrologie byl Vladimír Sládeček.

Turbulentní změny pokračují

Předchozí léta přinesla České republice turbulentní časy. 24. února 2022 vypukla válka na Ukrajině a ovlivňuje politické i ekonomické procesy nejen u nás doma. 7. října 2023 se rozhořel další válečný konflikt, tentokrát na Blízkém východě, a na samotném konci minulého roku Českou republiku hluboce zasáhla i výjimečně bolestná situace. Byli jsme svědky bezprecedentního útoku, který naviklal naši víru v bezpečnost přímo v nitru naší země.

Nejistota a strach jsou v astrologické řeči symbolizované umístěním planety Saturn ve znamení Ryb: dlouhodobě přechází přes X. dům (sféra vlády, hlavy státu, vládních elit) horoskopu České republiky a ukazuje, že vláda našich věcí nemusí být – přes veškerou snahu – vždy v našich rukou.

Převratné časy, které odstartovala světová pandemie v roce 2020, budou pokračovat i letos. Dobrá zpráva však je, že rok 2024 by měl být podle astrologie o něco stabilnější než ten loňský. Ukáže se, že se již dokážeme lépe vyrovnávat se stávající politickou i ekonomickou situací a umíme hledat nová, efektivní řešení a postupy.

Klíčovým hráčem je Pluto

Pluto, které podle astrologie sice velmi pomalu, ale zásadně mění vývoj událostí, se během roku bude postupně přesouvat ze znamení Kozoroha do Vodnáře. V lednu překročí hranici Kozoroha a Vodnáře podruhé (Pluto do Vodnáře poprvé nakouklo již v roce 2023), v listopadu 2024 potřetí a definitivně. Klasické grandfinále na posledních stupních Kozoroha uzavře patnáctiletou kapitolu dějů, které započaly v roce 2008.

Před námi se pomalu otevírá nová epocha, která promění naši existenci od základů a komplexně. Pluto se bude pohybovat znamením Vodnáře dlouhých dvacet let až do roku 2044 a nejpravděpodobněji se zaměří na nové uspořádání politického systému, sociálních struktur, na transformaci chápání humanity a lidských práv, dále na témata osobní svobody a rovnosti a také na konflikt společenské kontroly versus právo individuálního projevu. Bezpochyby také probudí další vlnu technologické revoluce.

  • Naposledy Pluto procházelo znamením Vodnáře v letech 1778–1798 a v té době proběhlo několik svět proměňujících událostí. Asi nejdůležitější z nich jsou americká válka za nezávislost a vznik USA, kolonizace Austrálie a Velká francouzská revoluce, která zrodila heslo: volnost, rovnost, bratrství.

V horoskopu České republiky Pluto prochází a po několik let se bude pohybovat IX. domem – sférou národního uvědomění, justice, práva, náboženství, vyššího vzdělávání a mezinárodního obchodu. A protože je Pluto také vládcem Slunce republiky (Československo vzniklo 28. 10., tedy ve znamení Štíra, jehož vládcem je Pluto), jsou pro nás jeho tranzity velmi významné. Dění ve světě se bude velmi těsně prolínat s ději u nás doma, zvýší se důraz na kvalitní vzdělávání, reformu vysokého školství a justice. Klíčovou roli může hrát mezinárodní obchod.

Foto: BIGANDT.COM, Shutterstock.com

Co čeká Českou republiku v roce 2024? Hvězdy naznačují směr, na konkrétní děje si však musíme počkat. A přitom nezapomínat, že ze všeho nejvíc osud naší země zaleží na násFoto: BIGANDT.COM, Shutterstock.com

Zvládne vláda ustát všechny krizové situace?

Další významný nebeský hybatel je planeta Uran – v mundánní astrologii je to planeta zodpovědná za rychlé a nečekané změny ve státě. V roce 2024 se nadále pohybuje XII. domem republiky a odsud skrytě připravuje půdu pro zvraty, které mohou zasáhnout vládu, hlavu státu, vládnoucí elity a vzbuzovat nacionální snahy.

20. dubna 2024 nastane těsná konjunkce Uranu s planetou Jupiter. Mohla by to být pro nás dobrá zpráva, protože toto spojení planet symbolizuje růst, úspěch a prosperitu. V případě České republiky to ale neplatí: planety Uran i Jupiter zaujmou k horoskopu republiky kritické postavení a to může přinést třeba vážnou vládní krizi, polarizaci společnosti i silné sociální nepokoje, jež nás mohou provázet i během léta.

Přesto to vypadá, že úskalí rozbouřených vod vláda dokáže ustát. Pokud bude efektivní a dobře organizovaná, začátkem září se začne její úsilí zúročovat především v podobě zkrocení veřejných financí. Prakticky po celý rok 2024 ji však bude provázet silná nespokojenost obyvatel i nepopularita, které mohou vyvolat předčasné volby nebo propad vládních stran zejména v podzimních volbách.

V říjnu 2024 na ascendent republiky vstoupí nebeský dobroděj Jupiter. Mohl by nám pomoci zvednout sebevědomí a uvědomění, že dokážeme společně zvládnout i velká protivenství. Zároveň by se mohlo podařit vládním elitám lépe komunikovat s veřejností.

Česká témata roku 2024 podle horoskopu

  • Hledání vnitřní rovnováhy i snaha se vyrovnat s nepříznivými zahraničními vlivy.
  • Stálé úsilí řešit ekonomickou stagnaci, přizpůsobování se společenským a hodnotovým změnám.
  • Krizí vynucená změna komunikace: nutnost říkat věci tak, jak jsou, což zároveň přinese vzrůstající nepopularitu vlády.
  • Cosi osudově významného může zamíchat kartami v náš prospěch.
  • Dařit by se mělo kreativním a podnikavým lidem.
  • Také ve sportu by se na nás mohlo usmát štěstí.

To nejhorší i nejlepší roku 2024

Zásadní zpráva je, že nás prakticky po celý rok budou provázet nepředvídatelné zvraty a nečekané změny. Navíc problematické postavení planety Uran přinese současné vládě sice nové výzvy, ale také vlnu sociálních bouří, nespokojenost obyvatel a vážnou vládní krizi, která může skončit i jejím pádem.

Mezi dobré zprávy patří naše schopnost ctít zákony, soustředěná energie a pracovní úsilí, které začnou nést své plody v podobě stabilizace veřejných rozpočtů. Navíc během podzimu na ascendent horoskopu České republiky začne působit blahodárný Jupiter, který by nám všem mohl dodat naději a víru v lepší budoucnost.

Závěr. Konec dobrý, všechno dobré?

Dominantní nebeský hráč roku 2024 Pluto bude děje v České republice posouvat do nové etapy, ve které se někdy i pod tlakem budou měnit naše hodnoty. Uran vždy přináší cosi nového, nečekaného, na co se nejde dost dobře připravit, s jeho revolučním vlivem musíme počítat po celý rok 2024. Do života republiky vnese někdy i dost nepříjemné změny a zvraty. Nenechejme se však vláčet událostmi. Pokud projevíme soustředěnou a organizovanou sílu a píli, je velmi pravděpodobné, že nám nebesa budou držet palce po celý příští rok.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám