Hlavní obsah

Co přinese rok 2024? Vyšší daň z nemovitostí, změny v DPH a právo dětí zvolit si příjmení

Foto: xalien, Shutterstock.com

Foto: xalien, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok 2024 přináší mnoho změn, které se dotknou v podstatě každého z nás. Jinak to budou mít pracující na dohodu, rodiče na mateřské, ale i ti, kdo se chystají ke svatbě či rozvodu anebo jim patří nějaká nemovitost.

Článek

Během roku se samozřejmě budeme věnovat financím i pracovněprávním tématům, ale abyste byli připravení, nabízíme vám hned na úvod základní přehled změn: ať již jsou pro vás pozitivní, anebo vás budou stát víc peněz či nervů. Protože je novinek opravdu hodně, ke každé oblasti uvedeme jen vybrané.

Rodina, sňatky, rozvody

Hodně změn, které vejdou v platnost, se týká rodiny a manželství:

  • Stejnopohlavní páry by měly mít možnost uzavřít registrované partnerství na jakékoli radnici, dřív to šlo jen na některých místech.
  • Jestliže se rodiče rozvedou, může si už dvanáctileté dítě samo určit, jaké příjmení chce užívat, pokud se matka vrátí k rodnému příjmení. Dosud to bylo až od 15 let.
  • Rodiče mohou na matrice zapsat i zdrobněliny či domácí podobu jména, což zatím šlo jen po schválení soudem.
  • Pokud jsou manželé v rozvodovém řízení a žena čeká dítě s novým partnerem, stačí na matrice prohlášení budoucí matky, manžela a biologického otce o otcovství. Doposud byl za otce automaticky považován manžel a otcovství se pak řešilo soudně.
  • Rodičovský příspěvek pro děti narozené od roku 2024 se zvýší o 50 tisíc na 350 tisíc korun (u vícerčat o 75 tisíc na 525 tisíc Kč)​. Doba čerpání se zkrátí ze čtyř na tři roky.
Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Stejnopohlavní páry mohou oddat všude tam, kde svatby běžně probíhajíFoto: Fotos593, Shutterstock.com

Změny v daních a odvodech

Konsolidační balíček připravil hodně změn především v oblasti daní a odvodů, tady je výčet asi nejdelší:

  • Sazby daní fyzických osob zůstávají 15 % a 23 %. Vyšší sazbu budou platit ti, kdo berou 36násobek průměrné mzdy, dřív to bylo až od 48násobku průměrné mzdy.
  • Daňovou slevu na manžela či manželku smíte uplatnit pouze v případě, že pečuje o dítě do 3 let.
  • Ruší se slevy na studenta a tzv. školkovné.
  • Zaměstnanecké nepeněžní benefity budou osvobozeny od daní do výše poloviny průměrné mzdy, což je 21 983 Kč. Z částky navíc zaplatíte daň i zdravotní a sociální pojištění.
  • OSVČ se zvýší sazba nemocenského pojištění z 2,1 % na 2,7 %. Vyměřovací základ pro sociální pojištění roste z 50 na 55 % a v následujících letech poroste o 5 % .
  • Daň z příjmů právnických osob se navyšuje z 19 na 21 %.

Novinky pro pracující na dohodu

Zásadní změny se týkají lidí, kteří pracují na dohodu o provedení práce:

  • V případě, že dohodář pracoval u jednoho zaměstnavatele a vydělal si do 10 tisíc korun, automaticky se mu strhla srážková daň 15 %. To se od ledna mění: pokud bude tento výdělek jediným příjmem, pak stačí podepsat prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob (růžové prohlášení), daň se nestrhne a dostane celou částku.
  • Nové jsou limity. Jestliže příjem u jednoho zaměstnavatele překročí hranici 25 % průměrné mzdy (10 500 Kč v roce 2024), musí odvést sociální i zdravotní pojištění. Pracují-li lidé na více DPP u různých zaměstnavatelů, což je tzv. kumulace dohod, mají tuto povinnost při překročení 40 % průměrné mzdy (17 500 Kč v roce 2024). Pojistné platí zaměstnavatel i zaměstnanec, každý svoji část.
  • Dohodáři budou mít nárok i na příplatky za práci ve svátky a o víkendech.
Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Lidé pracující na dohodu budou mít po určité odpracované době nově nárok například i na dovolenouFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Změny pro nezaměstnané

Jste evidováni na Úřadu práce nebo tam směřujete? Pak byste měli vědět o některých novinkách:

  • Zpřísní se podmínky přiznání opakované podpory v nezaměstnanosti. Doba, která je potřebná k dalšímu čerpání podpory, se prodlužuje na šest měsíců ze současných tří.
  • Jestliže jste dostali výpověď z organizačních důvodů a k tomu odstupné, odbytné či odchodné, dostanete podporu už od prvního dne bez práce. Doposud to bylo tak, že pokud jste dostali tříměsíční odstupné, mohli jste podporu brát až čtvrtý měsíc. „Vyplacené odstupné, odbytné či odchodné budou moci uchazeči o zaměstnání konečně využít jako satisfakci v případě ukončení pracovněprávního vztahu bez svého zavinění,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
  • Na druhou stranu vám stát nevyplatí kompenzaci v případě, že vám zaměstnavatel odstupné nedá.

Daň z přidané hodnoty

Mění se sazby pro DPH. Místo stávajících snížených 10% a 15% sazeb bude jediná, a to 12% (potraviny, časopisy, ubytování a stravování). Základní pak zůstává na 21 %. Na knihy (i audioknihy a výukové materiály) bude nově nulová daň.

Daň z nemovitostí

Připlatí si také majitelé nemovitostí, protože se daň z nemovitých věcí letos zvyšuje o 1,8násobek. Což bude pro mnohé zásadní.

Stavby a hypotéky

Velké změny by se měly týkat i těch, kdo se chystají stavět. Přichází spolu s novým stavebním zákonem, který se začne uplatňovat od 1. 7. 2024, nebo se změnami v hypotékách.

  • Schvalování stavby by mělo být jednodušší díky zrychlenému řízení v jednodušších případech. Postup bude efektivnější díky společnému jednání stavebního úřadu a ostatních dotčených úřadů – po úřadech by neměl obíhat stavebník, ale lejstra.
  • Černé stavby už nebude tak jednoduché nechat dodatečně schválit.
  • Měla by se zlepšit dostupnost hypoték i díky poklesu úrokových sazeb. „K mírnému oživení realitního trhu došlo už loni. Na hranici 5–6 % se začalo pohlížet jako na nový standard a zájem o nemovitosti stoupal,“ říká David Novotný za poradenskou společnost Bohemian Estates.
  • Nově mohou banky za předčasné splacení hypotéky požadovat až 2 % z nesplacené jistiny úvěru. „To výrazně znevýhodňuje takzvanou hypoteční turistiku. Novela na druhou stranu mírně rozšiřuje výčet situací, kdy je předčasné splacení bez poplatku. Na správnost výpočtu tohoto poplatku bude nově dohlížet Česká národní banka,“ uvádí Miroslav Majer z firmy Hyponamíru.
Související témata:
Černá stavba
Konsolidační balíček

Načítám