Hlavní obsah

Horský apartmán, kde kávu pijí u špalku a ruce si myjí v lávovém kameni

Foto: Tomáš Marx (15x)

Hlavní společenská místnost spojuje obývací pokoj s krbem, kuchyň a jídelnuFoto: Tomáš Marx (15x)

Reklama

Horský apartmán slouží k příjemné a nerušené relaxaci rodiny i jejích přátel. Architekt měl vytvořit autentický interiér s typickými prvky, který bude zároveň moderní a komfortní.

Článek

Špindlerův Mlýn a jeho úžasná horská atmosféra okouzlila rodinu, která si tu pořídila útulný apartmán, kde její členové společně s přáteli mohou nerušeně relaxovat a trávit příjemné dovolené. „Jeho poloha je pro rekreaci v Krkonoších přímo ideální, nachází se kousek od sjezdovek a mimo rušnější část města,“ doplňuje majitel.

Kompletní rekonstrukcí včetně nových podlah, úprav instalací, elektriky a nových atypických konstrukcí pověřili architekta Tomáše Marxe, s jehož studiem již v minulosti spolupracovali a který má k horskému prostředí rovněž velmi blízko. „Přáli jsme si, aby vznikl stylový, typicky horský a zároveň moderní interiér, kterému by dominovaly dřevěné prvky a případně i dřevěné obložení stěn,“ říká majitel.

Na svátky v novém

Veškeré požadavky společně s architektem důkladně prokonzultovali a on pak začal projektovat. „Výhodou bylo, že mi klient dal relativně volnou ruku a s celkovým návrhem jsem si mohl opravdu pohrát. Když se dívám zpětně, největším úskalím byl čas, kterého pro následnou realizaci nebylo nazbyt, protože vše mělo být hotovo do Vánoc. Stavební práce probíhaly asi dva týdny, následná montáž veškerého nábytku přibližně týden,“ vzpomíná Tomáš Marx.

Foto: Archiv architekta

Aby byl dojem co nejautentičtější, nechali na strop vyrobit hoblované trámy, mezi nimiž jsou efektivně rozmístěné ledkové pásky. Konferenční stolek tvoří dubový pařez na kolečkáchFoto: Archiv architekta

Zdá se to neuvěřitelné, ale vše se podařilo dokončit ve stanoveném termínu a svátky již rodina trávila na horách v šedesátimetrovém apartmánu, který přesně splňoval vytyčené požadavky. Vzdušný prostor nabízí celkem pět místností – z chodby se vchází do koupelny a šatny, v níž je vyhrazeno i místo pro sušičku a pračku, další dveře vedou do hlavního obytného prostoru a velké ložnice, kam mohou v případě potřeby umístit rozkládací pohovku pro návštěvy.

Foto: Archiv architekta

Sedací souprava i jídelní židle Verona jsou značky Phase, všechny kousky vybrali ve stejné barevnosti a materiáluFoto: Archiv architekta

Autentické prvky a dominantní dřevo

Podle přání majitelů zabydlelo interiér převážně dřevo, které doplňují další přírodní materiály. Aby byl dojem co nejautentičtější, nechali na strop dodělat atypické trámy s reálnými hoblovanými detaily, na zem i stěny v kuchyni a obývací části pak použili krásnou ručně hoblovanou masivní podlahu. Také veškeré nábytkové kusy jsou vyrobené z dubové dýhy a masivního dubu, stylová je i povrchová úprava s drásanou patinou a olejovo-voskovým nátěrem.

Foto: Archiv architekta

Na kuchyňskou linku přímo navazuje dřevěný jídelní stůl s transparentní nohouFoto: Archiv architekta

Relaxace u krbu i posezení u pařezu

Společenské místnosti vévodí na zakázku vyrobená konstrukce s biokrbovým hořákem obložená přírodním kamenem. Zejména v zimních měsících si tu majitelé a jejich návštěvy dopřávají parádní relaxaci. „Obložení je z lámaného kamene, který se objevuje rovněž v exteriéru. Majitelé si přáli, aby se tímto způsobem propojila venkovní část s interiérem, což jsem považoval za skvělý nápad,“ doplňuje architekt.

Dalším výrazným prvkem je dubový pařez sloužící jako konferenční stolek. „Měli jsme co dělat, abychom takový obří špalek sehnali, a zejména abychom ho stačili řádně vysušit. Je to pořádně těžký kousek, takže jsme ho stěhovali ve třech lidech a následně jsme k němu pro snadnější manipulaci přimontovali kolečka,“ dodává Tomáš Marx.

Foto: Archiv architekta

Lámaný kámen, kterým je obložen krb, je použit také v exteriéru. Do konstrukce je integrována biokrbová vložkaFoto: Archiv architekta

Kameny z řek i sopek

Každá místnost je něčím originální, nejinak je tomu v koupelně, kde se dubová dýha setkává s přírodním kamenem. Nejvíce pozornosti přitáhnou umyvadla z lávového kamene, která jsou poměrně těžká, proto bylo nutné vyztužit lakovanou desku ocelovými podpěrami. Místnost je pak zčásti obložena říčními oblázky a na vaně se objevuje opět impregnované dřevo.

Do ložnice postavili masivní postel s atypickou nástavbou, do níž instalovali čalouněné dílce a dřevěná prkna, která přecházejí až na strop. Harmonicky sem zapadly také originální noční stolky a dekorativní vliesová tapeta se strukturovaným povrchem.

Foto: Archiv architekta

Ložnici vévodí masivní postel s atypickou nástavbou, do níž instalovali čalouněné dílce a dřevěná prkna, která přecházejí až na stropFoto: Archiv architekta

Užili byste si relax v horském apartmánu? Jak se vám líbí masivní pařez v obýváku?

Reklama

Načítám