Hlavní obsah

Hory podle horoskopu: Jaké znamení to miluje a jaké ne?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se jarní prázdniny a je tu doba lyžařských zájezdů a nejrůznějších výletů za sněhovými radovánkami. Každé znamení se však s cestou na hory popere jinak – co je pro jednoho vítaným rozptýlením, to je pro druhého nebetyčná otrava. Jak jednotlivá znamení zvládají prázdniny na horách?

Článek

Vyrazit o jarních prázdninách – nebo prostě někdy v zimě – na hory je snem mnoha lidí. Odpočinout si od pracovní rutiny, vrátit se do mladých let, kdy jste na lyžáku brázdili svahy ostošest… Každé znamení však dovolenou na lyžích zvládá úplně jinak. Jak jste na tom právě vy?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani zbožňují každou příležitost, kdy se mohou předvést a ukázat sportovního ducha. Jarní prázdniny, nebo vlastně jakýkoli výlet na hory, pro ně představuje především možnost ukázat, co všechno umějí a jak jsou zkušení. Hrnou se do všech sportů, které se objeví, protože v sobě mají přirozenou touhu vítězit. Jakmile je tedy vyvezete do hor, připravte se na závodění – kdo dřív zvládne černou sjezdovku, kdo bude na lyžích vypadat elegantněji a kdo předvede akčnější trik.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci si lyžařské výlety užívají po svém – nespěchají, nezávodí, na svahu se nepřetrhnou, lyžování je pro ně spíš doplňkem celého podniku. Baví je totiž také posezení u hořícího krbu v chalupě, teplé svařáčky a bombardina, opalovačka na horském sluníčku, prostá romantika zasněžených vrcholků... Pokud jsou pro vás lyže prostě sport, asi se s Býky úplně neshodnete. Pro ně je totiž celý pobyt na horách velký zážitek a samotná pohybová aktivita z něj tvoří jen zlomek.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Býci nemilují jen pohyb a lyžování. Naplno si užívají i všechno ostatníFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Jakkoli může lyžování působit jako individualistický sport, pro Blížence je to rozhodně spíš kolektivní zábava. Osamocené sjíždění svahů a vychutnávání křupajícího sněhu pod lyžemi, to pro ně není. Blíženci od výletu čekají zábavu. Na hory vyrážejí jedině s partou kamarádů, jinak to pro ně nemá smysl. Stává se i to, že lyžování vynechají a užívají si zejména večerní sedánky. Sportu jako takovému se ale rozhodně nevyhýbají – když je dokážete správně nadchnout, užijete si s nimi i svah.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky mají výlety na hory romantické kouzlo. Vždycky si je představují jako klasickou zimní pohádku: zapadaný srub, z něhož se přes sníh skoro ani nedá vylézt, sluníčko třpytící se na dlouhých rampouších, kamna na dřevo, které provoní celou chalupu, dlouhé svahy, na nichž ladně obloučkují, sklenka sektu nahoře za odměnu a po boku jejich vysněný či vysněná. Když jim téhle romantiky dopřejete alespoň zlomek, budou šťastní a zbytek už si narůžovo přemalují sami.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Pro Lvy je lyžování vášeň. Podobně jako Berani se pro sport dokážou opravdu nadchnout, a jak vklouznou do lyžáků, posedne je touha stát se králem celé sjezdovky. Rádi závodí a předhánějí se, ale ještě radši září. Budou tedy okolí ohromovat nejrůznějšími triky a kousky. A to nejen na svahu, ale i v hotelu či chatě, kde chtějí stejně oslňovat i při společenských interakcích. Limituje je jen to, že ne úplně dobře zvládají zimu a pocit chladu, který je často zažene někam dovnitř dříve než ostatní.

Foto: dolomite-summit, Shutterstock.com

Lvi se budou předvádět a budou úžasní na svahu i u večeřeFoto: dolomite-summit, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny na hory často vyrážejí s jasným plánem, které svahy chtějí vyzkoušet, co tam chtějí prožít, v kolik se bude vstávat a co se bude večeřet. Každý výlet je pro ně trochu jako bojové tažení, jež je třeba perfektně připravit – a běda tomu, kdo se bude chtít od plánu odklonit! Navíc patří k lidem, kteří si rádi přivstanou, aby byli na svahu úplně první a užili si ho ještě celý varhánkovitý od rolby. Výlet na hory s nimi je poměrně vyčerpávající: chtějí čas využít do poslední vteřinky, a lyžuje se tak od nevidím do nevidím.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhám se sice líbí „koncept hor“, ale málokdy jsou pro zimní sportování opravdu zapálené. Před odjezdem sice hodně řeší, jakou značku oblečení koupit, zda mají správné lyže, nebo už potřebují jiné, a jestli jim rukavice ladí s čepicí. Ale na místě jsou už daleko méně angažované. Spíš než na svahu je uvidíte pod ním v nějaké příjemné místní hospůdce či restauraci, pravděpodobně tam budou chytat bronz na sluníčku. Sportovní výkony od nich moc nečekejte, na svahu určitě nevydrží od rána až do večera – rychle se tam začnou nudit.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Jakkoli se to může na první dobrou zdát překvapivé, Štíři si výlety na hory většinou dost užívají. Vzhledem k jejich individualistické povaze je pro ně lyžování velmi vhodný sport. Často se hned ráno vytratí a celý den o nich nebudete vědět. Užívají si jak adrenalin rychlé jízdy, tak samotu, kterou svah poskytuje. Právě z řad Štírů se často rekrutují lidé, kteří zkoušejí všemožné freeridové trasy a prohánějí se po lesích. A vůbec nechápou, že někdo posedává pod svahem a druží se, místo aby si vychutnával rychlost na svahu.

Foto: Dmitry Molchanov, Shutterstock.com

Štíři si pohyb v prašanu neuvěřitelně užívají a zkoušejí stále něco novéhoFoto: Dmitry Molchanov, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci bývají z výletů do hor nadšení – jako ostatně ze všeho. Většinou jsou to oni, kdo navrhne a naplánuje nějaký skupinový výjezd. Spíš než pobyt v luxusním a elegantním stylu v pětihvězdičkovém hotelu mají v oblibě staré chaty bez elektřiny, kde se musí topit dřevem a vaří se pomalu na kachlových kamnech. To je pro ně správné horské dobrodružství a pořádně si ho užijí. A když se řekne hory, kromě lyžování se jim vybaví i večery plné společenských her, tak se na to předem připravte. Bez koordinované zábavy to se Střelci rozhodně nepůjde.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

U Kozorohů hodně záleží na tom, jestli do lyžování a horských výprav pronikli už jako malí. Pokud ano, jsou z nich obvykle v dospělosti velcí fanoušci a na hory pravidelně jezdí, protože je to součást jejich rutiny. Když ale na lyžích třeba nikdy nestáli, dostanete je na ně jen stěží. Hory si ani pořádně neužijí, protože je to zkrátka příliš velké vybočení z jejich zaběhnutých zvyků a komfortní zóny. Také se pak může stát, že celou dovolenou stráví nabručeně zalezlí v pokoji, tak to s nimi nezapomeňte předem probrat a zkonzultovat.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou při volbě horských výletů poměrně vybíraví. Rozhodně pro ně není atraktivní lyžování třeba na Šumavě, kde se budou sáčkovat ve frontě na pomu, ta je pak vyveze na kopec, který sjedou během dvou minut, a více času než lyžováním stráví čekáním a tlačením. Zato nějaká alpská expedice, nejlépe i s kapkou určitého luxusu, v brzkých ranních hodinách, kdy se to na svahu ještě nehemží lidmi, to je něco pro ně. Podobně jako Štíři si i oni překvapivě užívají sjíždění „po svém“ – individuálně a nejlépe lesem mimo sjezdovku.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Když se řekne „hory“, málokterá Ryba se nějak víc nadchne. Nebývají iniciátory takových výletů, ale když parta rozhodne, přidají se. Stejně tak v rodině jsou ochotné „obětovat se pro tým“. Víc než sjezdovky je baví běžky s krásnými výhledy do krajiny a umějí si užít přírodní zimní pohádku. Když už vyrazí na svah, bývá to kolektivní rozhodnutí a spíš než jako lyžaři fungují Ryby jako servisní vůz, organizují svačiny, nabízejí pití i papírové kapesníky a pečují o celou výpravu. Tak jim udělejte radost a vezměte je pak i na jejich oblíbené běžky.

A co vy, těšíte se na hory, nebo je to pro vás spíš povinnost?

Načítám