Hlavní obsah
3,3
(73)
Foto: Louchovský dvůr

Foto: Louchovský dvůr

Hlavní hvězdou dnešního receptu je hovězí pečeně na anglický způsob neboli roastbeef. Samotná příprava vám nezabere víc než 20 minut a výsledek je dechberoucí. Recept pro vás sepsal přímo chovatel krav, Erik Rudický, který připomíná, že základem této tradiční dobroty je samozřejmě kvalitní maso.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1,5 kg nízkého roštěnce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 snítek čerstvého rozmarýnu
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 190 °C, v případě horkovzdušné na 170 °C. Maso důkladně opláchněte, odblaňte a tuk na povrchu nařízněte do mřížky. Díky tomu si maso při pečení drží svůj tvar a nebude se kroutit. Můžete ho ještě svázat kuchyňským provázkem, aby drželo ve tvaru válečku.

Foto: Louchovský dvůr

Základem roastbeefu je pořádný kus nízkého roštěnceFoto: Louchovský dvůr

02.

V dostatečně velké pánvi rozehřejte olej, vložte do ní maso tukem dolů a zvolna asi 10 minut opékejte do chvíle, než bude naříznutá vrstva dostatečně křupavá. Obraťte a ještě asi minutu opékejte. Položte na mřížku vloženou do kastrolu či pekáče.

Foto: Louchovský dvůr

Maso dochuťte čerstvým rozmarýnem a česnekemFoto: Louchovský dvůr

03.

Do vzniklých zářezů v tuku vsuňte snítky rozmarýnu a oloupané stroužky česneku. Roštěnec zakápněte šťávou z 1 citronu, důkladně osolte a opepřete a dejte péct. Pro 450 g masa obecně platí: na přípravu stupně medium-rare je třeba 10–15 minut, na stupeň medium 15–20 minut a na zcela propečené maso 25–30 minut. Maso na fotce bylo pečené nejprve 20 minut z jedné strany a po otočení se dalších 15 minut dopékalo.

Foto: Louchovský dvůr

Pak už vám stačí jen trocha olivového oleje, sůl a pepřFoto: Louchovský dvůr

04.

Před servírováním nechte maso alespoň 10 minut odpočívat pod alobalem. Roastbeef pokrájejte proti vláknu na plátky a podávejte s opečenými bramborami či pečivem a třeba domácí tatarskou omáčkou. Skvělý je i za studena na různé sendviče a chlebíčky.

Foto: Louchovský dvůr

Za nás je nejlepší úprava na medium – citlivějším jedincům můžete naservírovat propečenější okraje a ostatním nechat šťavnatý středFoto: Louchovský dvůr

Vyzkoušejte i tento několikrát otestovaný recept na růžový roastbeef v bylinkové krustě, je skvělý!

Reklama

Související témata:

Načítám