Hlavní obsah

Hubnete, ale přepadá vás hlad? Víme, jak ho zahnat bez jídla!

Foto: Profimedia

Pokud budete jíst pravidelně a vyváženě, pocity hladu by vás neměly přepadat ani při redukci hmotnostiFoto: Profimedia

Reklama

Při hubnutí je těžké i jen překonávat chutě. Když vás ještě ke všemu začne sužovat hlad, to už se pak dá těžko vydržet. Jak mu při hubnutí předcházet? A co dělat, když stejně přijde?

Článek

„Pokud má člověk energeticky a výživově jídelníček správně sestavený, neměl by pociťovat při redukci hmotnosti hlad,“ říká výživová poradkyně Pavla Tomášková. Zároveň však dodává: „Přesto vlivem rychlé změny životního stylu či vlivem zátěžových momentů běžného života můžete pociťovat touhu po jídle, i když zrovna na jídlo ještě není ten správný čas.“ Co s tím?

Takhle hladu nejlépe předejdete

Hubnutí bývá ještě stále u spousty lidí spojováno s hladověním, což by tak ale rozhodně nemělo být. Naopak, hlad byste pociťovat vůbec neměli. Stejně tak pokles energie nebo únava by vás určitě neměly potkat. Je ovšem důležité, abyste dodržovali tahle základní pravidla:

  1. Jezte třikrát až šestkrát denně v pravidelných intervalech (velikost porce by se měla odvíjet od denní frekvence stravování). Hladina krevního cukru bude tímto způsobem stále v rovnováze, tím pádem by se neměly dostavit pocity hladu ani touhy a chutě po jídle.
  2. „Dostatečně pijte vhodné tekutiny, nejlépe nápoje bez bublin a cukru. Opakujte si ,hlad je převlečená žízeň‘,“ doporučuje Pavla Tomášková.
  3. Jezte potraviny s nižším glykemickým indexem, které udržují hladinu cukru v krvi v harmonii, což přispívá proti hladu a nevhodným chutím. Mezi takové potraviny patří většina zeleniny a ovoce, čerstvé sýry, hořká čokoláda, luštěniny, ořechy či semínka.
  4. "Večer se zaměřte na barevnou zeleninu – oranžové, červené a zelené druhy. Také pomáhají předcházet hladu,“ uvádí výživová poradkyně z centra Top Fit.
  5. Vybírejte potraviny s vyšším množstvím vlákniny, která také pomáhá tělo zasytit. Jedná se zejména o celozrnné produkty, luštěniny, zeleninu. Jaké další potraviny jsou bohaté na vlákninu?
Foto: Profimedia

Večeři si obohaťte o barevnou zeleninu. Kromě červených zkuste také zelené a oranžové druhyFoto: Profimedia

A co když se hlad přece jen dostaví?

Už jsme vás poučili o tom, že tohle by se vlastně vůbec stávat nemělo. Každopádně je ale jasné, že ne vždycky dodržíte správný vyvážený jídelníček, a hlad se zkrátka dostaví. Co si dát, abyste ho zahnali?

  • Teplá voda s citronem a mátou – v první řadě se pořádně napijte. Velmi vhodná je teplejší voda s citronem a mátou. Citron sice nepomáhá trávení, ale v kombinaci s mátou a teplou vodou pomáhá zasytit.
  • Vláknina – můžete si dát třeba přírodní vlákninu psyllium rozmíchanou ve vodě nebo čaji. Psyllium jsou vyčištěné obaly semene jitrocele indického, které absorbují vodu a ve střevech zvětšují svůj objem až čtyřicetkrát.
  • Svízel syřišťový – ve formě bylinných, lihových kapek je osobním tipem výživové poradkyně Pavly Tomáškové. Doporučuje ho při večerním hladu a touhách po nějakém mlsání.
  • Spirulina – jedná se o sladkovodní sinici, kterou seženete ve formě prášku nebo tabletek. Obsahuje v přírodní formě karotenoidy, chlorofyl, vitaminy a minerály. „Mimo jiné pak zmírňuje touhu po jídle a omezuje pocit hladu,“ podotýká Pavla Tomášková.

Máte nějaký svůj vlastní tip, jak zahnat hlad bez jídla?

Reklama

Související témata:

Načítám