Hlavní obsah

Hubnoucí tajemství Číňanek

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čínská kuchyně je ideální pro štíhlou liniiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Taky jste si všimla, jak jsou čínské ženy štíhlé? Snad jen málokterá z nás by se vešla do oblečení, které nosí tyto drobné a elegantní dámy. My víme, jak to dělají. Nevěříte? Tak čtěte dál!

Článek

Čínská kuchyně je totiž přímo ideální pro štíhlou linii. Nemáme na mysli ovšem ta přemaštěná jídla, která koupíte v levném čínském bistru na rohu vaší ulice. Tyto kulinární paskvily totiž mají s klasickou východní kuchyni pramálo společného.

Rýže a čaj

Samozřejmě, nejen čaj a rýže, ale také sója, zázvor nebo chilli. Tyto ,,štíhlé" potraviny mají Číňané na svém jídelníčku prakticky každý den. A k tomu navíc ještě spoustu zeleniny - nakrájené nadrobno a jen krátce povařené ve woku (postačí jakákoliv hluboká pánev), aby zůstala křupavá a bohatá na vitaminy. Číňané se vyhýbají hustým, kalorickým omáčkám a tučným přílohám. Jejich polévky bývají většinou čiré, nikdy ne těžké a krémové.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chilli papričky aktivují látkovou výměnu a tráveníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tajemství kousek po kousku

  1. Chilli- malé papričky mají pálivě ostrou chuť a tak ,,rozehřejí" kilogramy. Teplo totiž aktivuje látkovou výměnu a trávení. Pokud je na vás ale chilli moc ostré, můžete do jídel raději použít semínka a dělicí blány z klasické papriky.
  2. Sója- bílkoviny jsou stavebními kameny hormonů odbourávajících tuky a sója je bílkovin plná. Nejoblíbenějším výrobkem ze sóji je tofu. Nejlepší je okořeněné paprikou nebo marinované v sójové omáčce.
  3. Rýže - lehce stravitelné sacharidy nadlouho nasytí, přitom jedna porce rýže (asi 30 g) má pouze 104 kalorie. Kupte si ale raději rýži Basmati nebo asijskou lepivou rýži. A jezte ji hůlkami - budete jíst pomaleji a rychleji se nasytíte.
  4. Zelený čaj - obsahuje polyfenoly, což jsou látky, které prokazatelně podporují spalování tuků a tím zabraňují tomu, aby se ukládaly v těle. Zelený čaj pijte 3x denně.
  5. Zázvor - dobrý urychlovač trávení. Žluté hlízy obsahují ostrou látku gingerol a ta pomáhá žaludku a střevu se rychleji vyčistit. Čerstvý zázvor najemno nastrouhejte, skvělý je s asijskými nudlemi.

Už jste snad někdy viděla oplácanou Číňanku (tedy pokud nežije dlouhodobě v Čechách a nepodlehla kouzlu našich gulášů)? Je to tím, že tento národ se stravuje opravdu zdravě a podle přírody. Jejich jídelníčku vévodí zdravé potraviny. Nejčastěji rýže, sója a rybí maso. A u toho popíjejí zelený čaj. Tedy jeden z vůbec nejsilnějších antioxidantů. A právě to je také jejich tajemství zdraví a dlouhověkosti.

Reklama

Související témata:

Načítám