Hlavní obsah

Hubnutí, které nebolí: malé změny, díky kterým to půjde o trochu rychleji

Foto: Ecaterina Glazcova, Shutterstock.com

Foto: Ecaterina Glazcova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možná jste plánovali zhubnout už po novém roce, jenže dny a týdny utíkají a ejhle – léto už je skoro tady. A spolu s ním sezona plavek, tílek a dalších sporých svršků. Podívejte se, jaká opatření udělat hned, abyste během posledních týdnů, co vám možná do dovolené zbývají, ještě nějaké to kilo redukovali.

Článek

Není čas na hrdinství. Pokud chcete ještě do léta udělat něco se svojí figurou, je třeba pustit se do toho hned. To však nutně neznamená, že musíte ode dneška zahájit striktní, jasně stanovenou dietu. Někdy stačí udělat jen pár malých změn, které vám pomohou snáze dosáhnout energetického deficitu, tím pádem zhubnout. Mezi ně patří následující body.

1. Každý den se hýbejte

Každodenní pohyb nemusí znamenat, že se po sedm dní v týdnu zničíte v posilovně. To by samozřejmě nebylo úplně efektivní, protože svaly by nezvládly regenerovat. Mezi pohybové aktivity ale patří i cesta do práce na kole, lekce jógy, svižná procházka, půlhodinový běh nebo třeba když si zatancujete na pár oblíbených písniček. Snažte se proto každý den něco vymyslet, přičemž střídejte dny náročnější aktivity s těmi spíš oddechovými.

2. Choďte pěšky a do schodů

Nejde ale jen o sportování jako takové. Pokud totiž celý den sedíte, byť v autě, v práci nebo večer u televize, dvacet minut běhu v parku nemusí úplně stačit. Snažte se i během dne co nejvíce hýbat, aby se vám nezpomaloval metabolismus. Trasy, které můžete dojít pěšky, choďte pěšky. Když se rozhodujete mezi výtahem a schody, vždy vyberte schody. I takové maličkosti pomohou.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Chůzí do schodů spálíte dvakrát více kalorií než při chůziFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

3. Dlouho neseďte

Sedavé zaměstnání neprospívá vašemu zdraví ani figuře, ale výpověď kvůli tomu dávat nemusíte. Co byste ale měli, je dlouhé sezení přerušovat. „Při dlouhém sezení tělo tak nějak přirozeně zpomalí a s ním i celý metabolismus. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že se tak stává už při sezení delším než 20 minut,“ říká fitness trenérka z Contours Markéta Brožová. Doporučuje proto, pokud to lze, pravidelně vstávat. Ideálně dvakrát do hodiny vstát a třeba minutu se protahovat nebo se projít od stolu do kuchyňky.

4. Dejte si na půlku talíře zeleninu

Jedním ze způsobů, jak ošálit hlavu při hubnutí, je přidání většího množství zeleniny na talíř. Když bude váš talíř z poloviny tvořit zelenina, ze čtvrtiny zdroj bílkovin a ze zbylé čtvrtiny příloha, získáte zdravé, vyvážené jídlo, které bude mít méně kalorií, než když talíř zaplníte jen bílkovinou a přílohou.

Foto: Marina Tatarenko, Shutterstock.com

Matematika zdravého talíře? Polovinu má tvořit zelenina, čtvrtinu bílkoviny a zbytek ostatníFoto: Marina Tatarenko, Shutterstock.com

5. Počítejte

Počítání kalorií zní mnohým jako za trest, přesto ho doporučujeme. Má totiž i značný psychologický efekt. Jakmile budete evidovat všechno, co jste snědli, automaticky budete mít příjem více pod kontrolou. Vyvarujete se například „uzobávání“, tedy konzumaci, kterou si často ani neuvědomujete, přitom může být zdrojem mnoha kalorií. „Počítání kalorií vypadá jako velká výzva, ale ve skutečnosti nejde o čísla přesná na jednotky. Důležité je přibližně odhadnout, kolik je v jakém jídle energie. Pokud to dokážete, je pak i v redukčním období možné zařadit prakticky jakoukoli potravinu,“ podotýká osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Reklama

Načítám