Hlavní obsah

Chůze do schodů: Nejlepší cvičení na hubnutí! A je zadarmo

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Zhubnout bez pohybu se někdy dá, ale stojí to mnohem více času a odříkání v jídle. A to přece nechcete! Zvlášť když vám nabízíme výborné efektivní cvičení, které vás nebude okrádat o čas ani peníze. O co jde?

Článek

Neustále se vyzdvihuje běhání jako jeden z nejlepších sportů na hubnutí (ačkoli někteří odborníci si myslí opak), avšak jeden sport může pomoci s vaším úsilím ještě o trochu více. Posílíte při něm svaly zadku a stehen, vytvarují se vám lýtka a prokrvíte si tělo. Co že to je? Chůze do schodů!

1. Vytvarujete zadek a stehna

Při chůzi do schodů zabírají kvadricepsy neboli přední stehenní svaly, hamstringy, tedy zadní stehenní partie, a samozřejmě také lýtka a hýždě. Když svižně vybíháte pěkně strmé schody, tyhle svaly dostávají pořádnou nakládačku, na kterou dříve nebo později začnou reagovat zpevněním a posílením.

Začněte o chůzi do schodů přemýšlet ne jako o trápení, ale jako o skvělém způsobu, jak si během dne odbýt několik malých tréninků s různými cíli. Když budete vybíhat schody a dopadat spíše na špičky, zaměřujete se hlavně na přední stehna. Když přenesete více váhy na patu, zápřah dostávají hýždě a zadní stehna.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Krásná lýtka, stehna i zadek? Schody jsou skvělá posilovnaFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Podpoříte spalování tuků

Snažte se vyběhnout schody víckrát za den, čím častěji, tím lépe! Tento pohyb vám totiž pomůže rozproudit metabolismus a urychlit spalování tuků. Zvlášť pokud máte sedavé zaměstnání, měli byste na výtah zapomenout a vzít útokem všechny schody, které potkáte. Právě lidé se sedavými profesemi mají velké obtíže se zpomalováním metabolismu a následným zvýšeným ukládáním tuku především v oblasti břicha.

3. Posílíte hluboké břišní svaly

Není to jen spodek těla, co zabírá, když vylézáte schody. Pracovat musí i core neboli hluboké svaly stabilizačního systému lokalizované ve středu těla. Pokud se chcete zaměřit i na tyto partie, tak se snažte udržet vzpřímený postoj, díky kterému se střed těla lépe aktivuje.

4. Klouby nedostanou takový zápřah

Co se budování svalové hmoty týče, je chůze do schodů srovnatelná, ne-li efektivnější, s během po nerovném přírodním povrchu. Na rozdílu od běhu však tolik nezatíží vaše klouby. Z toho důvodu se tento pohyb doporučuje i lidem s výraznější nadváhou, pro něž je klasický běh nevhodný právě kvůli možnému riziku pro klouby.

5. Udržíte si kondici

Možná o sobě víte, že nejste ten typ, co by chtěl trávit svůj volný čas po tělocvičnách. Přestože sport není váš největší koníček, neznamená to, že jste lenoch a chcete mít mizernou kondici. Pravidelná svižná chůze do schodů, a také celková snaha přes den co nejvíce chodit, je velmi solidní způsob, jak se udržet fit i bez pravidelného docházení do fitcenter.

Kolikrát za den vyjdete schody? Anebo je vám bližší třeba jízda na kole? I ta má nesporné výhody! 

Reklama