Hlavní obsah

Hurvínek učí děti pečovat o zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zubní kaz je nejrozšířenějším infekčním onemocněním. Společnost dm drogerie markt proto přichází s iniciativou Veselé zoubky.

Článek

S cílem pomoci dětem a jejich rodičům v oblasti správné péče o zuby a uvědomělém jednání v rámci prevence vzniku zubního kazu přichází společnost dm drogerie markt v dubnu 2011 s iniciativou Veselé zoubky.

V rámci iniciativy oslovila každá prodejna dm ve svém okolí jednu základní školu a nabídla jí účast na aktivitě. „Aktivita probíhá u příležitosti oslav otevření dm jubilejní 200. filiálky v České republice, a proto bylo v rámci aktivity Veselé zoubky osloveno právě 200 základních škol,“ přibližuje mgr. Martina Horká z vedení společnosti dm. „Ředitelé či zástupci oslovených základních škol reagovali na naši iniciativu veskrze pozitivně a rádi se do ní zapojili.“

Hlavním cílem celé aktivity je prevence. Předcházení vzniku zubního kazu je v zubním lékařství velmi důležité téma. Právě v dětském věku se utvářejí návyky, které si člověk odnáší do budoucího života a které mohou ovlivnit, ať pozitivně či negativně, jeho zdraví. „Základní školy již dnes obvykle nezajišťují preventivní zubní prohlídky svých žáků, jako to bývalo zvykem v dřívějších dobách, o to důležitější je péče ze strany rodičů, kteří by měli dbát na osvojení správných návyků pro čištění zubů,“ říká odborný garant dm iniciativy, prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc. z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno a Stomatologické kliniky FN u sv. Anny v Brně.

Veselé zoubky může mít i vaše dítě!

„S prevencí zubního kazu musíme začít již v batolecím období dítěte. Děti učíme čistit zuby a nezvykáme je na sladkosti. Pokud jim je podáváme, měly by být vždy součástí hlavního pokrmu. Velké nebezpečí pro zuby představují také slazené nápoje,“ vysvětluje prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc. Ke stanovení rizika vzniku zubního kazu máme v současné době několik možností. V první řadě je nutno navštívit zubního lékaře, který s námi pohovoří nejen o dítěti, ale i o zubním zdraví matky a sourozenců. „Pro zjištění, zda je dítě náchylné ke vzniku zubního kazu, je možné provést mikrobiální testy na určení množství mikrobů ve slině, kdy jejich vysoký počet ukazuje na skutečné riziko vzniku zubního kazu,“ dodává prof. Kukletová. „Rovněž je možné stanovit tzv. pufrovací kapacitu sliny, jejíž nízká hodnota potvrzuje vysoké riziko vzniku kazu. Na vysoké riziko vzniku kazu ukazuje však především přítomnost zubního povlaku.“

Aktivita Veselé zoubky je zaměřena na děti prvních a druhých tříd základních škol, a jak už její název napovídá, jejím tématem je správná péče o zuby tak, aby dětský úsměv zářil bez jediného kazu. Školáci se mohou těšit na zábavně vzdělávací film Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek, který jim hravou formou vysvětlí, proč je nutné si zoubky důkladně čistit a pravidelně dvakrát ročně navštěvovat zubního lékaře. Loutkový film se natáčel ve spolupráci s Mgr. Helenou Štáchovou přímo v pražském Divadle Spejbla a Hurvínka, a jak jeho název napovídá, hlavní roli ve filmu ztvárnila oblíbená loutková postavička Hurvínek. Záměrem filmu je poskytnout dětem informace o správné péči o zuby nedidaktickou a humornou formou tak, aby je téma zaujalo a řídily se zásadami, které jsou ve filmu prezentovány.

Související témata:

Načítám