Hlavní obsah

Dieta topmodelek: Hydrocolon?!

Foto: Thinkstock

Hydrocolon se doporučuje při zažívacích potížíchFoto: Thinkstock

Reklama

„Aby si modelky udržely štíhlou linii a zdraví, chodí dvakrát za měsíc na hydrocolon,“ řekl mi nedávno jeden známý z kliniky plastické chirurgie. Nevěřila jsem svým uším, že by něco jako výplach střev mělo účinky na hubnutí? A je to vůbec zdravé chodit na podobnou kúru 2x za měsíc? Nedalo mi to a i přes obavy jsem si kúru vyrazila vyzkoušet. Výsledek? Neuvěřitelný!

Článek

Ne víc, než dvakrát za rok!

Než jsem se svěřila do rukou profesionálů, něco jsem si zjistila. Hydrocolonová terapie je účinná metoda, která pomáhá léčit mnohé. K mému překvapení se jí zúčastňují nejen ženy, ale cca 30 % pacientů tvoří muži.

„Rozhodně bych hydrocolon nenazvala dietou. Hydrocolon terapii používáme v našem institutu k léčbě mnoha problémů, které mohou mít kořeny ve špatném složení mikroflóry ve střevě,“ opravuje mě MUDr. Lenka Trauškeová z Institutu přírodní medicíny v Praze. Už v telefonu jsem byla obeznámena s tím, že mě nečeká jen jeden výplach, ale doporučované jsou tři. Při komplikovaných případech je možné absolvovat až 5 výplachů za sebou cca v průběhu jednoho týdne. „Podobnou kúru doporučujeme opakovat nejdříve za 6 měsíců, v normě je jeden rok," říká lékařka a dodává: „Jsou pracoviště, která dělají i častější kúry. Je to velmi individuální a závisí to nejen na zdravotním stavu, ale i možnostech klienta. U nás tento způsob nepreferujeme!“

Nepodceňujte přípravu!

Víc než samotnou kúru je důležité dodržovat minimálně jeden den před jejím zahájením a jeden den po jejím ukončení speciální dietu. Nesměla jsem jíst maso, uzeniny, sladkosti, nic smaženého, nadýmavého, takže ani syrovou zeleninu či ovoce, nic kořeněného, žádné celozrnné pečivo či jídlo s obsahem zrníček apod. Jde o tzv. bezezbytkovou dietu. Jedla jsem kašovitou stravu, především bramborovou kaši, brambory, občas rýži a zakysané výrobky a jogurty. Paní doktorka mi doporučovala i přesnídávky nebo vývar (bez masa pochopitelně). Důležitý je i pitný režim, a to minimálně 2 až 3 litry vody denně. Na dva týdny jsem musela zapomenout na kávu a černý čaj.

A jestli se to smí porušit? Já bych si to po své zkušenosti rozmyslela, protože zejména při prvním výplachu je strašně znát, když se dietou neřídíte. „Každé porušení znamená větší kousky stolice, které vycházejí trubicí ven do přístroje a tím i nepříjemnější pocity nebo možné komplikace při samotném úkonu. Musíme pak proces přerušit a poslat pacienta na toaletu," objasňuje lékařka.

Jde se na to!

Po objednání jsem začala s dietou. I když se poslední půlrok zabývám zdravým životním stylem, měla jsem se stravou velký problém. Neustále mě doháněl hlad, protože jsem si už navykla jíst několikrát denně a bramborová kaše se holt rychle tráví. První výplach byl opravdu nejnepříjemnější, ale dalo se to vydržet. Prostředí bylo útulné, všechno probíhalo v naprosté čistotě bez jakýchkoli zápachů. (Na to se mě lidé často po kúře ptali.) Malou hadičkou do mě v různých intervalech napouštěli teplou vodu vždy do chvíle, kdy mi to začalo být nepříjemné. Velkou hadičkou pak voda vyplavovala veškeré nečistoty z mého těla ven, a to za neustálého jemného masírování břicha přítomné sestřičky či lékařky.

Foto: Ondřej KroutilProcedura nebyla tak nepříjemná, jak jsem čekala

Po první dávce jsem měla z terapie respekt a z dalších procedur trochu strach, ale komentář paní doktorky: „Paní redaktorko, vy trpíte ekzémem? Tak to vás přejde“, mi dodal odvahu a víru, že výsledek bude stát za tu trochu trápení.

Co výplach, to kilo dole!

Poprvé jsem také měla trochu křeče a potíže s uvolněním, ale podruhé už jsem téměř nic nepříjemného necítila a při závěrečném proplachu mi to dokonce začalo být chvílemi příjemné. Cítila jsem, kam až se voda v mém těle dostává. Cca po hodině jsem si vždy došla na toaletu, vysprchovala se a odešla spokojeně do práce. Tehdy jsem se cítila jako vyměněná, lehká, pročištěná, nabitá energií. Každý den jsem se poctivě vážila, abych mohla přinést objektivní informace o tom, jak je to s tou váhou. A každý den jsem měla o kilogram méně. Že by přeci jen něco pravdy na dietě modelek bylo?

„Já jsem o hydrocolonu slyšela a kamarádky na něj opravdu chodí. Sama jsem to ale nepodstoupila. Myslím, že častější návštěva opravdu není dobrá, a to, že hubnutí po této kúře mé kolegyně přisuzují právě hydrocolonu, bych nepovažovala za fakt. Držíme totiž tak drastické diety, že ani není divu, že se to na váze neustále projevuje," říká mi kamarádka Alice, která v modelingu pohybuje už přes deset let.

Ze 65 kilogramů jsem se tedy dostala na 62 a byla překvapená, kolik všechny ty nečistoty váží a co vody se ve mně zadržuje. Je to už týden, co jsem kúru absolvovala a vracím se postupně do svého stravovacího normálu. Zatím jsem nenabrala ani deko navíc, tak uvidíme, jestli se můj udržovací režim na váze zase projeví nebo ne.

Kolegové v redakci se děsí, co si vymyslím příště. Odpověď na tuhle otázku neznám, ale s jistotou můžu říct, že hydrocolon určitě za zkoušku stál, vždyť jsem to dělala hlavně pro své zdraví! A co uděláte pro své zdraví vy?

Reklama

Související témata:

Načítám