Hlavní obsah

Ikona, sexsymbol, herečka: Taková je Sophia Loren!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Smyslná ústa, velké oči, ženské tvary. Temperamentní italská kráska, která toužila po slávě. Dnes je Sophia Loren živoucí legendou. Pojďte s námi vzdát hold této pozoruhodné star!

Článek

Její krásu i talent obdivuje celý svět, ale málokdo si vzpomene, že o své místo na slunci musela tvrdě bojovat. Přesto Sophia Loren (85) jednou prohlásila, že jejím největším štěstím v životě bylo, že se narodila v chudobě a s vrozenou moudrostí.

Nuzné podmínky a šikana

Narodila se v Římě jako nemanželské dítě. Vyrůstala v městečku Pozzuoli nedaleko Neapole se svou mámou a mladší sestrou. O dvoupokojový byt se dělily nejen s babičkou a dědou, ale i dalšími příbuznými.

Ve škole ji pro její nemanželský původ šikanovali. Ikdyž získala jméno svého otce Sofia Scicolone, ve třicátých letech minulého století ve striktně věřící Itálii to bylo neodpustitelné. Terčem posměchu se stal i její vzhled. Vyhublé, velmi tiché, bázlivé a nehezké dívce se neřeklo jinak než „Párátko“.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by si byl pomyslel, že tuto nádhernou dívku týrali spolužáci kvůli jejímu vzhledu. Těžké období prožívala i během druhé světové válkyFoto: Profimedia.cz

Snila o slávě

Jednou z mála možností, jak si mohly po válce mladé dívky vydělat, byla účast v soutěžích krásy. A protože se z „ošklivého káčátka” stala krásná čtrnáctiletá labuť, vydala se Sophia touto cestou. Pracovala jako modelka a získávala popularitu.

Poté přišly první drobné filmové role. Kvůli slibné nabídce v historickém filmu Quo Vadis (1951) odjela do Říma, kde nakonec zůstala. Pod svým opravdovým jménem natočila celkem devět filmů. Následně jí bylo navrženo, aby si ho změnila na Sofia Lazzaro, tento pseudonym se objevil ve třech dalších snímcích.

Foto: Profimedia.cz

Během deseti let od začátku filmové kariéry se z italské žhavé krásky stal světový sexsymbolFoto: Profimedia.cz

Osudový zlom

Životní událostí herečky se stalo setkání s již slavným italským producentem Carlem Pontim (†94). A to hned v mnoha ohledech. Muž tehdy seděl v porotě soutěže Miss Rome. Stal se jejím učitelem, agentem a manažerem, dohazoval jí role a doporučil změnit jméno na stávající verzi.

Foto: Profimedia.cz

Film Aida udělal z mladé ženy přes noc hvězdu. A zajímavé nabídky se jen hrnulyFoto: Profimedia.cz

Průlomovým snímkem, který naplno odstartoval její hereckou dráhu, byl film Aida (1953). Od poloviny padesátých let patřila herečka k nejvýraznějším sexsymbolům a na plátně se objevila po boku takových filmových legend jako Marcello Mastroianni (†72), Clark Gable (†59), Richard Burton (†58) i Marlon Brando (†80).

Hlavní rolí ve filmu Horalka (1960) pak dokázala, že není jen hezkou tvářičkou s dokonalou postavou, ale i velmi hlubokou dramatickou herečkou. Za roli získala mnoho ocenění, včetně vysněného Oscara. Dalšího pak dostala o třicet let později za přínos světové kinematografii.

Foto: Profimedia.cz

Dva Oscary, které herečka získala v roce 1962 a 1991, jsou jen malým zlomkem ocenění z celého světaFoto: Profimedia.cz

Skandální láska

Se slávou přišly i první bulvární drby a spekulace. Příběh jejich lásky by sám o sobě mohl posloužit jako scénář. Ženatý, o dvacet let starší muž se dvěma dětmi a mladá svůdná herečka. Pontiho manželka se rozejít chtěla, ale katolická církev rozvody neuznávala. Rozvedli se proto v Mexiku a v roce 1957 uzavřel sňatek se Sophií. Vatikán však odmítl rozvod uznat a veřejně prohlásil novomanžele za hříšníky.

Ponti byl dokonce obviněn z bigamie a sňatek s Loren byl anulován. Řešení našli ve Francii, kde získali občanství a v 1965 byli konečně rozvedeni. O dva roky později se konala druhá svatba Sophie Loren a Carla Pontiho.

Foto: Profimedia.cz

Pravá láska dokáže překonat všechny překážky. A že jich Sophia Loren a Carlo Ponti měli opravdu hodně. Po smrti svého manžela se už herečka s nikým nedala dohromadyFoto: Profimedia.cz

Vymodlené děti

Těžkou zkouškou byly pro herečku dva potraty. Když otěhotněla potřetí, musela celé těhotenství proležet. V roce 1968 se páru narodil první syn Carlo Ponti junior, který je dnes dirigentem. O pět let později přišel na svět druhý syn, režisér Edoardo Ponti.

Foto: Profimedia.cz

Své dva syny miluje herečka nadevše. V obou případech pro ni bylo těhotenství těžkou psychickou i fyzickou zkouškouFoto: Profimedia.cz

Bohyně se vrací před kameru

Sophia Loren natočila téměř na sto filmových titulů. Poslední film Lidský hlas natočila v roce 2014, poté se na plátně už objevit nechtěla. Teď však chystá návrat a natáčí drama La vita davanti a sé, který režíruje její syn Edoardo.

Foto: Profimedia.cz

V těchto dnech natáčí film a každý den se na place setkává se svým mladším synemFoto: Profimedia.cz

Elegance sama

Pokaždé, když se objeví ve společnosti, vzbudí pozornost. Nejen svou osobitostí, grácií a noblesou, ale také stále úchvatnou postavou. Umí snad Sophia zastavit čas?

Foto: Profimedia.cz

Ve svých 85. letech vypadá diva fantasticky. Nebojí se odvážných kousků a je za každé situace elegance samaFoto: Profimedia.cz

Připomeňte si další italské ikony ve filmech.

Reklama