Hlavní obsah

Dokud nás smrt nerozdělí: Co dělali naši prarodiče, aby jim láska vydržela celý život

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete spolu žít šťastně až do smrti? Inspirujte se partnerskými triky předchozích generací, které jsou i dnes trefou do černého. Schválně, která ze šesti tajných rad babiček a dědečků vašemu vztahu prospěje ze všeho nejvíc!

Článek

V moderním světě plném stresu, moderních technologií a rozvodů je těžké uvěřit, že ještě stále existuje pravá láska. Guinessova kniha rekordů má ale důkaz, i když není úplně nejnovější! Vůbec nejdelší manželství si užili Američané Herbert Fisher (nar. 1905) a Zelmyra Fisher (nar. 1907). Do 27. února 2011, kdy pan Fisher zemřel, byli manželé 86 let a 290 dní.

Společně přežili druhou světovou válku, dočkali se prvního afroamerického prezidenta USA a zanechali po sobě pět dětí, deset vnoučat, devět pravnoučat a jedno prapravnouče. Jak se jim to povedlo? Zelmyra a Herbert ctili tradice, kterými se možná řídí i vaši prarodiče nebo rodiče, od nichž se můžete inspirovat. Co byste měli udělat i vy, aby amorek obstál ve zkoušce času?

1. Mějte nějaký svůj rituál

Chodili spolu prarodiče každou neděli do kostela nebo večer společně připravovali teplou večeři? Dělejte něco podobného. Pátky přiřaďte filmovým nocím (seriály, které zvládnete za jeden den), každou druhou sobotu vyrazte na výlet. Partnerské rituály podporují lásku a intimitu, což prokázala i věda. Americké výzkumnice Sarah Halpern-Meekin z univerzity Wisconsin a Laura Tach z univerzity Cornell, které se studiem párových rituálů dlouhodobě zabývají, odhalily, že si páry, které rituály praktikují, lépe pamatují důležité okamžiky vztahu a obecně jsou spokojenější a stabilnější.

2. Podporujte se – v soukromí i před ostatními

Psychologové říkají, že vztahy, v nichž se partneři navzájem podporují, vydrží nejdéle. Měl partner špatný den v práci? Obejměte ho a napusťte mu vanu (na znamení sounáležitosti a péče). Nevyšel vám pracovní projekt? Nechte protějšek, aby zase on něco udělal jen pro vás. Je důležité neustále dokazovat, že jednomu na tom druhém záleží.

3. Pište si vzkazy – ručně

Psaní ručně psaných dopisů nebo poznámek, které bylo pro předchozí generace přirozené, se v dnešním digitalizovaném světě stalo víceméně minulostí, ale věřte, že právě tahle retro maličkost partnerství dodává zvláštní jiskřičku.

Pokud jste se včera pohádali, můžete omluvné „promiň“ napsat rtěnkou na zrcadlo. Lísteček s nápisem „miluju tě“ vložený do kapsy saka je taky hezkým důkazem toho, že vztah nepovažujete za samozřejmost a záleží vám na osobnějším způsobu projevu. Už nyní děláte lásku exkluzivnější, neboť hned nesaháte po mobilu jako většina lidí.

Foto: Mike_shots, Shutterstock.com

Nechávejte si ruční vzkazy, jeden druhého překvapujteFoto: Mike_shots, Shutterstock.com

4. Dotýkejte se

Najděte staré fotografie svých předků z různých výročí, oslav a jiných sešlostí. Co na nich vidíte? Děda drží babičku za ruku, ta se zase opírá o jeho rameno. I po desetiletích manželství je žádoucí projevovat si fyzickou náklonnost. Něžné dotyky říkají víc než tisíc slov.

5. Neduste v sobě negativní emoce

Jako dítě si nepamatujete, že by se babička s dědečkem hádali? Nevěřte ale tomu, že by to nedělali. Hádali se, jen ne před vámi. Z toho vyplývá, že jestli se nechcete rozvádět, nepřecházejte věci, které se vám nelíbí, ať už jde o nedostatek sexu, špinavé prádlo nebo přílišné utrácení peněz.

Američtí odborníci na vztahy John a Julie Gottmanovi apelují, že rozdíl mezi šťastnými a nešťastnými páry je v rovnováze mezi pozitivními a negativními interakcemi během konfliktu. Na každou negativní interakci během hádky (kupříkladu výtku o pastě v umyvadle) by mělo přijít pět (nebo více) pozitivních reakcí (úsměv, zájem, náklonnost, odpuštění, pohlazení, společná dohoda a podobně).

6. Obnovujte polaritu

Váš praděda by nejspíš nikdy nešel na mateřskou a prababička by zase nikdy nenastoupila do továrny. Dnes muži pečují o děti a domácnost a ženy vydělávají peníze. Je to dobře, ale na druhou stranu může být pro někoho problém definovat mužství (sílu) a ženství (jemnost a zranitelnost) a důsledkem je, že pak spolu některé páry žijí spíše jako bratr a sestra. Co s tím? Žena se může vzdát, aspoň občas, kontroly a dopřát muži pocit alfa samce: například ho nechá vybrat, kam pojedou na rodinný výlet, aniž by vznášela protinávrh. Muž, ačkoli jindy o všem komunikuje, by zase mohl ženu sem tam překvapit třeba tím, že ji unese někam na romantický výlet.

Reklama

Načítám