Hlavní obsah

Tenkrát na Západě slaví 50! Jak šel čas s herci?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko si představit kultovnější western, než je „Tenkrát na Západě“ s krásnou Claudií Cardinale a charismatickým Henrym Fondou. Dnes je to padesát let, co měl tento film premiéru. Co se stalo s hlavními hrdiny?

Článek

Když se řekne „Tenkrát na Západě“, mnohým fanouškům se vybaví tvář Claudie Cardinale (80) a v uších zazní hlas Věry Špinarové (†65) v písni „Jednoho dne se vrátíš“. Melodie tohoto hitu pochází právě z kultovního westernu – hudbu k němu napsal Ennio Morricone (90), autorem českého textu je Zbyšek Malý (†62).

Píseň Věry Špinarové i vyhlášený film mají ovšem společného trochu víc. Nechybělo totiž mnoho a ani jeden kus nemusel slavit takový úspěch. O dnes proslulém songu ještě dvě léta po jeho nahrání (v roce 1976) téměř nikdo nevěděl a snímek zase mohl mít jiného režiséra. Ital Sergio Leone (†60), který ho nakonec natočil, o to původně vůbec nestál – nechtěl už filmovat žádný další příběh z Divokého západu. Předtím totiž režíroval hned tři spaghetti westerny s Clintem Eastwoodem (88) a téma už ho zmáhalo. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby na režisérskou stoličku usedl někdo jiný! Bylo by stejné i obsazení?

Henry Fonda jako Frank

Prvotřídního zloducha ztvárnil Henry Fonda (†77) – role mu sedla, ačkoliv Frank byl jeho prvním opravdovým gaunerem. A také posledním. Ovšem ve skutečném životě by se herec mezi padouchy zařadil možná celkem snadno – rozhodně nebyl nejlepší otec. Jeho děti Jane (81) a Peter (78) na něj moc pozitivně nevzpomínají. Dceři prý neustále předhazoval, že je důležité, jak vypadá, a nabádal ji, ať zhubne. Herečka pak dlouhá léta trpěla poruchami příjmu potravy.

Po Frankovi se Henrymu Fondovi už mnoho velkých a proslulých rolí nedostalo a byl obsazován především do televizních snímků. Přece jen – v době natáčení westernu mu bylo 63 let a tehdy byl v Hollywoodu řazen mezi starou gardu. Ovšem rozhodně to nebyl konec kariéry. Svého největšího hereckého úspěchu se dočkal až na samém sklonku života: za film „Na Zlatém jezeře“ (1981), kde hrál s Katharine Hepburn (†96), získal svého jediného Oscara a ve stejném roce zemřel na komplikace spojené s rakovinou prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Henry Fonda byl znamenitý herec, ale jako otec pokulhával – alespoň dle slov svých dětí Jane a PeteraFoto: Profimedia.cz

Claudia Cardinale jako Jill

Představitelka krásné Jill, italská herečka tuniského původu Claudia Cardinale, letos oslavila 80. narozeniny a je jediná, kdo z představitelů hlavních rolí v legendárním snímku žije. Ačkoliv byla velice populární už v době, kdy natáčela „Tenkrát na Západě“, western ji proslavil i mimo evropský kontinent. Na rozdíl od Henryho Fondy měla Claudia Cardinale velkou část kariéry před sebou a dohromady se jí podařilo natočit přes sto filmů.

S postupujícím věkem začala hrát nejen krasavice, ale dostávalo se jí i rolí silných žen – do těch ji obsazoval také režisér a scenárista Pasquale Squitieri (†78), s nímž od roku 1975 žila. O čtyři léta později se jim narodila dcera Claudia. Mimochodem – ve stejném roce se hvězda stala i babičkou, syn Patrick (61) ji potěšil vnučkou. Syn přišel na svět, když bylo vycházející hvězdě devatenáct, a producent jí nařídil, aby ho kvůli kariéře zatajila. Patricka tak vychovávali hereččini rodiče a i on sám si myslel, že Claudia je jeho sestra. Vše prasklo až v sedmdesátých letech.

Foto: Profimedia.cz

Claudia Cardinale patřila k nejkrásnějším ženám filmového plátna minulého století Foto: Profimedia.cz

Charles Bronson jako Harmonika

Charismatický Američan Charles Bronson (†82) byl sice známý ještě dříve, než si zahrál tajemného mstitele, kterému říkali Harmonika, ale poté jeho hvězda slávy vystoupala vysoko i v Evropě. Začal být obsazován i na starém kontinentě a třeba „Zbraně pro San Sebastian“ (1968), „Twinky“ (1969) nebo „Cestující v dešti“ (1970) patří mezi nejpopulárnější filmy. Nejslavnější role se dočkal až po padesátce: byl jí Paul Kersey v akčním dramatu „Přání smrti“ (1974).

Herec byl ženatý třikrát. Poprvé to bylo s dvacetiletou Harrietou Tendler, kterou si vzal jejímu otci navzdory. Byli spolu mezi léty 1949 a 1965 a měli dvě děti, Tonyho a Suzanne. Podruhé se oženil pár měsíců před premiérou „Tenkrát na Západě“ s herečkou a zpěvačkou Jill Ireland (†54). S tou žil až do roku 1990, kdy zemřela na rakovinu prsu, mají dvě dcery Katrinu a Zuleiku. Poslední Bronsonovou manželkou byla herečka Kim Weeks (58), s níž stanul před oltářem v roce 1998. Ve stejném roce natočil poslední film a pak přišly zdravotní problémy. Později onemocněl Alzheimerovou chorobou a v roce 2003 zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Knírek byl pro Charlese Bronsona poznávacím znamením – ovšem jako Harmonika (vlevo) ho nemělFoto: Profimedia.cz

Jason Robards jako Cheyenne

Než se Jason Robards (†78) objevil ve snímku „Tenkrát na Západě“, znali ho fanoušci zejména z divadla. Pořádné filmování se mu zatím vyhýbalo. To se ale mělo změnit brzy poté, co ztvárnil desperáta Cheyennea. V roce 1976 se objevil ve filmu „Všichni prezidentovi muži“ a za roli Bena Bradleeho dostal Oscara a dalších pět ocenění, k tomu ještě několik nominací. To samé se pak opakovalo po ztvárnění Dashiella Hammetta v dramatu „Julia“ (1977). Velice oceňovaný byl i snímek „Melvin a Howard“ (1980), za který herec získal několik cen a oscarovou nominaci.

Byl čtyřikrát ženatý a měl šest dětí. Během života dlouho bojoval se závislostí na alkoholu: ta vedla nejen k jednomu z rozvodů, ale svou roli hrála i při autonehodě v roce 1972, po níž herec upadl do klinické smrti a měl úplně zdeformovaný obličej. Paradoxně mu tento hrůzný zážitek pomohl. Jason Robards od té doby abstinoval, a dokonce vedl kampaň za zvýšení povědomí o problematice alkoholismu. Zemřel v roce 2000 na rakovinu plic.

Foto: Profimedia.cz

Herec bojoval s alkoholismem, ale osud mu ukázal varovný prst, a proto přestal pítFoto: Profimedia.cz

Máte rádi film Tenkrát na Západě?  A co takhle další westernové filmy?

Reklama

Související témata:

Načítám