Hlavní obsah

Zakázaný sex aneb Největší mýty o těhotenství

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Žádný sex, povolené přejídání a rok bez sportu. Mýtů o těhotenství koluje celá řada. Velká část těchto tvrzení přitom jen zbytečně děsí těhotnou ženu i jejího partnera. Ptali jsme se odborníků, čemu se dá věřit, a co je holý nesmysl.

Článek

Také jste už slyšely nějaké děsivé varování a zákazy, které se pojí s obdobím těhotenství? Pak vás možná uklidníme. Na většině z nich totiž není pravdy ani trochu.

Jíst se musí za dva

Toto tvrzení některé nastávající maminky doslova využívají k tomu, aby se mohly přejídat. Jiné ale děsí nabrané kilogramy i to, že přibrat třicet kilo musí nutně každá.

Ano. Mohou vás přepadávat častěji nezvyklé chutě. Neměly byste se krutě omezovat nebo držet diety, ale z druhé strany se ani zbytečně přejídat. Těhotná žena má jíst dostatečné množství bílkovin (tohle jsou třeba 3 vhodné večeře. A víte, které ovoce jich obsahuje nejvíc?), cukrů i tuků a také vitaminů a stopových prvků ke zdárnému vývoji plodu, ale i svého těhotenství. Neznamená to však, že se bude muset jídlem cpát za dva.

„Dítě rostoucí uvnitř dělohy rozhodně nespálí tolik kalorií jako jeho matka, a proto není nutné mít dvojnásobný příjem stravy. Navýšení doporučuji maximálně o 300 kalorií a samozřejmě ve formě nutričně vyváženého jídla,“ uvádí MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu Praha 7.

Foto: diignat, Shutterstock.com

Odborníci se shodují na tom, že by měly těhotné ženy jíst vyváženě. Nedržet diety, ale ani se zbytečně přejídatFoto: diignat, Shutterstock.com

Zakázaný sex

Často omílané téma je také sex během těhotenství. Na nejrůznějších webech se dočtete, že pohlavní styk může ohrozit plod, a je proto zcela zakázaný. Co na to odborníci?

„Pokud není těhotenství vedeno jako rizikové, je to pro oba partnery prospěšná aktivita. Už staří Vikingové věděli, že se pravidelným sexem dá vyvolat porod, a proto je sex kolem termínu porodu porodníky doporučován jako prevence přenášení plodu. Rozhodně je třeba ale sexuální zdrženlivosti v případech, kdy je nízce uložená placenta nebo je riziko předčasného porodu,“ uvádí MUDr. Luboš Vlček, gynekolog a lékař v asistované reprodukci z centra Gynem.

Řeč je však pouze o koitu jako takovém. Žena může být samozřejmě uspokojována i jinými způsoby, například orálně, kde tato rizika nejsou.

Kojit (ne)může každá

O kojení se toho dočtete opravdu hodně. Jde o velké ženské téma, které matky rozděluje na aktivistky, které kvůli možnosti kojit na veřejnosti pořádají různé  společenské protesty – takhle například kojí některé celebrity –, a na ty, které kojit naopak vůbec nechtějí, anebo zkrátka nemohou.

„V mnoha případech je odmítání kojení způsobeno psychickými problémy nebo domněnkou, že mateřské mléko není dostatečně správnou výživou pro kojence,“ uvádí MUDr. Miroslava Navrátilová, Ph.D., interní a nutriční konziliář Fakultní nemocnice Brno.

Kojení může být znemožněno například dřívějšími operacemi či zákroky v oblasti prsů či užíváním některých léků, nemocemi či laktační psychózou. Po císařském řezu může přijít laktace později než po porodu přirozenou cestou. Jak dlouho to potrvá, je velmi individuální – doba je ovlivněna včasným přiložením miminka, léky na bolest i hormony. Není však pravda, že by ženy po císařském řezu nemohly kojit vůbec. (Publikovali jsme i článek Tipy na mňamky pro miminka.)

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Kojit může většina žen normálně. Výjimku představují různá zdravotní omezeníFoto: goodluz, Shutterstock.com

Při těhotenství se nesmí sportovat

Tvrzení o tom, že se během těhotenství nesmí vůbec sportovat, je dalším oblíbeným mýtem. Pokud nemáte rizikové těhotenství, můžete provozovat většinu pohybových aktivit i nadále. V posledním trimestru těhotenství je ale třeba se vyvarovat prudkých pohybů a skákání. (Ovšem tohle je opravdu extrém!)

„Těhotenství není nemoc, a pokud se nevyskytnou komplikace, žena může během těhotenství dělat prakticky vše, co zvládala předtím, než otěhotněla. Pouze je vhodné upravovat zátěž podle aktuálního trimestru a poslouchat své tělo. Pozor si dejte na tvrzení, že během porodu nabraná kila automaticky zmizí,“ varuje Radka Gregorová.

Přirozený porod po císaři

Mýty kolují i o samotném porodu císařským řezem. Často se můžete doslechnout, že po tomto zákroku už není možný přirozený porod dalšího dítěte. V tomto případě je pravda někde uprostřed.

„U přirozeného porodu po císařském řezu existují možná velká rizika, ale ve velmi malém měřítku. Jestliže není ze zdravotního hlediska žádný konkrétní problém u matky ani dítěte, není nutné, aby byl každý další porod prováděn císařským řezem. Vše záleží na zdravotním stavu matky a dítěte, což nejlépe vyhodnotí ošetřující lékař,“ uzavírá Radka Gregorová.

Reklama

Související témata:

Načítám