Hlavní obsah

Intimní vyznání Jiřiny Jiráskové

Foto: Nakladatelství XYZ

Slavná česká herečka Jiřina JiráskováFoto: Nakladatelství XYZ

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pulty knihkupců přibyla nová monografie velké české herečky. Známe ji jako paní Kekulovou v Pojišťovně štěstí, zdravotní sestru ze Sestřiček nebo Václavku Hubičkovou ze Slunce, seno... Jaká je vlastně životní role Jiřiny Jiráskové?

Článek

Autor knihy Jiřina Jirásková osobně Alex Koenigsmark slibuje, že se v případě této publikace rozhodně nejedná o soubor běžných rozhovorů z časopisů. Snaží se načrtnout ucelený portrét slavné herečky, nebojí se ptát na hloubavá a současně mnohdy velmi osobní témata. Pozornému čtenáři kniha nabízí hluboká zamyšlení nad hereččinými životními osudy a zároveň pohled na politické a společenské zvraty, které silně ovlivnily celou hereckou generaci.

„Každý den člověka něco zklame. Ráda říkám, že nikdy nezklame jen teplá vana," uvádí jednu z kapitol Jiřina Jirásková. Zamýšlí se nad smyslem herectví, hovoří o velkých hereckých osobnostech, svých kolezích a významných hereckých rolích. Vypráví o rodině, mamince, milovaném životním partnerovi, o svých láskách. Čtenář zajisté ocení její otevřenost, moudrost a vtip.

Jiřina Jirásková se narodila v roce 1931 v Praze. Vystudovala pražskou konzervatoř a později Divadelní akademii múzických umění. Od roku 1951 je stálou členkou Divadla na Vinohradech, kde dokonce v letech 2000 - 2001 působila jako ředitelka. Na jevišti divadla se představila ve více než 130 rolích, mj. jako Kleopatra, Alžběta Anglická, Pilar v Hemingwayově Komu zvoní hrana. Televizní diváci ji v poslední době mohli vidět v seriálech Pojišťovna štěstí, Dobrá čtvrť nebo ve filmu Rafťáci.

Foto: Nakladatelství XYZ

Obálka knihy Jiřina Jirásková osobněFoto: Nakladatelství XYZ

Alex Koenigsmark: Jiřina Jirásková osobně Nakladatelství XYZ, 2008 Vázaná, 300 str., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám