Hlavní obsah

Italské těstoviny: Zdravé jídlo

Reklama

K italskému způsobu života patří láska k dobrému jídlu, vášnivá oddanost chutím a různorodosti života. Těstoviny jsou jedním z tradičních pilířů italské kuchyně.

Článek

Těstoviny sehrávají klíčovou roli ve středozemní kuchyni, která je stále více spojována s dlouhověkostí a snižováním rizika chronických nemocí.

1. Těstoviny jsou jednoduchým jídlem

Těstoviny jsou jednoduchou poživatinou vyrobenou z tvrdé pšenice – semoliny – a vody. Semolina pochází z vnitřku pšeničného zrna a je jedinou surovinou na jejich výrobu. Kvalita těstovin je závislá na semolině a technologii zpracování. Pevnost a nízká lepivost závisí na vysokém obsahu bílkovin pšenice a schopnosti vytvořit pevnou lepkovou konzistenci. Jasná barva těstovin závisí od žlutého barviva v pšenici.

2. Těstoviny jsou zdravé

Těstoviny jsou komplexním sacharidovým jídlem. Jak doporučují výživoví poradci, vyvážená strava by měla obsahovat kalorický příjem v následujícím zastoupení: 55 % ve formě sacharidů, 30 % ve formě tuků a 15 % ve formě bílkovin. Sacharidy jsou nebytné pro zásobení svalů a těla energií. Těstoviny jsou tedy skvělým zdrojem takových sacharidů.

Tím, že budete těstoviny konzumovat s jinými zdravými potravinami, jako je zelenina, luštěniny, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej, a to vše v rozumné míře, získáte na živiny hodnotné, zdravé a chutné jídlo.

Vynikající špagety Barilla, vyrobené z tvrdé pšenice, které máte doma vždy při ruce, můžete servírovat na tisíc různých způsobů

3. Těstoviny jsou základem ve středozemní kuchyni

Středozemní kuchyně je vzorem pro kvalitní stravovací návyky vytvořené tradicí v oblasti Středozemního moře, má pozitivní vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem.

Podle středozemního výživového vzoru je doporučený denní příjem kalorií tvořen z 55 % sacharidy a to v podobě těstovin, pečiva, tmavé rýže, luštěnin, ovoce a zeleniny.

V krajinách s takovouto výživou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Od roku 2010 je středozemní kuchyň uznávaná jako UNESCO World Heritage.

4. Těstoviny vás zasytí

Těstoviny se tráví pomaleji než jakékoli jiné jídlo bohaté na sacharidy, v důsledku čeho se nedostavuje stav velkého hladu a pracující svaly mají dostatečný přísun energie.

Glykemický index (GI) udává, jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru.

Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, což znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.

Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie, a tím ho udržují nasycené a v kondici.

Tradiční italský pokrm, který si rychle připravíte i doma – těstoviny v kombinaci s pestem jsou opravdovou lahůdkou

Proč je nízký GI zdravý?

  • Pomáhá při prevenci hyperglykemie a cukrovky
  • Pomáhá kontrolovat tuky v krvi ( zvyšuje HDL „hodný" cholesterol a snižuje hladinu tuků)
  • Pomáhá hlídat a udržet hmotnost

Faktory ovlivňující GI těstovin:

  • Kvalita tvrdé pšenice
  • Hustota
  • Vláknina
  • Doba vaření
  • Omáčky

5. Z těstovin nepřiberete

Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií (ne těch z komplexních sacharidů).

Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Tato rovnováha má vliv na vaši fyzickou aktivitu a činnost jednotlivých orgánů. Když přijímáte víc energie, než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku, a tím přibýváte na váze.

Několik studií prokázalo, že rovnováha mezi sacharidy, proteiny a tuky je stěžejní pro udržení optimální hmotnosti a snížení rizika onemocnění.

Příklad vyváženého jídla:

6. Těstoviny jako chutné jídlo, které přináší radost

Těstoviny jsou jídlem, které vám přináší radost. Způsob, kterým si je připravíte, dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho jsou k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.

Pro rychlou orientaci přidáváme informace o nejčastěji využívaných typech těstovin:

1. Spaghetti No. 5

Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné, zářící po dovaření – jsou jedním z nejuniverzálnějších tvarů, který se používá nejen v Itálii, ale po celém světě. S oblibou se podávají na mnoho způsobů, s jakoukoli omáčkou, například i jednoduchou rajčatovou, s kousky masa nebo zeleniny nebo ve stylu Carbonarra.

2. Farfalle

Farfalle v překladu znamenají motýlky. Tento tvar je ideální s voňavými a lehkými omáčkami, se zeleninou a rybami. Používají se k přípravě těstovinových salátů.

3. Penne Rigate

Klasické „trubky“ s různými průměry a povrchem, které výborně absorbují omáčku. Tento typ nejlépe chutná s výraznými kořeněnými omáčkami, masem nebo houbovým krémem. Také jsou vynikající pro zapékání se sýrem.

4. Fusilli

Fusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých křupavých salátů: najemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne nasládlá chuť olivového oleje. Pokud potřebujete rychlý nápad pro každý den, Barilla nabízí jemnou omáčku s bazalkou a bylinkami, pokud hledáte něco víc cool, připravte je s chřestem a šunkou – dohromady uvařte chřest a těstoviny tak, aby byly „al dente“ a přidejte k nim šunku, která celé jídlo provoní a úspěch je zaručen.

Co jsou vysoce kvalitní těstoviny podle italské gastronomické tradice a Italů?

  • Vysoká flexibilita pro různé využití při zachování své původní struktury
  • Jedinečná chuť a krásná jasná žlutá barva
  • Stálý tvar bez slepování se
  • Trvalá konzistence (nemění se v čase, při používání, převozu).
  • Netvrdnutí
  • Nelámání se u vaření

Proč je Barilla těstovinami nejvyšší kvality?

Barilla je vyrobena ze 100% tvrdé pšenice – semoliny –, která těstovinám dodává bílkoviny, lepek a jasnou barvu a je považovaná za nejlepší dostupnou surovinu. A to je ideální pro vaření.

Barilla je v Itálii jedničkou mezi těstovinami. Dobrou chuť.

Reklama

Související témata:

Načítám